({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

En bit på väg 190

Det är inte för inte som vägen har kallats "Smygvägen". Den du valde om du gjort bus inne stan och tog till flykten på. Du kunde leta dig milslångt ut, med gömställen längs vägen och mot ett obestämt mål. Du kunde förvirra dina fiender men samtidigt hitta nya vänner - och väldigt olikt det, det är det inte idag. För den som är lite extra nyfiken ger sig ut för att upptäcka mer. Mer längs vägen, kring sjön och i skogarna. Här spänner intressanta företagare nu bågen för att visa vad de har att erbjuda. Uttrycket om "oslipade diamanter" har sällan känts mer rätt att använda. Det är vilt, rustikt och precis som de vill ha det.

Mitt på inlandsbygden ligger skärgården. Det är sant. Den som tror att väg 190 enbart är en väg, kommer bli besviken. Den som faktiskt beger sig hit, kommer att bli betagen. Sjön Mjörn är något så magiskt som en skärgård som bara helt plötsligt öppnar upp sig mitt i jordbruksmark och ortsbebyggelse. Med sin ca 55 km stora vattenyta är den Västergötalands näst största insjö. Den har närmare 60 namnsatta öar och skär och i sjön lever inte mindre än 18 olika fiskearter. Och som om inte det vore nog  finns här också både havstrut och strandskata - så som sagt, lite en känsla av kust mitt i landet mellan Göteborg och Alingsås.

Torstö - en idyll för både relax och fest.

Till en av öarna  - Torstö - med områdets kanske mest välbevarade äldre jordbruksmiljö och sina vackra hagmarker kan du boka halv -eller heldagsutflykter. Har du bara två dagars framförhållning på dina äventyr så väntar en uppsjö av aktiviteter på dig. Hit kan du chartra både snigelbåt som racerbåt - och väl på ön står mat och omtanke i fokus, kontakta Torstö på mail. 

På fastlandet 190 heter "hamnen" och tätorten Sjövik. Ett litet samhälle som uppstod när Västergötlands - Göteborgs järnvägar – (VGJ / Västgötabanan) anlagt en station här vid starten 1900. När sträckan från Göteborg till Sjövik lades ner 1967 blev Sjövik ändstation för den återstående sträckan till Skara. Men även om järnvägen så snart som 1970 lades ner finns flera betytande landmärken kvar. Här ligger till exempel Hagströms Handel fortfarande kvar. För den som vill fylla på energiförråden är det en liten oas längs vägen. Och i en diversehandel som denna kan du förstås hitta både ditten och datten - men också köpa med dig något att smaska på vid sjön. Snart öppnar på ovanvåningen också en ny restaurang. Det är något att längta till. Om du vill kan du också göra en utflykt helt i retrons fotspår? Läs mer om Retrovägen här!

Nellier Cafe & Diner

Ja, som en hägring längs Route 190 dyker hon snart upp upp. Med amerikanska pannkakor, surdegspizza, bagels, milkshakes, glass och köttbullemackor. Nellie Nilsson skapar nu en svensk-amerikansk sylta med tjusigt yttre och omsorgsfullt inre, med ett hantverk från folkhemmet och naturliga råvaror, ett no waste-tänk och älskvärda smaker i mat och dryck. Nellies Café & Dinér, slår upp portarna under 2020 ovanpå retrobutiken och bensinmacken Hagströms handel i Sjövik. Du kan kika in på Nellies Diner och följa processen på Facebook eller Instagram!

Banvallen - blodådran längs med väg 190.

Många är pusselbitarna som gör området kring 190 en nyfiken själ upplyft. Just för att besökare ännu inte upptäckt mijöerna fullt ut här, kan du ibland uppleva att du ensam på din cykelutfykt på banvallen. Det är inte för inte som banvallen plockats ut som en av "Pärlorna" i insjöriket kring Göteborg. Nog för att många som bor här cyklar till och från jobbet, men vem har tid för alla dessa "senvägar" som du har? Att bestämma sig för att inte bara susa förbi Björboholm, utan faktiskt stanna där, är t.ex en mycket bra idé. Efter att ha promenerat runt kring den vidunderligt vackra Strandkullen med utsikt över Mjörn, gör sig hungern säkert påmind igen. Då gör du bäst att ta dig halvmilen söderut mot Gråbo. Här hittar du gott och blandat att fylla på depåerna med.  

Från Lammet & Bonden - till matupplevelsen hos Mugwort BBQ.  

I Gråbo och på gårdarna i Stannum är det inte långt mellan jord och bord. På den familjedrivna Hällingsbo Gård - mer känt som Lammet & Bonden - samsas kor, grisar och lamm i hagarna och i gårdsbutiken finns läckerheter att både äta på plats eller köpa med sig. Om inte de vuxnas paradis, så defintivt barnens med dingnade prinskorvar och gott om plats för lek.

Riktigt bra kompis med köttet blir du om du hälsar på hos Mugworts BBQ Shack inte långt ifrån gården, på andra sidan vägen. Mitt i industriområdet har sinnesbilden av "Göteborgs baksida" vänts till en fördel och grill -och BBQ-restaurangen är som ett Detroit i miniatyr, förfall och återuppståndelse på samma gång. Riktigt goda burgare och ribs (och även vegetariska alternativ), gör att ryktet om dem går som en löpeld på bygden. 

Historisk guidning och digitala äventyr i appen "Lerum Live". 

Sammanlagt finns 29 skyltar som berättar om olika platser, människor och tidsepoker utmed tre olika rundor runtom i Gråbos omgivningar. Gamla skolfröken Agda tar dig t.ex med på en lagom lång utflykt på 4 km, förbi fina naturområden och oväntade utsikter. En berättelse genom koleraepidemi såväl om hur man förberedde inför en fest dit kungen aldrig kom. På Gråborundorna upptäcker du Gråbo på ett helt nytt sätt. Och vill du testa en till runda så finns det på orten ytterligare två stycken, en på 2 km respektive i centrum och en på 13 km ut på bygden kring Stannum - perfekt på cykelsadeln! Vill du lyssna på en guidning, tävla eller veta mer om de busiga mössen Grå & Bo gör du det i appen "Lerum Live". Den laddar du kostnadsfritt ner till din telefon/ipad från App Store eller Google Play, så finns alla rundor där.  

I samverkan för att utveckla bygden kring Mjörn och väg 190 deltar invånare, föreningsliv, företagare och offentlig verksamhet på både lokal och regional nivå. Vi bildar gemensamt LAB190 och arbetar med hållbar utveckling, delaktighet, företagsstöd och marknadsföring på totalt en 7 mils väg mellan Göteborg och Nossebro. Här kan du läsa mer om LAB190.