Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Hållbar och närproducerad mat.

  • Maria Jerenvik

Mat som en enstaka smakupplevelse, eller lokalt odlat som något att leva med precis inpå knuten? Lerum med omgivningar bjuder på en perfekt kombination av en levande landsbygd och ett storstadsnära utbud på en och samma gång. För oavsett om du besöker en av de många olika restaurangerna eller om du bor här och vill kunna välja mer lokalt odlat så är utbudet stort. Här samsas trivsam torghandel och strosvänliga kaféstråk med högklassiga restauranger och en alldeles ny och härlig liten saluhall. Hållbart är nära och det hittar du här.

Man liknar som bekant utmaningen med tillgång på lokal mat och odling med ringmuren som sluter sig kring staden och ställer självförsörjningens lov på sin spets. Att landsbygden då skulle klara sig bättre än staden råder ingen tvekan om, och vi måste se vår måltid som något som sträcker sig bortom vår tallrik. Idag finns mångt färre lantbruk kvar i Lerum men alltfler småskaliga initiativ ser behovet av att knyta ihop lokala producenter. Viljan att göra gott och rätt i hela ledet från produktion, inköp och förädling av råvaran är en byggsten i de bra matupplevelser som växer fram. 

En restaurang som profilerat sig just på det sättet är Jernbruket. Granne med järnvägsstationen, i ett gammalt magasin, står råvarorna i centrum kring den vedeldade grillen. Köttet köps från lokala bönder ett djur i taget.och grönsakerna odlas antingen själva eller så lokalt som möjligt. På dryckesmenyn hittar du öl från utvalda hantverksbryggerier. Ett stenkast därifrån hittar du också Garveriet, en plats som länge legat i dvala men som nu sakta uttalas som en kreativ och inspirerande mötesplats med fokus på småskalig lokal matproduktion, cirkulära ekonomier och utbildningar. Både Jernbruket och Garveriet hittar du i Floda. 

Porten till Lerum går via Providôre på Aludden. I direkt närhet till sjön och badplatsen Aspen är det lätt att älska denna sekelskiftesidyll både dag och kväll. Med noga utvalda råvaror, bröd från eget surdegsbageri och på lunchmenyn ”en rätt för framtiden” är ett besök hit alltid intressant. Om inte bara för maten, så precis lika mycket för vinet. Deras entusiasm för vin - och särskild det ekologiska eller biodynamiskt odlade  - har rönt stora framgångar och man har även uppskattade vinprovnigar. Med en sommelier som även är en varm förespråkare för svenskt vin är det en aktör som tar sin unika plats på matkartan. 

Lerum som tätort breder sen ut sig utefter Säveån och här är utbudet vitt och brett av något att äta. Kanske fikar du på något utav ställena i centrum, eller så är det just att köpa med dig en mättande smörgås eller ett picnicpaket som tar dig vidare? Naturen är aldrig långt borta och den bjuder på varierande utflyktsmöjligheter. Längs med väg #via190 men den hela sträckningen mellan Göteborg och Alingsås hittar du flera bra cykel- och vandringsleder genom Björboholm och Sjövik precis in till vackra sjön Mjörn. Och skulle du komma hela vägen till Alingsås är det inte för inte som staden kallas Kaféstaden. Prickar du också in något av de tillfällen då Lammet & Bonden strax utanför Gråbo håller öppen gård är detta en upplevelse för hela familjen. Deras djur betar runtom i hela kommunen men på gården finns alltid tackor, lamm, får, kor och grisar. Gården drivs med ett brinnande intresse för naturvård, sund djurhållning och för att hålla landskapet öppet och levererar mat från frigående djur till både privatpersoner och företag.

Strax norröver i Tollered och Nääs Fabriker, väntar ännu fler matupplevelser. Den gamla bruksorten är ett levande samhälle och bjuder in till att vara ett spännande besöksmål året om. Fyrstjärnigt hotell med restaurang, kafé, relax, butiker och utöver det också ett flertal spännande entreprenörer på plats i de olika fabriksbyggnaderna som fått nytt liv. Ett alldeles färskt tillskott är en liten och naggande god saluhall i regi av Hugo Ericson Ost. Ljuvliga crêpes, stenungsbakad pizza och diverse delikatesser att äta på plats eller ta med hem. Ett bra alternativ till kafé och restaurang som också finns. När det vid årskiftet också blev enklare för oss att göra en en gemensam samhällsinsats genom att ”rädda mat” med Karma var Nääs Fabriker inte sena att ansluta sig. I appen kan överskottsmat som inte hunnit säljas, läggas ut till halva priset. Perfekt till kvällens middag eller morgondagens lunch och en viktig del i ledet att minskar matsvinnet för att skydda miljön.

Det är inte för inte som Lerum är en del av det vi kallar för Insjöriket. Tvärs över sjön Sävelången, på motsatt sida fabriksområdet, tronar Nääs Slott och miljön kring byggnadsvård och konsthantverk. I rum med vitkalkade stenväggar och välvda tak från 1800-talet är maten en viktig del av upplevelsen. Oavsett om det är en tradionell fika eller en flott slottslunch som dukas fram. Den rutinerade konferensgästen har också hittat till Öijared Reesort - en grön oas vidare in på Nääs-halvön. Förutom att vara Sveriges största golfanläggning (!) har restaurangen gott renommé och hela anläggningens inriktning på hälsa och friskvård avspeglas även i menyn och i val av råvaror. 

De många aktörerna i område skapar förstås ökad efterfrågan på lokalproducerat, något som nätverket Lokal mat Sävelången började engagera sig i för lite drygt ett år sedan. Gårdar, entrepenörer och privatpersoner möts i en än så länge pilotgrupp om vilka olika varor som skulle kunna finnas för beställning och hämtas på en viss dag och på en viss plats i närområdet. Och fler aktiviteter för att skapa förutsättningar för mer lokalodlat planeras på både kort och lång sikt. 

Så för att sammanfatta det. Lerum med alla sin omkringliggande lokalsamhällen lockar med både små och stora smakupplevelser - och alla som viktiga komponenter i vad ”nära mat” kan vara. Välkommen ut och testa själv!