({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Pilgrimsled Husaby - Skara 26 km
Kinnekulle & Skara

Pilgrimsvandring har anor från Medeltiden då målen var platser som Jerusalem och Nidaros (Trondheim) medan det idag finns ett flertal pilgrimsleder runtom i världen. Då som nu så är det dock helande för både kropp och själ när tystnaden, det långsamma tempot och den vackra naturen inbjuder till eftertanke. Med andra ord en välbehövlig paus från den intensiva världen omkring oss.

Pilgrimsleden – Husaby – Skara 26 km

Snabbfakta
Längd: 26 km
Tidsåtgång: 2 dagar (1 dag för mer vandringsvana)
Svårighetsgrad: Medel
Terräng: Lättvandrade skogsstigar och grusvägar.
Markering: Orange markering med S:t Olofsmärket då det är en sträckning i S:t Olofsleden.

Genom skogar, strandängar och alvarsmark
Denna sträckning av Pilgrimsleden bjuder på ett urval av skaraborgska naturupplevelser med såväl vidsträckta öppna fält som skogar i kombination med tidigmedeltida kyrkor och faktiskt också ett slott.

Din vandring inleds på en central plats i Sveriges medeltida historia. Här finns förutom den vackra Husaby Kyrka med två torn från 1000-talet också S:t Sigfrids källa där Olof Skötkonung som anses ha varit landets första kristna kung döptes under samma tidsperiod. Du går därifrån söderut och lämnar Kinnekulle. Här passerar du såväl Skälvums som Ovas medeltida kyrkor. Inte långt därifrån tornar pampiga Mariedals slott upp sig. Ett barockslott som bevarats i stort sett oförändrat sedan det uppfördes av Magnus Gabriel De la Gardie i mitten av 1600-talet.

När du sett dig mätt på denna fina kulturbyggnad väntar nu en av ledens vackraste naturupplevelser, Sörbodalens bäckravin längs Mariedalsån som tar dig till Dalakvarn i utkanten av Lundsbrunn. Orten Lundsbrunn är känd som kurort ända sedan slutet av 1800-talet. Vid samma tid fick Lundsbrunn också järnväg som du än idag kan åka på med ånglok härifrån till Skara i form av en Museijärnväg. Kurorten Lundsbrunn är i högsta grad levande än idag i form av Lundsbrunns Resort och Spa.

På din fortsatta tur söderut passerad du ytterligare en lummig grönskande ravin i Märskabäcken innan du slutligen går in i Skara och vandringen avslutas vid den mäktiga domkyrkan. Domkyrkan som är en katedral med lång och spännande historia som tar sin början på 1100-talet. Härifrån kan du också fortsätta din pilgrimsvandring 15 kilometer och ta dig till Varnhems stora och anrika klosterkyrka.

Boende och mat
I Husaby kan du inför din vandring bo i Biskopsborgens B & B. Vandrar du leden på två dagar så har du kommit ungefär halvvägs i Lundsbrunn. Där finns både Lundsbrunns Resort & Spa och Lundsbrunns B & B som alternativ beroende på vilken form av boende du önskar. Vid avslutningen i Skara finns flera boendealternativ att välja bland.  För att stilla hungern längs vägen finns det sommartid café i såväl Husaby som Dalakvarn. Är du mer hungrig är det Lundsbrunns Resort & Spa som gäller då de har lunch dagligen. På orten finns också café i form av Rydénska huset samt möjlighet att proviantera i en Tempobutik.

Ungefärlig tid
För en behaglig tur med möjlighet till kortare avstickare och långa mat- och fikapauser rekommenderar vi att man går leden på två dagar.

Markering:
Pilgrimsleden är markerad med orange färg samt S:t Olofsmärket. 

Svårighetsgrad:
Lättvandrad led på skogsstigar och grusvägar. Kortare partier på mindre asfalterad landsväg.

Start och mål:
Leden går mellan Husaby och Skara (andra hållet går givetvis lika bra) I Husaby kan du sedan ta den ansluta till Pilgrimsleden Läckö-Forshem.  Då kan man antingen gå västerut mot Läckö Slott via Lidköping eller norrut mot Forshem. Där kan du också fortsätta din vandring mot Mariestad. I Skara finns också fler Pilgrimsleder att kombinera med denna. Det finns den 17 km långa S:ta Elins led som tar dig till Varnhem samt Brynolfsleden som är 143 km lång och som har Göteborg som riktpunkt.

Etappförslag

Etapp 1 Husaby – Lundsbrunn
Starta i Husaby och gå fram till Dalakvarn som finns i utkanten av Lundsbrunn och övernatta på antingen Resort eller B & B. Går du leden på en dag kan det vara lämpligt att stanna för lunch här. Denna etapp tar dig från Kinnekulle och mot de Skaraborgska slätterna. Du passerar tre medeltida kyrkor, Mariedals slott och inte minst vackra Sörbodalen.

Etapp 2 Lundsbrunn – Skara
Efter en god natts sömn fortsätter du din tur på landsbygden förbi öppna fält och skogspartier innan du tar dig in mot Skara och avslutar vid domkyrkan. Har du tid och energi rekommenderas en fortsatt tur till Varnhems klosterkyrka och Kata gård. Känner du inte för att vandra vidare kan detta besöksmål även nås med buss, läs mer på Västtrafiks hemsida!

 

Kontaktinformation


Telefon: +46