Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
 • Oscarshöjd Blommor och Trädgård

Gröna tips för trädgården

Visst kliar det i fingrarna så här års och kanske mer i år än någonsin. Även om du anser att du inte har gröna fingrar så lovar våra lokala aktörer inom trädgård att alla kan lyckas med odling. Så här kommer gröna tips från några av våra aktörer till alla er trädgårdsentusiaster med kli i fingrarna.

Stora Lundby Trädgårdsförening

Den anrika trädgårdsföreningen bildades 1918 och vänder sig till alla trädgårdsintresserade i hela Lerums kommun. Föreningen består av ett gäng intresserade och glada amatörer som alla har det gemensamma intresset trädgård och odling i olika former. Ni som delar intresset är välkomna till föreningen som drivs av medlemmarnas engagemang och driv. Föreningen arrangerar olika former av träffar och aktiviteter och de har även gjort fågelholkar och insektshotell och förhoppningen är att kunna göra en kurs till hösten på hur du syrar grönsaker.

Vi fick möjligheten att tala med Birgitta Jacobsson som är ordförande för föreningen och hon delade med sig av tre gröna tips till de som vill börja odla:

 • Sätt din egen potatis. Det behövs ingen stor trädgård utan det funkar alldeles utmärkt med en spann som du placerar på din altan eller uteplats. 
 • Har du ingen stor tomt att tillgå så använd din balkong; Plantera och sätt grönsaker och kryddor i krukor eller i ditt köksfönster. Färska örter är alltid trevligt att ha hemma.
 • Det är bara fantasin som sätter gränser, så ut och plantera och behöver du fler tips och idéer så kolla in Stora Lundby Trädgårdsförenings hemsida. Här finns bra information inom ämnet och kommande aktiviteter för den som vill träffas, diskutera, uppleva och träffa likasinnade.

Klicka här för att komma till Stora Lundby trädgårdsförenings hemsida

Stora Lundby Trädgårdsförening

Bild Stora Lundby

 

Oscarshöjds Blommor och Trädgård

Fram till april 2016 drev May-Liz Lorentzon och dottern Anna Lindqvist Oscarshöjds Blommor & Trädgård. Samtidigt som Trädgårdsfen flyttade in 1 april 2016 tog Erica Lönnehed över verksamheten och driver den idag tillsammans med sina anställda.Erica berättar att de senaste fyra åren sen start har varit galna och roliga, men samtidigt svår att greppa tidvis. Det finns så mycket som man vill göra och vår vision är att Oscarshöjd ska bli en egen destination, en plats för inspiration och inte bara försäljning. En del av det är bland annat kurser av olika slag. De har haft bland annat haft kranskurser, keramikworkshops och olika trädgårdskurser.

Yvonne Olsson, Trädgårdsmästare på Oscarshöjd har sett ett ökat intresse för att ta hand om sin trädgård och en förklaring kan vara att den tid som vi lever i nu ger tid och möjlighet för många att göra just detta. Att odla kan ge en känsla av kontroll i en tid när allt annat är ovisst. Det fina med växter är att det inte går att stressa på dem, de växer i sin egen takt, ibland långsamt och ibland snabbt. Naturens gilla gång som man brukar säga.

Trots att vi lever i en tid som är både påfrestande och oviss så finns det ljuspunkter och saker att glädjas över. Personalen på Oscarshöjd märker att allt fler handlar lokalt och det kommer också många nybörjare som vill ha tips och idéer på hur de ska tänka. Att kunna odla sin egen mat är en trend som är här för att stanna tror både Erica och Yvonne.

Här kommer några gröna tips och idéer från Erica och Yvonne på vad och hur du bör tänka på när du drar igång:

 • Odla i pallkrage och ge dig själv förutsättningarna att kunna lyckas, välj kryddor som du använder i maten. Kryddor är enkla att odla och det är vardagslyx att kunna plocka kryddor från din egen trädgård.
 • Att odla tillsammans är både mysigt och lärorikt och ett tips till barnfamiljer. Satsa på jordgubbar, morötter, sockerärtor, sallad och även bärbuskar brukar vara uppskattat av de små.
 • Så och odla i allt, spänner, krukor, fat, det är bara fantasin som sätter gränserna. Och var inte rädd för att så, testa dig fram helt enkelt.
 • Tänk på att skapa dig en personlig trädgård, det är din trädgård och då ska du satsa på det som du tycker om. Tänk inte på trender utan tänk vad gillar jag? Är favoritfärgen orange så ska du satsa på orange, det är din trädgård och det är du som ska trivas där.   
 • Har du en gammalträdgård som du har ärvt i samband med ett husköp eller liknande, så vänta ett år innan du börjar att göra om. Det kan finnas gömda skatter som du inte ser men som kommer att visa sig från sin bästa sida under året. Så låt det gå ett år innan du ändrar allt för mycket.
 • Har du en ny trädgård som du ska planera för så börja med golv, tak och väggar. Träd och andra växter som behöver mer tid på sig att växa skapar den ombonade känslan och skiljer av tomten på ett bra sätt.
 • Sist men inte minst, skynda långsamt. Det tar tid och det ska ta tid att skapa en trädgård och resan till slutresultatet är en upplevelse i sig.

Behöver du fler tips och idéer är så är du hjärtligt välkommen att besöka Oscarshöjd Blommor och Trädgårdi Floda. Du kan även besöka deras Facebooksida och Instagram.

Klicka här för att komma till Oscarhöjds hemsida