({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Exteriör av entrésidan till det historiska slöjdlärarseminariet på Nääs. Slöjdskolan var aktiv 1872-1966 och än idag för kortare kurser inom området.

Fotograf: ***

Sävelången är en historisk livsnerv och grunden till bygdens existens.

Sjön slingrar sig i en svårtillgänglig natur omgiven av djupa skogar, ängar och berg. Här har civilisationen med vägar, järnväg och bebyggelse fått anpassa sig till terrängen. Här har kreativitet och innovation varit nödvändigt för bygdens försörjning. Kanske är det just därför som orterna kring Sävelången är fyllda med varierande, kreativa och genuina aktörer, som lägger in hela sitt hjärta för att göra platsen till en hållbar och minnesvärd upplevelse, för alla sinnen

Nääs

Nääs är en magisk mix av hantverk och lek i en vacker och öppen natur med ängar, vatten och parker. Här värnas traditionen och brödbak, midsommar- och Valborgsfirande och slöjdkurser. I slottet är August Abrahamsons hem ett välbevarat och komplett museum och visar en typisk 1800-tals interiör med möbler, konst och inredning. Nääs är en välkomnande idyll öppen för alla, året om.

Öijared

På en naturskön halvö mellan sjöarna Mjörn och Sävelången ligger Öijared i en egen värld av tusenårig historia. Här möts man av slott och koja, vandringsleder, hagmarker och ädelskog som inramar Öijared Resort och Sveriges största golfanläggning. Öijared Resort är en modern och stilsäker anläggning med hotell, restaurang, konferensanläggning, multibana och spa.

Tollered

Tollered beskrivs ofta som Sveriges bäst bevarade bruksort. Hela samhället, som är uppbyggt kring Nääs fabrikers bomullsspinneri, är oförändrat till det yttre och ett levande museum i svensk industrihistoria. Idag är bruksorten fylld med kreativa näringar, hållbar och medveten handel, nytänkande restauranger och ett prisbelönt hotell.

Norsesund

Vid sjöarna Sävelången, Lillelången och Mjörn ligger stationssamhället och konstriket Norsesund. Lokförare har beskrivit stationen som den vackrast belägna i Sverige. Här flödar sedan länge konsten och kulturen med årliga konstvandringar samt en konst- och kulturfestival.

Floda

Vid Sävelångens utflöde i Säveån ligger stationssamhället Floda. Dagens samhälle har vuxit fram med stationens läge vid vattnet som mittpunkt. Närmare tio restauranger och kaféer har etablerats invid Säveåns forsande vatten. Mathantverket har satt en tydlig prägel på Floda med starkt hållbarhetskaraktär och hög kvalitet på råvaror och kokkonst.