({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Semestra hållbart i Västra Skaraborg!

Sommaren är här och med den även tid för nya upplevelser! Turismen är en av världens snabbast växande näringar och det globala resandet förväntas fortsätta öka. Vi måste därför stanna upp och tänka till så vi inte reser på ett sätt som förstör de platser vi åker till för att uppleva. Här kommer därför lite tips på hur du på ett hållbart sätt kan semestra i Västra Skaraborg och utforska vårt fina område i sommar!

Välj bort bilen ett par dagar och låt resan bli en del av upplevelsen. På den Skaraborgska landsbygden finns hundratals besöksmål, boenden, restauranger, caféer och sevärdheter som man vanligtvis inte kan ta sig till utan den egna bilen. Under sommaren erbjuds därför nu möjligheten att upptäcka området genom en kombination av mobilitetslösningar där du kommer med tåg eller buss till en centralort och tar dig vidare med elcykel, elbil eller sommarens stora nyhet, sista-milen-bilen!

Vad är då ”sista-milen-bilen”!?

Sista-milen-bilen är en behovsstyrd bil eller minibuss som anpassar sin rutt efter när och var personer vill turista. Du bokar din plats till eller från tillfälliga turisthållplatser på besöksmål som exempelvis badstranden, boendeanläggningar, restauranger eller andra besöksmål utanför tätorterna i Lidköping, Götene, Skara, Vara eller Grästorps kommuner, dit eller när, den ordinarie kollektivtrafiken inte går. Sista-milen-bilen kan bokas fram till 14 augusti mellan 10.00-22.00. Resan behöver förbokas och kostar som en vanlig kollektivtrafikbiljett, dvs 35 kr per person.

Bästa tipsen för att ta sig runt och uppleva mer av vårt närområde i sommar är därför att kombinera den ordinarie kollektivtrafiken med någon av de andra mobilitetslösningarna. Tänk på att i första hand ta buss eller tåg dit det går och hyr sedan en elcykel, elbil, ta en evenemangbuss eller boka sista-milen-bilen för att ta dig vidare till eller från ett besöksmål eller en kollektivtrafikhållplats.

Boka Sista-Milen-Bilen här!

Känn vinden i håret när du trampar iväg med en elcykel

Elcyklar finns att hyra på boendeanläggningar runt omkring i Västra Skaraborg i sommar. Elcykel är ett fantastiskt sätt att utforska mer av vår vackra omgivning och en möjlighet att ta dig lite längre sträckor. Det finns framtagna förslag på cykelturer som tar dig förbi en mängd intressanta besöksmål där du kan stanna och fika, äta eller köpa med dig något gott lokalproducerat hem.  Här finns både cykelrutter för familjer och för de mer långfärdssugna, allt från ”Trötta-ut-barnen-turen” till den ”Långa Landsbygdsturnen”. Oavsett vart du börjar din cykling finns flera goda möjligheter att ”cykla-äta-bo-göra” i sin egen takt och smak. Självklart kan du skippa rundorna och cykla direkt till ditt eget smultronställe och spendera dagen där!

Boka elcykel här!

För dig som vill resa lite längre sträckor finns det SMaRTa elbilar att hyra

I sommar kan du hyra en elbil på vid stationerna i Hällekis Lidköping, Vara och Grästorp. Så hoppa på tåget eller bussen och sedan in i den förbokade elbilen för att sedan ge dig ut och utforska hela Västra Skaraborg på ett hållbart sätt. Du tar dig enkelt och smidigt ut på den Skaraborgska landsbygden och upp till 30 mil innan du behöver ladda. Kanske lockar ett besök på Läckö slott, Kinnekulle, Hunneberg, Skara sommarland eller Bjertorp slott? 

Boka elbil här!

Ta bussen till evenemanget

Hos många av besöksmålen på landsbygden arrangeras det även en hel del evenemang under sommaren och till några av dem går det i år fler evenemangsbussar än vanligt, så missa inte att boka din plats på evenemangbussarna till Läcköoperan, Lars Winnerbäck eller konserterna på Lilla Björkö och Läckö sessions i sommar.

Reseförslag

I appen Läckö-Kinnekulle finns reseförslag och rutter som tar dig ut på den Skaraborgska landsbygden, förbi en mängd intressanta besöksmål. Så låt resan bli en del av upplevelsen och utmana dig själv och vännerna i sommar och se hur många lokala sevärdheter ni kan besöka utan att köra dit med den egna bilen!

Bästa Tipsen för en hållbar resa i vårt närområde:

  1. Kombinera kollektivtrafik med andra mobilitetslösningar, tänk på att i första hand ta buss eller tåg dit det går!
  2. Hyr en Elcykel för att ta dig runt på någon av våra föreslagna cykelrutter som går förbi trevliga besöksmål, badplatser, caféer och restauranger
  3. Om kollektivtrafik saknas till besöksmålet du ska till, boka ”Sista-milen-bilen” från närmsta turisthållplats

Det är projektet SMaRT som tar fram dessa lösningar för hållbara transporter för besökare i området Västra Skaraborg. SMaRT är ett EU-finansierat projekt med medel från ÖKS, Västra Götalandsregionen, Sparbankstiftelsen i Skaraborg och Lidköping. Mer information hittar du på https://smartprojekt.se/