Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

För uppdaterad information om coronaviruset (COVID-19), besök Folkhälsomyndighetens webbplats

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Höst, Sävelången

    Fotograf: Andreas Ulvdell

Det är något speciellt med höstluften här!

Det finns många skäl att förälska sig i och älska trakterna kring Sävelången. Rikedomen som skogarna och naturen bjuder på och höstens varma färgprakt. Ta dig ut på sköna långpromenader, plocka svamp och upplev bygdens hjärta: den oslagbara naturen.

Här hittar du matupplevelser på unika och White Guide-listade restauranger. Historiska festlokaler i vidunderlig omgivning, med enastående inslag av valv och eldstad, bar och scen. Spännande kultur och stark och fascinerande historia återges i guidade vandringar i den välbevarade bruksorten. När vädrets makter ger oss regn och rusk är det inbjudande med film-mys i Sveriges minsta biograf, med egen kakelugn. En sinnrikedom utöver det vanliga med platser och aktiviteter som väcker barnet i oss alla! 

Naturen 

Att strosa omkring i skog och mark och finna naturens eget guld att fylla svampkorgen med, är skäl nog att älska Sävelången. Det är vidunderligt att omges av slående natur och promenera i orörda skogar på naturens och djurens villkor. Med en picknick i ryggsäcken och bärplockare och svampkorg i handen kan du tillbringa timmar i denna magiska omgivning. Enkelheten att bara traska rakt ut i naturen och nyttja vår enastående allemansrätt, göra en skogsutflykt till ett äventyr och skattjakt, gör naturen till en given aktivitet. Du kommer bli förtrollad av upplevelsen! 

Fotograf: Anneli Wåhlin

Söndagsbrunch på Nääs fabriker 

Söndagsbrunchen på Nääs fabriker är ett givet skäl att älska hösten vid Sävelången. Denna svenskinspirerade brunchsom både är gedigen och generös, är oerhört populär. Med två sittningar varje söndag, gör du klokt i att boka din plats.Olika kalla och varma rätter samt ett fantastiskt dignande dessertbord med bakverk, praliner och tårtor bakade av chefskonditor Disa – vinnare av Årets Konditor 2018. Ambitionsnivå för maten och restaurangmiljön på Nääs Fabriker är, precis som för allt annat i området, hög och präglad av omsorg om varje liten detalj. Det är perfekt att kombinera söndagsbrunchen med shopping i någon av alla butiker på området!

Fotograf: Nääs Fabriker

Samlas för fest

När regn och rusk drar in och alla rutiner sätter igång igen, är det perfekt att samla de nära och kära för fest. I Tollered finns Smedjan, en fantastiskt mysig lokal som gjord för ruggiga kvällar då man helst vill mysa inomhus. Denna komplett utrustade festlokal med eldstad, bar och scen, mitt i kulturarvet intill Tollereds ström, är skäl att älska hösten vid Sävelången. Här vill man höra regnet utanför och ha det gott i värmen vid elden. Smedjan är perfekt för mindre bröllop och intima fester. Ta med egen mat och dryck eller boka arrangemang. Kanske ha ett knytkalas, beställa raclettemiddag från Hugos Kök & Handel, köra en liten intim spelning eller bara fira livet i stort! 

Fotograf: Markus Eriksson

Platser där barn får ta plats

I den mäktiga slottsparken vid Nääs Slott finns gott om spelrum för spring i benen och leklust. Förundras över Sveriges grövsta bokträd, hoppa i stora lövhögar, galoppera fram i käpphästbanan eller gunga i de magkittlande änglagungorna. Kanske ta ett varv i labyrinten, gå balansbanan och ha picknick i det lilla lekhuset. Nääs Slott och park inbjuder till många höstupplevelser i historisk och vidunderlig miljö och natur. Trotsa instinkten att stanna inne och möt den friska luften på Nääs i höst! 

Fotograf: Andreas Ulvdell

Sveriges minsta biograf med kakelugn

I Sveriges äldsta kulturhus, ligger den charmigaste lilla biograf du kan tänka dig. Sveriges minsta är den och troligen landets enda med öppen spis. Med visningar av kvalitetsfilm från hela världen, allt från drama och dokumentärer till musikfilmer, komedier och barn- och ungdomsfilmflera gånger i veckan och stickbio en gång i månaden, är det inte konstigt att Biografen i Tollered är ett populärt kulturellt inslag och en naturlig mötesplats för bygden. Kvar sen tiden då man bytte filmrulle mitt i filmen, är den uppskattade fika-pausen för kaffe och kaka och en liten pratstund, i biografens egna lilla kafé halvvägs igenom filmvisningen. 24 bekväma platser i sköna biofåtöljer mitt i hjärtat av en välbevarad bruksort, gör biobesöket till en intim och unik kulturell skatt, väl värd att uppleva. Kryp upp i en biofåtölj och göm dig från regn och rusk ett tag, för en stund i en annan värld!

Fotograf: Oscar Mattson

Ett modernt besöksmål med stark historia

Njut av höstluften och var kulturell på samma gång! Den rika historiska kopplingen som finns i bygden, ger platsen en ny dimension. Ta en höstpromenad genom bruksorten Tollered och få en historisk guidning via appen Nääs Fabriker. Med appen direkt i mobilen är guidningen lättillgänglig och du kan nyttja den närhelst det passar dig! Denna historiska vandring bjuder på en tidsresa i hur platserna sett ut, använts och berikat förr.  Du ges historien om hur Nääs Fabriker satt en dominerande prägel på byn. Under vandringen genom byn berättas det om fabriksbyggnader, sjukstuga, brandstation och kvarnar. Låt dig fascineras av att se hur det ur arvet växt fram ett nytt samhälle med starka rötter och stolthet över sin historia. Bruksorten, med sin kulturhistoriska miljö, får vem som helst att falla för de historiska vingslagen och älska det arv platsen lämnat efter sig. 

Fotograf: Håkan Ivarsson

Sävelången  - en plats för alla sinnen. Upptäck ännu mer genom att klicka här.