({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Åsa Dahlgren

Juliga tips på hemmaplan

När luften blir lite krispigare, näsan lite kallare och mössan dras ner över öronen, då vet man att det är börjar bli vinter. Det är inte dumt att varva kalla bad och härliga utomhusaktiviteter med varma fikapauser och mysiga kulturevenemang. Var rädda om varandra i jul, och här kommer några tips om vad du kan uppleva och göra på hemmaplan!

Naturen är magisk, även på vintern. Att kallbada, uteträna eller vinterorientera är något som lockar allt fler att upptäcka mer av utelivet på den kalla sidan året. I föreningslivet hittar du många aktiviteter att ta del av och vi uppdaterar webbplatsen med tips för friluftslivet, råd om eldning och isvett. Så snart isarna frusit och snön har anlänt finns det både spår och naturisar att upptäcka för en utflykt. 

En aktiv fritid

Kallbada där det är säkert

Kallbad har kommit att bli en het trend och hälsoeffekterna är många enligt forskningen och välgörande för både kropp och själ. Kanske du är en inbiten kallbadare redan eller nybörjare och sugen på att testa, hos Kallbad.nu hittar du bra information om kallbad. Vid både Nääs Fabriker i Sävelången och vid badplatsen i Aspen hittar du stege och bra förutsättningar för att testa. Föreningen Wave Initiative har löpande öppna aktiviteter där t.ex kallbad är återkommande. Här kan du också läsa mer om kallbad i en artikel från förra året. 

För den som ändå föredrar varma bad så finns ju relax och bastus på både Öijared Resort och Nääs Fabriker och inte minst Vattenpalatset i Lerum. 

Kallbad.nu

Wave intiative

Artikel om kallbad

När sjöarna fryser 

I Lerums kommun finns många sjöar som inbjuder till skridskoåkning om vintern. För att isen ska vara säker att åka på behöver den generellt vara 12-18 cm tjock. Men även om isen bedöms säker att ploga är det viktigt att ha uppsikt, isdobbar är en självklarhet samt i övrigt den utrustning man bedömer som nödvändig för att åka säkert. Läs mer om isvett och skridskospår på den här länken och följ @Lerumskommun i social media för de färskaste uppdateringarna. 

Skridskoåkning och isvett

Våga vintervandra 

Och för vem passar vintervandring kan man fråga sig? Alla! Gotaleden är en njutbar vandringsled där du kan fika, äta och bo bekvämt på flera ställen vilket gör den till ett alternativ för många fler än den erfarne vandraren - och av totalt nio etapper är några mer familjevänliga. På hotell som Aspenäs Herrgård, Nääs Fabriker och Öijared Resort finns också olika vandringspaket. Läs mer om ett aktivit friluftsliv på den här länken. 

En naturligt aktiv fritid.

Extra mycket lovaktiviteter för barn och unga 

Även i år har föreningar och ideella organisationer i Lerums kommun kunnat söka lovbidrag för att arrangera kostnadsfris lovaktiviteter för barn och unga. Det är ett nationellt beslut att under skolloven möjlliggöra för alla barn att få en kul och spännande ledighet. Den 1 december släpps aktiviteterna och öppnar för anmälan. Håll utkik på den här länken. 

Lovprogram

Julens många smakupplevelser

Julen är mycket matens tid. I Lerums kommun finns en mängd olika restauramger och menyer att välja på. De mer tradionella julborden blandas med nya smaker och många erbjuder också avhämtning. På den här länken finns alla restauranger och på den här länken alla ställen för att ta en fika. Förutom de många kaféerna och restaurangerna finns också öppna gårdar, kreativa brygghus och små saluhallar. Har du upptäckt dessa godbitar?

Restauranger

Caféer

Godbitar

Shoppa lokalt och upptäck mer

Supporta våra locals - det gör skillnad. Överraska en vän, handla lokalt, gå en kurs, ät ute eller "hemestra" och bo på hotell. I Lerum finns spännande butikskoncept med ett unikt urval produkter. Vi har samlat några lite speciella pärlor häromkring på den här länken. Det är både kul och inspirerande att shoppa lokalt, från vintage/second hand till design och hantverk. Och såklart till advent har julgranarna nått torgen och det är mysigt när mörkret lyses upp våra platser. Upptäck ännu mer av hemmaplan i jul och hitta personliga julklappar!

Unikt och antikt

Julmysiga torg och butiker

Kulturevenemang, biomys och museum

Någon kan ha sagt; "det bästa med att gå ut, är att komma in" och det kan ju ibland stämma. I evenemangskalendern hittar du alltid det som är på gång, konstutställning, konserter, adventsmys, museivisningar, barnteater eller en testa-på-aktivitet av något slag. I Lerums kommun finns också två biografer att välja på om du vill se en film, Bio Vågen och Tollereds Biograf, och på biblioteken är du alltid välkommen in i värmen för att ta del av litteratur eller kanske prickar du in ett författarbesök. Läs mer på den här länken om kulturlivet och ännu fler tips på upplevelser. 

Evenemangskalendern

Kultur i Lerum

En jul vid Sävelången

Vid Sävelången stod kulisserna för en mysig jul klara redan för 200 år sedan. I slottsparken, i bruksmiljön, i skogen och invid sjön. Här hittar allt från mysig lussekattsfika till dignande slottsmeny och på Sävelångens webbplats hittar du höjdpunkterna och hålltiderna på de olika platserna runt sjön; kreativa inslag i traditionsenlig miljö. Och hela julen finns förstås en mängd julbord, paket och julluncher att upptäcka. 

Savelangen.se

Utflykta till Christmas Lights in Alingsås

Det knarrar i knutarna... tomten är på intåg, julljusen tänds upp och stadskärnan pyntas. Hos vår granne Alingsås fyller du på med julstämning när det arrangeras tomteparad, skridskobana, julmarknader, julkonserter, julfikavandringar och mycket mer. Helt klart värt besök i jul. 

Christmas Lights in Alingsås

 

Relaterat innehåll