Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • En sjö i ett stenbrott

Platåbergens Geopark – en tidsresa genom 1700 miljoner år

Ett landskap. Femton platåberg. Hundratusentals människor. Tranor, orkidéer, rikkärr, alvarmarker, kalkugnar, en gyllene spik, meteoriter, rullstensåsar, körsbärsblom, cykelvägar, segelflyg, älgjakt, diabasbranter. Det är Platåbergens Geopark. Ett landskap som är fullt av berättelser som kan ta oss med långt, långt tillbaka i tid.

En geopark är ett område där man har geologiska platser och landskap av internationell betydelse. En geopark jobbar aktivt för att visa och sprida kunskap om geologi och geologiska besöksmål. Bland annat genom att utveckla besöksnäringen och turismen i området och genom aktiviteter för barn och unga. En viktig del är att man hela tiden visar på och berättar om sambanden mellan geologi, biologi, människor och kulturhistoria. Sammantaget ger en geopark en ökad förståelse för hur vi bäst förvaltar våra naturresurser och vår planet, men också möjligheter till en positiv landsbygdsutveckling.

Platåbergens Geopark sträcker sig över nio kommuner: Trollhättan, Vänersborg, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping. Grästorps kommun är projektägare i en etableringsfas.

Just nu pågår arbetet för fullt inför ansökan 2019 om att bli Sveriges första Unesco Global Geopark. Denna status blir en kvalitetsstämpel och ett bevis på att naturmiljöerna runt om oss är värda att uppmärksamma internationellt. Förhoppningen är att platåbergen ska bidra till att skapa en gemensam identitet i området och ge lokalbefolkningen en ökad stolthet över sitt närområde.

Ladda ner vår besöksmålsapp! Sök på platåbergen där du brukar ladda ner appar.

Vi erbjuder föreläsningar, naturguidningar och andra aktiviteter runt om i platåbergslandskapet. Läs mer på vår hemsida www.platabergensgeopark.se


För frågor, kontakta Anna Bergengren

anna.bergengren@grastorp.se, 073-910 89 51