Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Lerums kommun

Kommunen 50 år

I år fyller Lerums kommun 50 år.
Nuvarande Lerums kommun tillkom 1969 genom kommunsammanslagningen
av Skallsjö-, Stora Lundby- och Lerums kommuner. 2019 är därmed ett högtidsår för kommunen. Det uppmärksammas på olika sätt, framför allt genom att synliggöra den verksamhet som finns i kommunens förvaltning och genom att samverka med föreningar i de olika kommundelarna under jubileumsåret. Det kommer även märkas under Barnfestivalen i år.

• Kommunens VA-enheten bjuder in till att spela bajsbasket och fettracet.


• Energirådgivaren har bjud hit Pling cykeltaxi som gör det möjligt för besökaren att åka en tur på området och är du spelsugen så kan du komma och spela Klimatkollen.


• Enheten för mottagande och integration bjuder in till sitt tält där man bland annat erbjuder språkguider på arabiska, somaliska, engelska, persiska och tigrinja.


• Sektor lärandes utvecklingsenhet vill stimulera kreativiteten och erbjuder dig att pärla ditt egna regnbågsarmband och lära dig mer om Barnkonventionen (blir lag 2020).


• Biblioteket ordnar med pyssel och har med sig Kulturhojen


• Turism- och näringslivsenheten öppnar upp barnens turistbyrå och visar den spännande appen Lerum Live där blanda annat Grå & Bo och vår egen Blinkis har
egna promenad och cykelrundor.


• Lerums kulturskola bjuder in till sin teaterföreställning Sally Säl som är en succé när den spelas på förskolor runt om i regionen. Även kulturskolans elever kommer att spela med temat Astrid Lindgren.


• Lerums kundcenter KomIn kommer att medverka med Barnens KomIn, här kan du
ställa alla möjliga frågor om vad en kommun gör och även få hjälp med att hitta på området.

Historia.

2013 föddes tanken om en festival för barnen i Lerums kommun. Syftet var att låta barnen i åldrarna 0-11 år prova på olika kulturella och hälsosamma aktiviteter i en positiv miljöI september samma år genomfördes Barnfestivalen första gången i samband med folkhälsoprojektet LIVSRUM. Intresset visade sig vara mycket stort och festivalen fick tusentals besökare. Under festivalen fick barnen prova på bl.a. akrobatik, springcykel, drakbygge, barndans och se teater- och musikföreställningar med etablerade kulturinstitutioner. 

Syftet har hela tiden varit att visa upp och ge möjlighet att prova på ett rikt utbud av positiva och hälsosamma kultur- och fritidsaktiviteter. Att skapa en mötesplats där man har möjlighet att prova-på olika aktiviteter kan grundlägga ett salutogent intresse som kan vara hela livet. De många föreningar som t.ex. bevarar kulturarvet genom sin kompetens och sin verksamhet får genom Barnfestivalen en lättillgänglig arena där man når många. Tack vare ett samarbete med ett stort nätverk av kultur- och fritidsföreningar, studieförbund och etablerade kulturinstitutioner har både stor bredd och hög kvalitet kunnat uppnås. Att stärka föreningslivet genom att skapa kännedom om deras verksamhet är viktigt för föreningslivets fortlevnad och den sociala hållbarheten. Som nämnts är många föreningar kulturarvsbärare och i en kritisk fas rörande medlemmar och funktionärer. Barnfestivalen kan för dessa vara en möjlighet att rekrytera deltagare och medlemmar.

2018 miljödiplomeras Barnfestivalen för andra året dessutom kranmärktes festivalen vilket innebar att inget buteljerat vatten varken kolsyrat eller stilla fick säljas på plats.

Samverkan

Att arrangera en stor festival som Barnfestivalen kräver samverkan mellan ett stort antal aktörer. Vår största samverkanspartner är Nääs Slott. Vi samverkar även med ett stort antal etablerade kulturinstitutioner och föreningar. Samverkan sker också med Kultur i Väst som ger arrangörsstöd för våra större scenprogram. Festivalen har också en huvudsponsor i Sparbanken Alingsås som ger stöd och också befinner sig som programpunkt på Barnfestivalen.

Allt fler vetenskapliga undersökningar visar på kulturella aktiviteters positiva inverkan på vår hälsa. Genom ett samarbete med Lerums kommuns folkhälsoansvarige har utökade möjligheter kunnat erbjudas att prova på kulturaktiviteter oavsett sociala, ekonomiska och intellektuella samt fysiska förutsättningar.