({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Sävelången pojke som fiska vid Nääs bro.

Fotograf: Oscar Mattsson

En Destination utöver det vanliga!

Upptäck platser och aktiviteter som väcker barnet i oss alla. Vi ger dig 6 skäl att utforska Destination Sävelången i sommar.

1. Naturupplevelse till sjöss i Västsveriges finaste paddelvatten

Att paddla kanot i ett av Västsveriges finaste paddelvatten är skäl nog att älska Sävelången. Att omges av slående natur och paddla med möjlighet att ta sig i en cirkel över 8 helt olika vattendrag, med paddling i små trånga kanaler, lummiga skogssjöar, ö-rika sjöar, bäverrik åpaddling och rolig stadspaddling, är vidunderligt. Enkelheten att kunna hyra kanot med flytväst, paddlar och kanotkärra i paketlösning samt få ruttförslag och karta servat av godkänd kanotcentral, gör paddlingen till en given aktivitet. Du kommer bli förtrollad av upplevelsen!

Tips:

Sjölyckan besök och hyr kanot hos Sjölyckan vid Nääs Fabriker
Kayakomaten Hyr kajak och SUP på egen hand genom Kayakomat vid Drängseredsbadet i Floda 


2. White Guide-listad restaurang med riktigt mathantverk

Jernbruket i centrala Floda, granne med Sävelången och järnvägsstationen, erbjuder matupplevelser med det där lilla extra. Redan utanför det gamla magasinet kan du känna doften av den vedeldade grillen. Maten lagas över öppen eld och råvarorna står i fokus, med kött från lokala bönder och grönsaker från egen odling. Med listning i White Guide, engagerade mathantverkare och en noga utvald dryckesmeny med öl från hantverksbryggerier, smakrika cider och personliga viner, blir du garanterat nöjd och belåten här. 

Läs mer om Jernbruket

Jernbruket mat och människor vid bord

 

3. Bröllopsbygd med både slott och kapell

Sävelången är en riktig "bröllopsbygd". Med fina gamla kyrkor, fotovänliga miljöer, en mängd spännande festlokaler med anrik historia och naturen inpå, är trakten kring Sävelången en riktig pärla för bröllop och fest. Slott eller loge, sjönära båthus och mysiga salar med valv och stenväggar - valen och möjligheterna är många. Här råder bröllopsyra med drop-in vigslar och bokningar tre år i förväg. Alternativen är flera och valet är ditt, men många är de som väljer att säga sitt "Ja" här. Skäl att älska finns!

Tips: 

Fest i Tollered Vill du anordna fest i Tollered? Då finns alla fest- och möteslokaler samlade på en och samma sida.
Platser för fest och möten Boka bäst genom att kontakta företagen själv i guiden.

 

 

4. Platser för barn, designade av barnen själva

I Floda tas barnens lek på allvar och här finns den enorma Spindelskogen i barnens egen spindelpark. Vackert belägen intill Sävelången och gränsande till ståtliga bokträd och ekar, finner du denna unika lekplats, byggd efter barnens egna önskemål. Floda-barnen uttryckte en längtan efter en gemensam plats för lek. Denna lekplats är frukten av den efterfrågan. Med en stor lila spindel byggd i trä att klättra i, flera rutschkanor, små studsmattor och små ekollonhus med kvällsbelysning i, lekhus i form av flugsvampar och flera gungor och hinderbana, märks det att barnens fantasi fått spelrum. Dessutom finns här större klätterstubbar, mindre stubbar för balans och ett uteklassrum. Med bord, stolar och bänkar att äta medhavd picknick vid eller take-away från närliggande matställen, kan man ha roligt här i timtal. De angjorda grillplatserna med möjlighet att grilla korv, gör att lyckan är gjord för barnet i de flesta. För vuxna finns dessutom ett utegym att nyttja i anslutning till barnens lek. Spindelskogen är barnens egen speciella plats, hit vill man återvända igen och igen och igen.

Tips: 

Spindelskogen hittar du på adress: Rurik Holms väg 1 i Floda. Om du åker med tåg hoppar du av på Floda station.

Utopendla är en hel inspirationsportal med fler pendelnära utflyktsmål för hela familjen, utforska tillsammans.

 

5. Hantverk och konst i ständig förändring 

Nääs Konsthantverk på Nääs slottsområde är en spännande mix av konsthantverk, butik och fik. Kombinationen av nutida konsthantverk i butiken och den tveklöst inspirerande miljön att ta en fika i - mitt i konsten, gör Nääs Konsthantverk snabbt till en favorit. I Galleriet visas regelbundet utställningar av nutida nordiska konstnärer och på tredje plan finns en ateljé för gästande konstnärer. Här visas konstens många uttryck och platsen är sedan länge en uppskattad mötesplats. Med ambitionen att ge konsthantverket och konsten hög status och stor tillgänglighet, blir platsen ständigt lika intressant. Låt dig inspireras!

Läs mer om Nääs Konsthantverk

 

6. Ett modernt besöksmål med stark historia! 

Den rika historiska kopplingen som finns i bygden, gör platsen än mer lockande. De många guidade visningar som erbjuds bjuder in till en tidsresa i hur platserna sett ut, använts och berikat förr. Nääs Slott som idag är ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, har en fantastisk historia att berätta. Vilket delges i guidade visningar på slottet. I bruksorten Tollered, med sin kulturhistoriska miljö, har Nääs Fabriker satt en dominerande prägel på byn. Via guidad kulturvandring genom byn berättas det om fabriksbyggnader, sjukstuga, brandstation och kvarnar. Otroligt fascinerande att se hur det ur arvet växt fram ett nytt samhälle med starka rötter och stolthet över sin historia. Detta och rika kulturvandringar på Öijareds 1800 hektar med flertalet fornminnen och ett vackert kapell från 1500-talet, får vem som helst att falla för de historiska vingslagen och älska det arv platsen lämnat efter sig.

Tips: 

Guidning i Nääs slott Gå en guidad tur i sommar och lär dig mer om det spännande 1800-talet under August Abrahamssons tid i slottet.

Bruksortsvandring Upptäck Sveriges bäst bevarade bruksort Tollered, genom en guidad historisk vandring tillsammans med Markus.