({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Digitala äventyr i appen Lerum Live

Finns där appar finns och självklart är den gratis

Prova en digital upplevelse, appen fylls löpande på med äventyr som finns att upptäcka på hemmaplan! 

Ladda ner appen från App store här 

Ladda ner appen från Google Play här 

Nyhet, Fena på fisk

Med koppling till Lilla Sjöviksrundans historiska skyltning kan du därför också öppna frågor i en naturquiz längs promenaden. På alla utom första skylten hittar du en fiskart som finns i Mjörn, det är faktiskt Västergötlands näst största sjö. Fisk - och sjöliv är alltså temat i appen, så se till att bli en fena på fisk och kanske tävlar du mot en kompis? God fiskelycka som man brukar säga.

Och du, missa heller inte att gå den Lilla Sjöviksrundan på plats i Sjövik. Du få veta en massa spännande om husen och hur stationssamhället blev till. 

Upplevelsen är framarbetad i samarbete med Östad Hembygdsförening. 

Äventyr med Utopendla

Visste du att det rullar ett utflyktståg mellan Göteborg och Alingsås? Tåget gör täta stopp vid sjöar, badplatser, stora fina lekplatser, promenadvägar och äventyrliga stigar. Testa din kunskap om både tåg, utflyktsplatser och annat spännande längs pendelstråket, hur många rätt får du?  

Korregömma i växtrum

Det som tidigare hette Naturfrågan vid Säveån har nu flyttat in i Växtrummen där du som kompis får följa med på ett lekäventyr, och lite kluriga frågor.

"1, 2, 8, 17, 25 - nu kommer Korre och letar efter dig! För vad är det som gömmer sig bland blommor och buskar i Lerums Växtrum? Hur många rätt får du?" 

Lilla Gråborundan

Här får du följa med på en tur i de centrala delerna av Gråbo och ta del av ortens historia, dessutom får vi höra om när Kung Oscar II skulle inviga Västgötabanan år 1900 och hur det gick. 

Mellan Gråborundan

På den mellanstora Gråborundan är det Agda som tar med dig på en lite längre utflykt i Gråbos omgivningar. En historisk vandring där skolfröken Agda berättar mer om platser utmed vägen. Vi kallar rundan "I fröken Agdas sällskap" i appen berättar hon på engelska men skyltningen längs turen är på svenska. 

Stora Gråborundan

Den stora Gråborundan utgår ifrån Stannumbygden och kan med fördel upplevas på cykel. Tvillingarna Anna och Alice ger utefter vägen flera berättleser på det lokalhistoriska temat. "I våra fäders spår, vi cyklar och går" säger de till dig på vägen ut i spåret. 

Nordiska väsen på Nääs

För den som tål en skräckis, testa rundan på det mytomspunna Nääs. Området är känt för sitt slöjdseminarium och sitt slott, men vad kanske inte alla vet är att Nääs har en mycket lång historia. Vi vet att det har bott folk i området sedan stenåldern.

När skörden var dålig eller när en olycka hände skyllde människan på olika väsen och sökte skydd från gudarna för att försäkra sig om sin lycka. Idag kanske vi inte tror på vättar och troll i samma utsträckning som vi då gjorde.

Men den nordiska mytologin finns fortfarande kvar i dagens moderna tidsålder. Försäkra dig om att du har en vän med dig - för här är på plats för en varning för yngre och känsliga personer. Nordiska väsen är inte alltid de snällaste. Vissa av texterna kan upplevas som otäcka. Tänk efter innan du börjar läsa!

Hitta de historiska pärlorna

Det finns många kulturella och historiska besöksmål i Lerum och ännu fler i hela Göteborgs insjörike. Några hittar du lätt, andra är mer svårtillgängliga. Vi har valt att kalla dem "pärlor" som små värdefulla platser man kan besöka utan att behöva resa långt. Vilka hittar du? 

Blinkis on Bike

Här kan du flyga fram på cykel genom Lerum till Nääs och öppna kluriga frågor på vägen i Blinkis egna utflykt.

Grå & Bo

Grå & Bo är två möss som söker nya äventyr. De bor i Skara men ger sig tidigt 1900-tal iväg på ett äventyr på ett vackert smyckat tåg. Hjälp dessa små möss att lösa uppgifter utmed Lilla Gråborundan. Ett busigt lycka till önskar vi er.

Konstvandra i Lerum

Här berättar vi mer om den offentliga utomhuskonsten som du ser och kanske inte än har upptäckt runtom i centrala Lerum. 

Tyck gärna till.

I appen Lerum Live ligger fokus på att förstärka våra besöksmål digitalt, och bildar tillsammans med webb, skyltning och bokade guidningar en bredd av hur du kan ta del av lokala upplevelser på olika sätt.

Appen ger oss möjlighet att tillverka och erbjuda olika promenader, tävlingar eller spel - och inte minst berätta om våra besöksmål på flera språk.

Vi fyller på med nytt material allt eftersom. Har du synpunkter på appen, eller har förslag på innehåll eller förbättringar kontakta oss gärna.

Kontakt turistinformationen