({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Daniel Ström

Biosfärleden 138 km
Lidköping/Götene/Mariestad

138 km omväxlande vandring

Biosfärleden mellan Läckö Slott och Mariestad är totalt 138 km och består av flera olika etapper. Gör antingen en flerdagarsvandring eller vandra bara någon av de olika etapperna. Biosfärleden följer bitvis sträckor av Kinnekulle Vandringsled och Pilgrimsleden.

Snabbfakta

Längd: 138 km
Tid: 7-9 dagar
Svårighetsgrad: Medel

 

Biosfärleden är en låglands-vandringsled bestående av 9 delsträckor som bjuder på totalt 138 km av naturskön och omväxlande vandring. Leden sträcker sig från Läckö Slott i väst till Mariestad i öster och slingrar sig genom Vänerskärgården med Kinnekulle, som är ett av Unesco utnämnt Biosfärområde. Leden passerar en rad samhällen av olika storlek, men går framför allt i skog och natur. Utmed leden finns enklare lägerplatser och bänkar och i anslutning till vissa sträckor finns även möjlighet till annan typ av service. Biosfärleden är markerad med blå färg, på träd eller stolpar. 

Kinnekulle med Vänerskärgården blev år 2010 officiellt utsett till ett Biosfärområde av unesco. Målet med detta är att skapa en långsiktig och hållbar relation mellan människa och miljö. Området täcker delar av Lidköpings, Götene och Mariestads kommuner.

Vill du ha mer inspiration? Läs om när Kobolt gick etapp 2+1 från Råda till Läckö Slott. 

 

 

Delsträcka 1 Läckö Slott – Riddaregården

Startar vid barockslottet Läckö Slott och slutar vid Riddaregården. Slottets tinnar och torn ger en mäktig känsla och bra fototillfälle för starten/målet av Biosfärleden. Det finns rastplatser med café i Spiken och längs med leden hittar du ett flertal enklare rastplatser. Delsträckan är lätt kuperad och lättvandrad.

Längd: 20 km
Tid: ca 6 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Medel
Missa inte: Fiskeläget Spiken med butiker och caféer, Läckö Slott och Naturum Vänerskärgården Victoriahuset där du kan hitta mer info om naturen du går genom.

 

Delsträcka 2 Riddaregården – Råda kyrka

Startar vid Riddaregården och slutar vid Råda kyrka. Stor del av denna sträcka går på små vägar och stigar. Sträckan går förbi den vackra herrgården Stola med sin intressanta historia, vägen är lätt kuperad. Sträckan har inte så många bra rastplatser så ta med sittunderlag.

Längd: 19 km
Tid: ca 6 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Lätt
Missa inte: Råda vy vid slutet av delsträckan där du har en fantastisk utsikt över till Kinnekulle.

 

Delsträcka 3 Råda kyrka – Källby station

Börjar vid fina motionsspår och skog vid Råda och slutar vid tågstationen i Källby. Denna del går genom Lidköpings centrum och Östra Sannorna där du kommer få se mycket av Vänerns strand. Du hittar många fina rastplatser längst vägen, vid Råda vy och Östra Sannorna finns även grillplatser. Sträckan börjar med att gå nedför i ca 3 km och är sedan flack hela vägen.

Längd: 19 km
Tid: ca 5 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Lätt
Missa inte: En fika i Lidköpings mysiga stadskärna, ett dopp i Vänern i Filsbäck om vädret tillåter.

 

Delsträcka 4 Källby station – Trolmen

Börjar vid Källby station och slutar i Trolmen, 600 meter från tågstationen där det finns parkering och kollektivtrafik. Sträckan börjar med en stigning då platåberget Kinnekulle börjar här, du kommer ha fina vyer av Vänern. Det finns några få rastplatser längs vägen som är fint placerade. Sträckan är bitvis väldigt kuperad med mycket stigning vilket kräver grundkondition.

Längd: 15 km
Tid: ca 6 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Medelsvår                            
Missa inte: Vikingaskeppet Sigrid Storråda i Blomberg och vattenfallet vid Västerplana Storäng. Ett hett tips är också att vandra på våren under ramslöksblomningen.

 

Delsträcka 5 Trolmen – Hällekis station

Delsträcka 5 börjar 600 meter från Trolmen station där det finns parkering och kollektivtrafik och slutar vid Hällekis Station. Denna sträcka är en av de finaste på hela Biosfärleden med Munkängarna, Kinnekulle Stenbrott och Hellekis Säteri för att avsluta med att vandra precis vid Vänerns kant innan du når Hällekis. Delsträckan är kort men välfylld med upplevelser och rastplatser och en hel del höjdmeter vilket kräver lite kondition.

