({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: JESPER ANHEDE

Kinnekulleleden på 3 dagar

En 3-dagars vandringstur längs Kinnekulleleden med övernattning i tält

Snabbfakta

Vandring dag 1
Råbäck Station - Blomberg Station
Distans: 11 km
Övernattningsmöjlighet: Ja
Vandring dag 2
Blomberg Station - Kinnekullegården
Distans: 20 km
Övernattningsmöjlighet: Ja
Vandring dag 3
Kinnekullegården - Råbäck Station
Distans: 14 km
Övernattningsmöjlighet: Ja

 

Dag 1: Råbäcks station – Blomberg (11 kilometer) 

Leden tar dig först till Råbäcks Hamn och det Mekaniska Stenhuggeriet som grundades 1888 och som idag är ett välbevarat industriminne. Hamnen med sitt fina läge och utsikt över Vänern är en omtyckt plats för picknick. 

Nu är det dags att fortsätta din vandring mot Trolmen. Gröne Skog och dess gamla kalkbrott som du kommer passera på vägen till Trolmen erbjuder en liknande miljö som Stora Alvaret på Öland, men i ett något mindre format. I Trolmen finner du Studio K med Pia Törnell och Hans-Jörgen Lindqvist som formger, tillverkar och säljer keramiska föremål. Läs gärna mer om formgivarna i Destination Läckö-Kinnekulle här! Här i Trolmen finner du även första etappens boendeanläggning, nämligen Trolmens Bed & Breakfast. Även om du nyligen påbörjat din vandring så kan det ju vara bra att känna till. 

Leden fortsätter parallellt, dock en bit inåt, med bilvägen som går genom Medelplana och Västerplana. Gör gärna en kort avstickare från leden på ungefär 1 km till Handens Hus i Medelplana som under sommartid är öppet med både vävateljé, hantverksbutik, antikhandel och kaffeservering. På leden mellan Medelplana och Västerplana finns första etappens vindskydd för dig som vill sova riktigt nära naturen. Här finns även grillplats och toalett, observera att grillplatsen inte är utrustad med vet. Väl framme i Västerplana rekommenderar vi ett besök till den medeltida kyrkan som invigdes till jungfru Maria, nämligen Västerplana Kyrka

Nu fortsätter vandringen mot Blomberg och längre ner mot Vänerns kust ligger Västerplana Storäng, ett fantastiskt naturområde med varierande ljusgrön växtlighet och små snirkliga porlande bäckar som tillsist bildar ståtliga vattenfall utför den nästan 30 meter höga branten mot Vänern. Vi rekommenderar att du gör en avstickare ned till detta vackra landskap. När du närmar dig Blomberg kanske en kaffe eller lätt lunch lockar? Gör en liten avstickare från leden till omtyckta Café på klostret med sitt stora hembakta sortiment i den rustikt inredda ladan. Är det en varm dag kanske du hellre vill göra din avstickare åt väst ner mot Blombergs badplats för ett svalkande dopp i Vänern. Vid tågstationen i Blomberg finner du Blombergs Hällristningar som upptäcktes år 1901. Ristningarna består av skeppsmotiv, människofigurer och solkors. 

 

 

Dag 2: Blomberg – Kinnekullegården (20 kilometer) 

Från stationen i Blomberg ska vi nu sätta fart mot Lasses Grotta i Husaby, en sträcka på ca 4 km. Leden tar dig ner till en trevägskorsning där du ska korsa bilvägen för att först ledas in i den grönskande skogen och sedan fortsätta längs med öppna åkrar och fält. Knappt en kilometer från korsningen ligger naturreservatet Halla med sitt öppna och hedartade landskap, här finns informationstavla samt picknickbord. Kanske köpte du med dig lite fika från Café på Klostret när du var i Blomberg som du nu kan duka upp. Om magen börjat kurra och du har med dig egen matsäck är du inte långt i från en grillplats med vindskydd, observera att grillplatsen inte är utrustad med ved. Leden går inte riktigt förbi Lasses Grotta utan kräver en liten avstickare på 100 meter. Denna grotta är en av Kinnekulles märkligaste sevärdheter. Här bodde vad som kallas "Sveriges sista grottmänniska" - Lars Eriksson tillsammans med frun Inga i nästan 30 år på 1800-talet. Inte jättelångt här i från ligger Historiska Husaby, har man någon timme över rekommenderar vi att göra ett besök vid den gamla Biskopsborgen, Husaby kyrka och även hällristningarna i Flyhov. Här i Husaby finns även möjlighet att stanna över natt på Biskopsborgens Vandrarhem och B&B. 

Det är åter dags att traska igenom Halla för att ta sig vidare till naturreservat Blomberg. Här omges du av betesmarker, jätteekar, ståtliga oxlar, lindar, askar och almar. När du tagit dig till stigkorsningen vid Loftarebacken kan du om du vill ansluta till blå vandringsled som tar dig till Martorpsfallet. Men även Kinnekulleleden går till Martorpsfallet om du fortsätter ca 3,5 km, så vi rekommenderar att du fortsätter framåt på leden. Efter ca 0,5 km ansluter Kinnekulleleden med blå vandringsled som tillslut kommer ta dig till en parkeringsplats med informationstavla, karta och toalett. Korsa vägen och följ orange markering över betesmarkerna mot Martorpsfallet. Allra vackrast är fallet på vårkanten när vattenmängden är som störst, då forsar vattnet utför kalkstensklevens kant. Här finns flera picknickbord att duka upp och njuta av din vandringsfika eller matsäck. 

