({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Pevon Ecotourism

Frihet och ansvar - var kan jag campa på egen hand?

De nära naturäventyren och den fantastiska allemansrätten är till för dig. I denna guide hittar du tips på flera platser att tälta på och bra saker att hålla koll på lokalt i Lerums kommun inför ditt nästa friluftsäventyr!

Kring Lerum och sjön Aspen

Hitta ut till friluftsområdet Härskogen och naturområdet Gorås. Båda platser bjuder in till ett härligt wildlife med vandringsspår för den aktiva och flera platser att slå läger på. Härskogen och Gorås är inga naturrservat, vilket innebär att det är tillåtet att slå sig ner där man önskar. Vi tipsar om att campa vid exempelvis Rådjursviken nedanför Goråsbergen, som du passerar förbi via Gotaleden. Här finns både grillplats och ved för den som önskar laga mat, samt badmöjligheter i sjön Aspen, där du har magisk utsikt över sjön och bortåt landskapet. En annan plats att slå läger är väster om Gorås, vid Torpet Freden i Jonsered där vindskydd finns. Ta dig hit genom att parkera vid Jonsereds Trädgårdar och promenera upp. Här finns också en grillplats att utnyttja.  

För fler tips på campingplatser, vindskydd och vandringsupplevelser från Göteborg - Alingsås finns Gotaleden till hands. 

Läs mer om Härskogsleden 

Läs mer om Goråsspåren 

Läs mer om Gotaleden 

 

Fotograf: Jonas Ingman

 

Kring Floda och sjön Sävelången

Sävelången är en slingrande sjö från Floda till Norsesund, och en oslagbar plats att upptäcka. Närområdet bjuder in till mängder av friluftsäventyr för stora och små. Här är det särskilt vackert att paddla. Hyr kanot på Sjölyckans Kanotcenter i Tollered eller kajak vid den ombemannade Kayakomaten vid Drängseredsbadet i Floda. Packa med tält, matsäck och paddla kanot från Sjölyckan till Torskabotten för en tur bland de små kobbarna. En pittoresk plats med unik natur som årligen lockar internationella besökare. Ett annat härligt ställe att utforska är udden mitt emot Nääs Fabriker som du når med kanot/kajak eller promenad från Nääs slott bortåt Ubbareds hage. Nääs-halvön, som den kallas, är inget naturreservat och därför går det bra att slå läger lite varsom. En tredje plats är Västra Nedsjön (Nedflo) som ligger utanför kommunen. Kör hit med bil cirka 20 minuter från Floda mot Hindås och kom fram till flera fina sandstränder med kringliggande skog.

Kanske vill du slå ett slag för konceptet "en naturnatt och en lyxnatt"? I området kring Sävelången finns flera mysiga boendealternativ att välja på såsom The Tannery Club med glampingtält, Nääs Fabriker hotell, Öijared Resort och Nääs Slott. 

Läs mer om Sjölyckans Kanotcenter

Läs mer om Kayakomat

Läs mer om The Tannery Club

Läs mer om Nääs Fabriker

Läs mer om Öijared Resort

Läs mer om Nääs slott

 

 

Kring Gråbo och sjön Mjörn

Packa med en go'picknick på cykeln och ta dig fram längs banvallen mellan Gråbo och Sjövik. Den nära tilltalande strandkanten skapar fina chanser till camping i bland annat orten Björboholm. Här hittar du den lilla udden Strandkullen, som till stor del utgörs av kommunal mark. Däremot är det inget naturreservat och en fin plats att slå läger för den som kan visa respekt för boendepersoner. Andra mysiga platser är neråt Sjövik vid Sjöviksgården eller badplatsen Prästens brygga med vacker kringliggande natur. Intill Sjövik går naturreservatet Risveden som startar på andra sidan väg 190, där flera vindskydd finns. I reservatet finns bland annat vackra Kroksjön. Du hittar även flera parkeringsfickor längs vägarna om du kör bil.

Har du hört om trädtält och vill testa på något nytt? Pevon Ecoturism håller till kring gården Björsjöås vildmark cirka 5 kilometer in i naturreservatet Vättlefjäll. Här skapas magiska trädtältsupplevelser och andra hållbara utomhusupplevelser. 

Läs mer om Sjöviksgården

Läs mer om Risveden

Läs mer om Pevon Ecoturism

 

Fotograf: Roger Borgelid

 

Knep och knåp

Se till att du håller koll på när det råder eldningsförbud på platsen du ska besöka. Fräscha upp ditt sinne för allemansrätten och hur du bäst visar respekt i naturen. Ladda en powerbank för att hålla batteri till mobiltelefonen än längre, vilket är bra för att bland annat navigera rätt på plats. Investera i ett hållbart sjöschampoo och se till att ha en riktigt härlig upplevelse. 

Läs mer om eldningsförbud 

Läs mer om allemansrätten

 

 

 

Upptäck också