({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Nääs Ridcenter - Mer än bara en ridskola

Fotboll, ishockey och innebandy. Sporter som ofta hamnar i fokus i tidningen, på affisch tavlorna och kanske inte minst överst i högen av bidragsansökningar hos kommunen. Något som inte får samma fokus är ridsporten. Här kommer därför berättelsen om Nääs Ridcenter, ur elevernas perspektiv.

Nääs Ridcenter har en intressant historia med mycket upp -och nedgångar. När vi möter elever som tränar på klubben blir en sak extra tydligt och det är att de alla älskar Nääs Ridskola, sina hästar och de brinner verkligen för sporten de älskar. 

Föreningen Nääs Ryttarförening bildades 1972. Den dåvarande ledningen drev stallet sedan 1984, men det gick inte riktigt som de hade tänkt sig. Medlemmar och ansvariga hoppade av och och många långa förhandlingar följde. Lokalprofilen Sven Karlsson går med i styrelsen något år senare och han, tillsammans med en grupp engagerade individer, tar sig an att försöka bygga upp föreningen igen. I det här läget har stallet drygt 15 privathästar och lika många hästar som ridskolan tillhandahåller. 

Ett starkt team

Tillsammans med ett starkt team gör Sven Karlsson Nääs Ridklubb till en framgångsrik tävlingsklubb som vinner många tävlingar. Föreningen börjar gå plus och vid den här tidpunkten får klubben drygt 600 medlemmar. Men visionen för klubben går också isär. Fokuset flyttas från tävlingar och utveckling till ett mindre, lite mer komprimerat fokus på ridskolan. Utåt sett ser allt ganska bra ut, men efter hand visar det sig att klubben tyvärr går för dåligt. År 2014 sätts Nääs Ridcenter i konkurs. 

En nystart

Sven Karlsson bildar en ny förening som ska jobba parallellt med att få upp klubben på fötter igen. Dden heter Nääs Hästsportförening, det går bra och det börjar se ljust ut för Nääs Ridskola igen. Lerums Kommun och August Abrahamssons stiftelse går tillsammans ihop och avsätter pengar för en rekonstruktion av ridskolan. Nu ser framtiden ser ljus ut, för ansvariga och tränare men kanske framförallt för eleverna. 

Sven Karlsson är noga med att lyfta fram en sak som han menar är det främsta skälet till att Nääs Ridcenter lyftas växa till den framgångsrika klubb den är idag och det kallar han för “Nääs andan”. Det handlar om gemenskap, samarbete och en inställning av oavsett vad alltid kämpa för att tillsammans nå mål. 

Intervjuer från stallplan

Det är drygt 30 grader ute och ett gäng elever har nyss avslutat sitt ridpass. Vi möter upp Märta Gunnarsson, 15 år på utsidan av stallet för en intervju om ridsport, motgångar och framtidsplaner.

Hur länge har du tränat på Nääs Ridskola? 
Jag började rida här när jag var kanske fem år. 

Hur tycker du att stallmiljön är här på Nääs? 
Det är väldigt trevligt, det ligger ju så fint det finns fina vägar att rida på. Själva skolmiljön är ju inte sprillans ny men det är väldigt fint och väldigt härligt.   

Vad betyder ridsporten för dig? 
Jag vet inte vad jag hade gjort annars, den betyder allt. jag vet  ju inget annat.det är hela min person.

Vad har du för mål med din ridning? 
Mitt mål är att bli så duktig som möjligt och ridspoprten ger en väldigt mycket även utöver stallet.

Tycker du att det är svårt att kombinera ridsporten med skolan? 
Inte för mig, fördelen med att rida på sättet som jag gör med ridlektioner och medryttarhäst är att jag inte har fullt ansvar över en häst själv. Här går det liksom att samarbeta och det är skönt att stå i ett stort stall för det finns många man kan fråga om hjälp. Det klart att det kan bli många timmar och sena kvällar i stallet när man inte alltid är så himla pigg men för mig är det inget problem. 

Har du någon förebild inom ridsporten? 
Jag ser upp till de flesta stora ryttarna som finns. Peder Fredricson är ett exempel, han har ett otroligt lugnt sätt att jobba med hästarna och han låter inget bli fel. 

Vad har du för tips till den som vill komma igång och börja rida? 
Jag sitter med i styrelsen i ungdomssektionen här på klubben och det är verkligen ett jättebra sätt och engagera sig. Alla som är med i föreningen är också med i ungdomssektionen och vi i styrelsen anordnar aktiviteter där alla medlemmar är välkomna. Det är ett perfekt sätt och engagera sig. 

Vad skulle du säga personifierar just ridsporten som sport? 
När man som ung började rida, jag själv var ett barn så lär man sig redan från början att ta ansvar och det går att applicera på andra sammanhang i livet. Jag tror man lär sig ledarskap och att ta ansvar på ett sätt som man inte gör i andra sporter. Du har en häst och den kräver att du gör vissa saker och det går liksom inte att skjuta på en dag eller två och det lär man sig redan från tidig ålder. 