Leden fortsätter nu genom det hela 600 hektar stora naturreservatet Österplana Hed och Vall. Naturtypen kallas för alvar och återfinns förutom på Kinnekulle även på bland annat Öland och Gotland. Här växer orkidén Sankte Pers Nycklar om våren, men även backtimjan, kalknarven och olika fetknoppsarter. Du kommer passera ett supermysigt stenhus som även är en raststuga, och inte långt där ifrån finns ännu ett vindskydd. Ta dig ned för kalkstenskanten bakom vindskyddet och fortsätt på leden via träspångarna. Tänk på att visa hänsyn då du går genom betesmarker och ängar som ibland kan delas med djur. 

Nu är det dags att ge sig på sista sträckan på etappen som tar dig upp till Högkullen med Kinnekullegården. Denna del av leden går genom naturreservat Bestorp som består av skog, betesmark samt åsar av sten och block som inlandsisen dragit med sig från toppen av Kinnekulle, så kallade drumliner. Vid Kinnekullegården kommer du slås av en fantastisk milsvid utsikt över bygden och du kan dessutom avnjuta en varm och vällagad måltid här. Deras populära lunch- och helgbuffé både mättar och smakar riktigt bra. 

 

 

Dag 3: Kinnekullegården – Råbäcks station (14 kilometer)

Vid Kinnekullegården följer du leden uppför den branta trätrappan via Kinnekullebacken. Fortsätt sedan någon kilometer tills du kommer fram till Kinnekulle utsiktstorn. Har du tur är tornet öppet för besökare och vi rekommenderar då att du tar dig upp för att möta den storslagna utsikten. Det 19 meter höga tornet är byggt 1892 på Kinnekulles 306 m höga topp och låter dig vid klart väder se 8-9 mil över Vänern upp mot Skoghall och Karlstad samt hela Värmlandsnäs. 

Leden fortsätter mot naturreservat Stora Salen som är en naturskön slåtteräng med vid utsikt över Vänerns skärgård. Ängen, som slås och räfsas under sensommaren, har också en artrik flora där du exempelvis hittar nattviol, brudbröd och fältgentiana. När du tagit dig igenom Stora salen och börjar närma dig stora vägen har du Friluftsfrämjandets stuga några hundra meter om din vänstra sida. 

Kinnekulleleden fortsätter nu över vägen och genom skogen mot Gössäter och tillbaka. Leden kommer ta dig över bilvägen för att slingra sig vidare in över nytt grönområde. Sträckan går nu mot Utsiktens Kaffestuga vilken vi rekommenderar att du besöker genom att avvika ner åt vänster från leden vid stora bilvägen. Vid Utsiktens Kaffestuga slås du av en enorm utsiktsplats med flera picknickbord. Här kan du även avnjuta en god kopp kaffe och fika. 

Leden slingrar sig vidare in i lummig och grön lövskog med kurs mot Kinnekulle Camping. Nu väntar en kustnära sträcka längs med Vänern där du passerar badplats Söckeviken. Ett svalkande dopp kanske sitter fint nu efter en lång skogsvandring? Fortsätt längs med vattnet mot campingen. Här kan ni koppla av i fin miljö över en kopp kaffe eller smaskig glass. Även här finns en fin badplats med stora grönytor. Leden tar dig vidare till Hällekis Säteri och Trädgård och de perenna rabatterna med 300 olika sorter samt den magnifika rosengården. Här kan du även äta på Hellekis Trädgårdscafé och kök som erbjuder såväl vällagad mat som nybakade kakor. 

Ungefär en halv kilometer härifrån finns ett vindskydd längs med leden. Följ nu leden vidare för att strax därefter komma fram till Stora Stenbrottet, även kallat Götenes "lilla Grand Canyon". Du möts först av en informationstavla om naturreservat Munkängarna som vi nu befinner oss i. Det är en magisk utsikt över kalkstensbrottet och dess sjö. Följ den leden ner till Munkängarna och Mörkeklevs grotta där ni kan släcka törsten i denfriska källan. Naturreservatet kan karakteriseras som en lund med ädla lövträd och nästan alla svenska lövträd finns representerade här. På sena våren är Munkängarna ett extra populärt besök då lökdoftande och vit ramslök breder ut sig som heltäckande mattor. Nu återstår knappt 0,5 km till Råbäck station. 

 

 

Eftersom Kinnekulle är ett naturskyddat område med 18 naturreservat finns det på vissa platser lite extra regler att ta hänsyn till när man tältar. Här kan ni läsa mer om vad som gäller vid tältning på Kinnekulle!

Mer om Kinnekulle och vandring

Upptäck fler vandringsleder