({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lerums kommun, Anneli Wåhlin

Sofie och Jacob Ardenfors driver Slättens Gård ihop.

  • Anneli Wåhlin

”Något av det mysigaste man kan göra häromkring är att ta med barnen och stå och fiska på Nääsbron i skymningen, det är allt speciellt!”

Sofie har växt upp på Öijared med skog, djur och natur tätt inpå. Jacob är mer av ett stadsbarn med ett stort djurintresse, som han själv uttrycker det. Tillsammans har de låtit verksamheten växa fram på Slättens Gård. Sofie är utbildad trädgårdsmästare och Jacob en glad amatör som hittar nya lösningar på gamla problem och lär längs vägen. Båda brinner de för djur, natur, skog och hållbarhet. De beskriver sig själva som gårdskvinna och hobbybonde. De delar på alla sysslor och gör det de är bra på. Styrkan ligger just i deras olika bakgrunder. Ur naivitet och okunnighet föds nya tankar och idéer på lösningar och sätt att göra saker på, som bryter tradition och gamla vanor. Det gäller att våga testa och vara öppen för varandra. Öijared-området är bådas hjärtefråga och de har ett gott samarbete kring skötseln.

Berätta om Slättens Gård!

Slättens består av tre delar kan man säga; Gårdsbutiken, Logen och Köksträdgården. Gårdsbutiken är det vi lägger mycket fokus på just nu och det som växer allra mest nu. Där säljer vi närproducerad honung, fårskinn från våra egna Gutefår, lamm-kött under säsong (vid årsskiftet) och många trädgårds- och inredningsdetaljer. Hit kan man komma och botanisera, inspireras och shoppa loss.

Vår dröm om en köksträdgård ledde till anläggningen av en stor sådan i anslutning till ett växthus. Här odlas det mesta för familjens eget bruk och används som en läro- och inspirationsplats. Här hålls odlings-kurser och framåt planeras fler plant-kurser i mindre grupper, som man får anmäla sig till. Varje vår anordnas dessutom en plantbytar-dag. Vi vill bygga en miljö som lockar människor och ger inspiration och ro, och ge en bild av hur ett liv på landet kan vara.

Slättens Loge är en stor lokal delad på två plan i vår stora lada omgiven av naturen. Vi hyr ut logen till privatpersoner och företag. Den passar bra till t ex Fest, Mässa, Studio, Konsert, Träningsträffar och det väldigt populära - Bröllop! När de stora portarna slås upp i ladan upplever du Öijareds natur mitt i festligheterna. Att gå och dansa på de breda grantiljorna som växt och sågats bara 100 m från logen och ha ljudet av bräkande får i hagarna runtomkring, ger den sanna känslan av äkta och genuint. Det är nog det som gör vår loge så populär att den är förbokad för bröllop tre år framåt!

Vad är det som gör området kring Sävelången så speciellt?

Närheten till allt, men samtidigt avståndet till Slättens Gård. Bara vägen hit ger lugn. Naturen, vidderna, avståndet till samhället. Mötet med djurlivet, det är som en egen savann. Här ser vi ofta hjortar, rådjur och gäss mm. Lite som ett eget Kolmården med skogens olika fauna. Närheten till sjöarna Sävelången och Mjörn är guld värt! Allt är så lättillgängligt. Det blandas så många upplevelser på liten yta, Öijared är så mycket mer än golf!

Vad får man inte missa vid ett besök vid Sävelången?

Nääs fabriker, Garveriet, Jernbruket och den härliga sjöpromenaden Floda-Nääs.

Så till sist, tipsa om ett smultronställe!

Åh, svårt att välja! Att ta en öl på Jernbruket ute i solen på kvällen är svårslaget. Men att fiska med barnen från Nääsbron är också livskvalitet! Och att åka bil genom allén på Nääs på hösten med alla härliga färger eller på våren när träden nyss knoppat och alla områdets fantastiska vitsippor står i full blom!