Är det svårt med risport? 
Absolut, det är svårt på många olika sätt. Det är slitsamt, man kan skada sig och faktum är att du handskas med stora djur och det ska man ha respekt för. Samtidigt så behöver hästarna har respekt för dig som ledare för att allt ska fungera. Det är många års träning som ligger bakom för att ta sig till den absoluta toppen. 

Vad är det som motiverar dig att fortsätta även när det kanske inte är så himla lätt?
Det som motiverar mig och det som motiverar alla oavsett nivå man tränar på är kärleken till hästarna. Har man inte kärleken till djuren fungerar det inte. Tiden i sadeln är bara en liten del av tid som spenderas i stallet så det skulle inte vara bra om det var den enda motivationen. 

Skulle du säga att ridsporter mer är en livsstil än en sport? 
Ja absolut. Det är nog en av de få sporterna som faktiskt är det och man får verkligen ligga i och jobba hårt för att lyckas. 

Har du något budskap du vill förmedla till andra drivna ungdomar? 
Börja rida. Man lär sig mycket och det formar en verkligen som en person och det viktigaste av allt är att våga ta hjälp för det går inte att lära sig allt på egen hand. 

När vi avslutat intervjun med Märta så möter vi upp tre andra tjejer som alla är elever på Nääs Ridskola för små korta samtal om deras upplevelse av stallet. 

Alice Åkerman, 12 år

Hej, jag heter Alice Åkerman jag har tränat här på Nääs i ungefär fem år. Ridsporten betyder väldigt mycket för mig eftersom att jag tränat länge och jag har träffat många härliga vänner. Jag tycker att stallmiljön här på Nääs är väldigt mysigt eftersom jag har många vänner här med gemensamt intresse men hästarna är såklart också väldigt fina. Jag hoppas verkligen att jag kan börja tävla högre klasser och utvecklas för att bli en bättre ryttare. 

Tyra Wranå, 17 år 

Hej, jag heter Tyra Wranå jag har ridit här på i totalt 4 år nu. Ridsporten är en stor del i mitt liv så den betyder otroligt mycket, sen har jag ju många kompisar med samma intresse vilket gör det roligare. I framtiden hoppas jag på att jag kan skaffa egen häst för att jag ska kunna tävla och träna lite mer, inte på någon hög nivå men som en rolig hobby. Mitt bästa tips för dig som vill börja rida är att kontakta din närmsta ridskola och kolla upp vad dom har att erbjuda, sen så har ju många ridskolor aktiviteter utöver själva ridningen så man kan ju börja där och sen gå över till att börja rida på riktigt. 

Ebba Närhström, 12 år

Hej, jag heter Ebba  Närhström och jag har ridit på Nääs i tre år. Stallmiljön här på Nääs är jättemysig, om man har tråkigt på fritiden kan man alltid komma hit och umgås med hästarna och stallkompisarna. Nu under sommarlovet har det varit jättetråkigt att man inte rider som vanligt då märker man verkligen hur mycket hästarna och sporten betyder för en. 

Avslutningsvis möter vi Sara Engberg Weimén som tillsamans med sin man Hans driver Nääs Ridcenter.

Sara driver Nääs Ridcenter tillsammans med sin man Hans. Det är en förening som lägger ut driften på dem, och Sara och Hans firar 5 årsjubileum vecka 46. Hon har jobbat på Nääs tidigare i drygt 11 år. Sara och Hans var vi nere några år i Skåne och jobbade och så kom de tillbaka till Nääs när föreningen gått i konkurs. 

Berätta lite om vad som fick dig och din man att vilja ta över ridskolan?
“Jag är uppvuxen här och red på ridskolan när jag var liten och som sagt jobbat här tidigare. Sen blev vi uppringda av en som satt i styrelsen när det gick i konkurs. Då hade dom hört att vi var påväg hem igen. Så då hade vi möte med dom och åkte hit kikade, det är ju ett fantastiskt ställe om man säger så. Hans har ju också  jobbat här i omgångar så det är ju våran hemmaklubb” berättar hon. 

Vi ber Sara berätta lite om vad som är signifikant för just Nääs Ridskola. #Pärlan är framförallt läget, omgivningen och naturen runt omkring sen försöker vi inrikta oss på barn från 3 års ålder berättar hon. Vi ställer frågan om arbetet som Sara utför ibland kan bli övermäktigt men hon berättar att hon har varit anställd på ridskola tidigare och hon säger att hon trivs med att driva eget och att vara entreprenör. Sara delar med sig av flera tips till unga som funderar på att börja på ridskola. 

“Jag tycker att man verkligen ska prova. Det pratas ofta om att ridning är en dyr sport och det stämmer väl i viss mån men samtidigt har vi öppet sju dagar i veckan och alla är välkomna att bara titta in och mysa med hästarna. Ridningen är en fantastisk sport och det är välkommet för både killar och tjejer att prova och det går att börja redan när man är väldigt liten.” berättar hon.

För Sara betyder ridsporten mycket. Hon berättar att hon tycker att hästar är ett fantastiskt djur och även om man alltid älskar dem så går det också att bli irriterad. Sara försöker hålla igång sin egen ridning och hon tävlar lite grann när hon får tid men det hon brinner för är att undervisa barn, ungdomar och vuxna.  

Nääs Ridcenter är verkligen mer än bara en ridskola.