Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Jean-Paul Bastiaans

  • Fotograf: Jean-Paul Bastiaans

  • Fotograf: Jean-Paul Bastiaans

Kullans lycka valde lyckan på landet

  • Lisa Mikko

I stark kontrast mot livet i Stockholm med storstadspuls och arbete som chefssekreterare och som butikschef lever nu Agnetha Björnsdotter Berglund med sin familj bland fåren på gården i Norra Kedum utanför Lidköping.

När Agnethas man fick jobb i Lidköping bestämde de sig för att flytta från Stockholms innerstad för 14 år sedan, år 2003. De ville bo i ett gammalt hus på landet och köpte en gård på 2,3 hektar.

- Vi tyckte det var som en ocean då, men nu behöver vi mer yta, berättar Agnetha.

Det är fåren som är navet i hennes verksamhet och på gården finns nu 24 vuxna djur och 19 lamm. Agnetha gör egna charkuteriprodukter samt syr fårskinnsprodukter och tar fram skinnfällar med fåret som råvara.

- Jag köper in kött och skinn från lokala gårdar eftersom mina egna får endast står för en liten del av min omsättning.  Jag har dem för att veta vad det är jag jobbar med. Närheten till mina djur påminner mig dagligen om det vackra och goda som vi får av dem, berättar hon.

Agnetha har ett genuint intresse för hantverk som hon får utlopp för både genom charkuteri- och fårskinnsframställningen.

- Jag jobbar med hela djuret, tar hand om skinn, ull och kött. Jag gillar hållbarhetstanken och utgår mycket från det i min verksamhet.

Hållbarhet och återbruk är även temat för de helgkurser som Agnetha kommer att hålla tillsammans med ett bildningsförbund under hösten. För henne är det viktigt att inte låta något gå till spillo och att inte göra för stora avtryck på miljön. 

Innan flytten till Norra Kedum hade hon ingen erfarenhet av att ta hand om djur. Som barn hade hon en undulat och en tax hemma i huset under uppväxten i Dalarna, och det som började med en önskan om att vilja ha några får och ett par höns slutade i en livsstil som egenföretagare på landsbygden. Agnethas familj består nu av maken Lars och barnen Sigrid, född 2004 och Eskil född 2007 och hon känner sig tacksam över sin livssituation.  

- Jag fick möjlighet att landa i mig själv här och kan leva i samklang med naturen och årstiderna. Jag är verkligen en småstadsmänniska och i Lidköping trivs jag, säger hon.

Agnethas favoritplats i Läckö-Kinnekulleområdet är Salen på Kinnekulle men hon gillar även Munkängarna och Stora stenbrottet.

- Det är platser som slår an något i mig, kraftfull natur och vyer som påminner om mitt ursprung!