({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Linnea Gustafsson

Upplev Vänerns skärgård på första parkett

För den naturintresserade finns mycket att upptäcka på Kållandsö. De många vandringslederna ger tillfälle till fina naturupplevelser. Under sommarsäsongen bjuds det även unika möjligheter att upptäcka Vänerns vackra skärgård.

Vänerns skärgård är fantastisk, inte minst under vår och sommar. Under perioden 1 juli till 12 augusti finns det goda möjligheter att uppleva Europas största insjöskärgård på första parkett – i kajak. Varje torsdag avgår turer från Naturum Victoriahuset.

– Tillsammans med en naturguide från Naturum Victoriahuset paddlar man ut på en två timmar lång tur och får lära sig mer om både djur- och växtliv i Sveriges största sjö, berättar Christina Andersson på Läckö slott och Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset.

LÄS MER: Så bokar du en kajakpaddling i Vänerns skärgård

 

Bara en dryg timmas båtfärd från Läckö slott – mittemellan Kållandsö och Värmlandsnäs – ligger Lurö. Utgrävningar har visat att det har funnits människor här ända sedan järnåldern. Nu är det mestadels sommarboende. Ett par mysiga restauranger och lite sommarstugor är vad som återstår. Men ön rymmer en spännande historia och är väl värd ett besök.

Under sommarsäsongen maj till augusti går det båtturer från Läckö till både Lurö och Djurö.

– Upplägget är liknande i båda fallen. Båten avgår vid 10-tiden och väl framme på ön samlas vi för att fika. Sedan vandrar vi på de fina vandringslederna och lär oss mer om öarna.

Vandringen brukar vara i tre-fyra timmar och vid lämpligt tillfälle stoppar man för medhavd lunch. 

Om vädret bjuder in till ett dopp, så finns det även tid för det. Med på turerna till Lurö och Djurö finns kunniga guider från Naturum.

– Våra guider är väldigt duktiga och bjuder på berättelser om både djur, natur, kultur och historia från öarna, förklarar Christina Andersson.

Under sommarsäsongen finns fyra bokningsbara båtturer till Djurö, och fem till Lurö. På Naturum Victoriahuset kan man som besökare även ta del av en utställning om Lurö under sommaren 2021.

LÄS MER: Så bokar du en båttur till Djurö eller Lurö

För den som hellre stannar kvar på Kållandsö är möjligheterna till fina vandringar många.

I anslutning till Läckö slott börjar den medelsvåra vandringsleden Roparudden – en fyra kilometer lång naturupplevelse som går genom skogar och över berg. Och delvis utmed Vänerns strand. Under vandringen bjuds det bland annat på magnifik utsikt över slottet, där det kan passa med en fotosession. Terrängen är bitvis kuperad, men för den som har svårt att gå finns det en kortare, tillgänglighetsanpassad gångstig.

Två som vandrar på klippor framför det vita slottet Läckö Slott. En har rosa jacka och en gul.

 

Skulle magen börja kurra under den timslånga vandringen går det bra att nyttja den fina grillplatsen, där det finns gratis ved att tillgå. Vill man övernatta ute i naturen finns det dessutom ett vindskydd att krypa in i. Och varför inte passa på att ta ett dopp i Vänerns svalkande vatten under vandringen?

Utöver Roparudden finns det ett stort antal vandringsleder på Kållandsö, med varierande svårighetsgrad, längd och miljö.

LÄS MER: Hitta den perfekta vandringsleden på Kållandsö