Sommarutställningar på Läckö Slott
Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hans Thorwid

  • Fotograf: Patrik Johansson

13
jun
-
30
aug

Sommarutställningar på Läckö Slott
Kållandsö

Sommarens temautställningar på Läckö Slott

Läckö Slott har en lång tradition av rik utställningsverksamhet, grundad i att slottet från början var nästintill omöblerat. Varje sommar erbjuds besökarna spännande temautställningar. Det kan vara konst, foto eller utställningar som illustrerar och återger olika historiska verksamheter, såsom fester, mode eller matlagningskonst. 

"Hanteras varsamt – fragilt, flyktigt, förgängligt” föremål från Nationalmuseum

Sommarens utställning med föremål ur Nationalmuseums rika samlingar visar på konstnärliga gestaltningar av förgänglighet inom bildkonst och hantverk. Här görs nedslag i såväl Läckös storhetstid under 1600-talet som i modern tid, och Magnus Gabriel de la Gardies närvaro är tydlig bland annat i en målning som han ägt och som illustrerar ett av hans tänkespråk.

Utställningen skildrar även hur formgivare genom århundradena utforskat och tänjt sköra material för att demonstrera teknisk skicklighet och konstnärlig uttryckskraft. Det flyktiga gestaltas av molnstudier och ljuskällor. Här visas också konst med vanitasmotiv – livets förgänglighet. Du möter såpbubblor, slocknade ljus och timglas ...

"100 år - 100 föremål" Carl-Harry Stålhande, Rörstrand Museum

2020 är det 100 år sedan Rörstrands legendariske konstnär Carl-Harry Stålhane föddes. Vi firar jubileet med att plocka fram 100 föremål och foton ur samlingarna som vi visar i vårt lilla rum på förborgen.

Carl-Harry Stålhane föddes på andra sidan Vänern i Mariestad och kom redan som 18-åring till Rörstrand i Lidköping. Han började sin bana som assistent åt en av den tidens stora konstnärer, Isaac Grünewald. Efter några fattiga konstnärsår i Paris återvände Stålhane till Rörstrand och började staka ut sin bana. Det kom att bli 30-talet framgångsrika år på fabriken i keramikens tjänst. I utställningen visas såväl konstgods som serviser signerade Stålhane.

Läckö Slott

På en udde i Ekens skärgård i Vänern strax utanför Lidköping kan du besöka Magnus De la Gardies barocka Läckö Slott. Här kan du vandra omkring i slottsträdgården, gå på konserter och äta på restaurang Hvita Hjorten. På naturum Vänerskärgården - Victoriahuset kan du lära mer om Kållandsös och Vänerns unika natur- och kulturmiljö.

Läs mer
Kontaktinformation

Läckö Slott

Kållandsö

53199 Lidköping


Telefon: +46 510 48 46 60


E-post: info@lackoslott.se

Hemsida: lackoslott.se