Längd: 12 km
Tid: ca 4,5 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Medelsvår
Missa inte: Kinnekulle Stenbrott som är Sveriges svar på Grand Canyon och Hellekis Säteri med sin vackra trädgård.

 

Delsträcka 6 Hällekis station – Myrbacken

Går från Hällekis station till Myrbacken. Därifrån har du 1 km till Äskekärr station där det finns parkering och kollektivtrafik. Denna sträcka börjar att gå längs Vänern parallellt med Sjöråsleden, förbi Forshem och på lantliga små grusstigar. En mysig sträcka som verkligen tar dig ut på den Skaraborgska landsbygden. Det finns några få rastplatser i början av sträckan och sträckningen är flack.

Längd: 11 km
Tid: ca 3 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Lätt
Missa inte: Forshem med sin kända Gästgivaregård och medeltida kyrka.

 

Delsträcka 7 Myrbacken-Lugnås kyrka

Går från Myrbacken till Lugnås kyrka längs med små vägar och stigar. Närmare Lugnås kyrka blir det en stigning upp på åsen och väl framme vid kyrkan kan ni njuta av den vackra utsikten från kyrktrappan mot Kinnekulle och Vänern.På denna sträcka är det dåligt med rastplatser så ta med ett sittunderlag.

Längd: 16 km
Tid: ca 4,5 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Medel
Missa inte: Utsikten från trappan vid Lugnås kyrka.

 

Delsträcka 8 Lugnås kyrka-Karleby

Går från Lugnås kyrka till Karleby. Vandringen från Lugnås kyrka går på asfaltsväg genom ett böljande kulturlandskap. Leden går vidare förbi Qvarnstensgruvan Minnesfjället, där det finns rastplats med grill, och avslutas i Karleby. Denna del av Biosfärleden är lätt kuperad men enkel att ta sig fram på.

Längd: 12 km
Tid: ca 3,5 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Medel
Missa inte: Ett besök ner i gruvan vid Qvarnstensgruvan Minnesfjället tillsammans med en guide. Ca 2 km efter Qvarnstensgruvan skymtar ett astronomiskt observatorium till vänster, det är en kort avstickare för den nyfikne.

 

Delsträcka 9 Karleby-Mariestad Resecentrum

Går från pittoreska Karleby med sina historiska anor vidare mot Mariestad utmed grusad och asfalterad väg kantad av såväl öppet landskap, skog som lite bebyggelse. Efter några kilometer längst sjökanten närmar sig Mariestad där det finns restauranger, butiker och boenden. Mariestads domkyrka med sitt höga kyrktorn ger staden en speciell aura och välkomnar dig till starten/målet av Biosfärleden.

Längd: 14 km
Tid: ca 3,5 tim exklusive raster
Svårighetsgrad: Lätt
Missa inte: Gamla Stan i Mariestad som är klassad som en av landets tio bäst bevarade stadskärnor.

Fakta om leden

Längd:

Längden är totalt 138 km och kan brytas ned i 9 olika etapper:

  • Läckö Slott – Riddaregården 20 km
  • Riddaregården – Råda kyrka 19 km
  • Råda kyrka – Källby station 19 km
  • Källby station – Trolmen 15 km
  • Trolmen – Hällekis station 12 km
  • Hällekis station – Myrbacken 11 km
  • Myrbacken-Lugnås kyrka 16 km
  • Lugnås kyrka-Karleby 12 km
  • Karleby-Mariestad Resecentrum 14 km

Ungefärlig tid:

Flerdagars

Markering:

Biosfärleden för vandring är markerad med blått band och använder en egen logga. Pilgrimsleden som den går med parallellt långa sträckor är markerad med S:t Olofsmärket och med röd färg.

Svårighetsgrad:

Medel. Svårighetsgraden är varierad beroende på etapp. Exempelvis går sträckan Karleby-Mariestad i ett flackt landskap medan Källby-Trolmen har ett flertal stigningar.

Start och mål:

Läckö Slott och Mariestads resecentrum. 

Hitta hit:

Kollektivtrafik:

Använd Västtrafiks planeringsverktyg eller appen to-go för att planera din rutt. Alla delsträckors start och mål är placerade nära buss eller tågmöjligheter.

Fotograf: Daniel Ström

 

Karta för Biosfärleden

Kontaktinformation

Biosfärområde Kinnekulle Vänerskärgården

Esplanaden 5

542 30 Mariestad


Telefon: +46 501 39 31 96


E-post: info@vanerkulle.se

Hemsida: vanerkulle.org/


Fler vandringsleder på Kinnekulle