Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Mat, konst och trädgård i skön mix på Vigrum

  • Lisa Mikko

Vigrum krog och kafé ligger som på en liten grönskande ö mitt i jordbrukslandskapet på slätten utanför Lidköping. En allé leder fram till gården där Tony och Agneta Abrahamsson har skapat ett besöksmål som de fyllt med sådant som de själva gillar.

Det som började med en idé om att gjuta trädgårdsföremål i betong har nu blivit ett välkänt koncept i Läckö-Kinnekullebygden med restaurang, café, galleri, butik, trädgårdsinspiration och kulturevenemang.

Tony som är lärare i bild och form från början brukade sommarjobba på byggen där pappan var byggnadsingenjör. Det var något med de där gjutformarna i trä och det mönster som de lämnade i betongen som tilltalade Tony och som flera år senare skulle inspirera honom till de planteringskärl, utemöbler och andra betongprodukter som Vigrum tagit fram.

Betong blev populärt

Efter en yrkeskarriär som lärare på gymnasiet släppte Tony taget om sin fasta tjänst och satsade helhjärtat på sin idé.

- Efter att vi ställde ut på Trädgårdsmässan i Stockholm 1999 blev våra grejer jättepopulära, det var precis innan betong började bli mer känt som material i föremål för hem och trädgård. Vi fick beställningar från Svenskt Tenn, Norrgård och Designtorget och efter mässan tillverkade vi 100 planetringskärl om dagen, berättar Tony.

Idé om restaurang föddes

Några år senare tog Agneta tjänstledigt från sitt jobb som förskollärare och började även hon att arbeta i företaget. Fler och fler beställningar rullade in från kunder som Göteborgs Botaniska Trädgård, Rosendals Trädgård och Zätas. Totalt har de haft ett 150-tal kunder som i sin tur sålt deras produkter vidare.

- Efter ett tag började folk fråga om de inte kunde få komma ut hit och titta på det som vi tillverkade och hur det gick till, vi bjöd ibland på bullar och kaffe och när besökarna tyckte att det vore trevligt att kunna äta här ute föddes idén om att starta en restaurang, berättar Agneta.

Svenskt, franskt och italienskt på menyn

Restaurangen är nu ett nav i deras verksamhet och de tar emot gäster både för lunch, middagar, bröllop, möten och evenemang såsom vinprovningar och konserter. På menyn står mat lagad på plats av lokala och ekologiska råvaror med fokus på svenska, franska och italienska smaker.

- Vi gör allt själva och vi har alltid vegetariska alternativ på menyn, veganmat är heller inga problem, berättar Tony som är den som står för matlagningen.

För Tony och Agneta är det viktigt att kunna stå för det de gör.

- Det vi själva gillar och tycker om speglas i vår verksamheten med mat, konst, butik, trädgård, musik och evenemang som till exempel vår årliga visfestival på somrarna, säger Tony.

Se filmen om Vigrum här!