Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Jörgen Linquist tar hand om Stola herrgård

  • Lisa Mikko

Jörgen Lindquist hade inga planer på att bo på ett slott men via livets outgrundliga vägar är hans hem numera Stola herrgård. Han stortrivs i den historiska miljön och med ansvaret att förvalta ett levande kulturarv.

Sommaren 2018 blir den tredje på Stola herrgård för Jörgen Lindquist. Han är ursprungligen från Göteborg där han drivit egen firma inom städmaskinbranschen.

- Jag växte upp under enkla förhållanden med föräldrar och två bröder. Mamma tycker att jag bor väldigt fint numera, säger Jörgen och skrattar.

Han har glimten i ögat och alltid ett skratt att bjuda på. Bjuder på sig själv gör han också gärna när han tar emot besökare till Stola under somrarna.

- Jag börjar alltid med att samla alla på gården framför huset, hälsar och memorerar några namn. Sedan kan jag säga ”Vet du vem den här bilden föreställer, Lars-Erik”? Då hajar de alltid till! Lite humor måste man få ta med, menar Jörgen.

Läste på om Stola

När han flyttade in på Stola herrgård fick han lägga jakt- och fiskemagasinen åt sidan och istället plocka fram litteratur om Stola och herrgårdens historia. När han guidar de dryga tusentalet gäster som kommer varje säsong så måste han kunna svara på alla möjliga frågor som rör byggnaden, kulturhistorien och människorna som levt här.

- Här har det bott landshövdingar, statsministrar och den första kvinnan i Kungliga Vetenskapsakademin. Det är fantastiskt att få verka i ett sånt här gammalt hus från 1719 med 110 cm tjocka stenväggar, säger Jörgen.

Det var jaktintresset som förde honom till trakten. När tjänsten på herrgården blev ledig sökte han den och resten är historia.

Gillar Källstorp och Traneberg

En av Jörgens favoritplatser i Destination Läckö-Kinnekulle är Källstorps herrgård i Lidköpings kommun.

- Här finns fina vandringsleder och för den som inte har båt men ändå vill uppleva Vänerskärgården är detta perfekt. En annan favoritplats är Traneberg med golfbana, vandringsleder, restaurang och vacker miljö.

Jörgen tipsar också om att besöka Turistbyrån i Lidköping där det går att få många bra uppslag till andra smultronställen i Destination Läckö-Kinnekulle.