({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Tre sommarjobbare tar sig an näringsliv och turism i Lerums Kommun 

  • 13 aug, 2020

Utan tidigare erfarenhet av näringsliv och turism tar vi, tre ungdomar an oss utmaningen att i tre veckor lära oss allt från att bygga käpphästbanor till att brygga kaffe - på gammalt sätt. Nedan kan du ta del av vår resa. 

Vi gör många olika saker 

Den första veckan börjar med uppstart i Turistbyrån ute på Nääs Slott i Floda. Det är vi, Dinah Jynnås, Gustaf Andersson och Henrik Dävermo som ska tillbringa tre veckor med jobba på olika sätt inom turism i Lerums Kommun. Första dagen går mest ut på att bekanta sig med våra kommande arbetsuppgifter, vi lägger upp tider och planerar för vad vi kan göra framöver. Vi märker allihopa direkt att det här inte är något vanligt jobb, åtminstone inte ett jobb som går att likna med något annat. Våra vänner har jobbat med att rensa rabatter, måla eller städa parker och ingen av oss visste väl egentligen vad vi skulle vänta oss och än mindre hur mycket vi faktiskt skulle lära oss under de tre veckorna som väntade. Vi gör många olika saker men några exempel är att vi genomför enkätundersökningar med besökare på Nääs, vi ordnar små corona-anpassade evenemang och vi jobbar med att utveckla och bygga vidare i och på hemsidor och med sociala medier. 

Det är ett lärorikt jobb 

Vi har vårt säte och utgångspunkt vid Turistbyrån vid Nääs Slott och våra onsdagar har spenderats på Nilssons El -och Teknikmuseum i Lerum. Där har vi under två onsdagar tillsammans jobbat för att förbereda ett seminarium om ljudets historia där vi sökt och presenterat fakta om ett tiotal olika apparater som har eller haft som syfte att spela upp och in ljud. Det har varit otroligt lärorika onsdagar på museet. 

  • “Vi lär oss mer här än vad vi gjort under alla våra historielektioner i skolan”, Henrik 
  • “Det är kul och se hur allt fungerar och hur mycket vår teknik faktiskt har utvecklats”, Dinah 
  • “Jag älskar att lära mig nya saker och det har verkligen varit spännande att fördjupa sig i ljud och musik eftersom att jag själv är musiker”, Gustaf

Det är viktigt att få nya erfarenheter 

När vi gick in i det lilla tegelhuset på slottets västra sida öste regnet ned. Vi visste inte vad vi skulle göra eller hur saker och ting skulle gå till så vi var helt enkelt inställda på att vi skulle få lära oss en massa nya saker. Något som nog ingen av oss räknat med var att det här jobbet också skulle ge oss nya erfarenheter och idag kan vi mer än vad vi kunde för tre veckor sedan. När vi sitter och skriver det här så kommer vi fram till att det nog är det som livet handlar, att gå in i ett nytt sammanhang utan att egentligen vet vad som komma skall och att avsluta rikare på erfarenheter. Det är viktigt att få nya erfarenheter och under de här tre veckorna är det inte bara vädret som varit varierande utan också våra arbetsuppgifter.

Ingen dag är den andra lik

Något som vi nu i efterhand reflekterat över är hur otroligt varierande vårt jobb faktiskt har varit, ingen dag har varit den andra lik och det är något som vi alla tre har uppskattat starkt. Ska vi ta ett exempel så kan vi låta Dinah berätta om vår första vecka. 

“Vår första dag så satt vi mycket inne och jobba med sociala medier, vi tog reda på vad som fanns att tillgå och vi planerade vad vi kunde göra framöver. Dagen därpå gick ut på att göra enkätundersökningar, vi gick och satte upp en tipspromenad och tog bilder. Vi har även haft käpphästtävling i 30 graders värme för ett tiotal superduktiga tjejer och vi har gått igenom slottsallén när regnet öst ned. Det jag vill säga är att vårt jobb varit otroligt varierande och det har jag tyckt väldigt mycket om” 

Tack för oss!

Vi vill tacka Renée och Sofia vid Nääs Turistbyrå som hade hand om oss första veckan och vi vill tacka Angelica och Maria som varit våra handledare. Vi vill även tacka gänget på Nilssons El -och Teknikmuseum i Lerum.  Det här har varit en otroligt spännande och lärorik upplevelse.