({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Utflyktstips vid Sävelången

  • Anneli Wåhlin

Här kommer några tips på vad ni skulle kunna göra under en dag vid Sävelången - välkomna till oss!

 

För familjen som kommer i bil!

Börja dagen med en tur ut till vackra Öijared för en runda footgolf eller frisbeegolf på den helt nya multigolfbanan. Njut av den fantastiska omgivning Öijared ligger i och utmana ditt sällskap i detta annorlunda golfsätt. Kul för både stor och liten! Efter golfen börjar nog alla bli lite hungriga och då passar det bra med lunch på Öijared Resort, i det spektakulära klubbhuset. De erbjuder lunchservering alla dagar 11.30-15.00 och Grillbuffé på fredagar.

När alla är mätta och nöjda styr ni mot Nääs Slott för en guidad visning på slottet. Efter visningen kan det vara skönt att strosa runt i slottsparken lite, låta barnen testa att gunga i de otroliga ängla-gungorna som hänger i utvalda gamla ekar på området och njuta av utsikten mot Sävelången. Eller hyr en käpphäst i turistbyrån och prova den anlagda terrängbanan för käpphäst-hoppning i slottsparken. Kanske skulle det smaka med en eftermiddagsfika, en kopp kaffe eller en glass i solen. Kafé hittar ni i Nääs Slottscafé & Restaurang, vägg i vägg med turistbyrån eller i Nääs Konsthantverk, som ligger i byggnaden Mellan Nääs. Gå ner genom slottsallén och över bron, till höger hittar ni kaféet.

Efter fikat går ni över parkeringen från Mellan Nääs till byggnaden Källnääs och Slöjd- och byggnadsvård. Här trivs både liten och stor i en kreativ miljö. För de som snickrat ihop en båt kan det vara kul att prova sjödugligheten direkt i Sävelången, innan avfärd hemåt igen.

För familjen som nyttjar kollektivtrafiken

Ta Alingsåspendeln till Floda station. Härifrån är det en kort promenad, över kvarnbron vid Sävelången, till den fantastiska Spindelskogen. Lekplatsen som helt designats av barn och utformats efter deras tankar, idéer och önskemål. Det är här ni börjar dagens äventyr! Barnen leker och de vuxna njuter av naturen eller nyttjar det utegym som ligger i anslutning till barnens lek. Luncha tillsammans på en hållbar plats, Gaveriert bjuder in till möten, mat och lokalproducerat. Gott för både kropp och knopp.

Efter lunch, och kanske en sväng inom på TCB House of Music, tar ni buss 533 från Floda station till lilla Nääs. På Lilla Nääs på (Facebook) besöker ni den vidunderliga Lilla Nääs Julvärld, som lockar både stora och små. Kliv in genom ett skåp och hamna i en helt annan värld, med allt som hör julen till. Julmusik och snötäckta fönster, små världar av tomtar och väsen. Passa på att ta en fika i caféet och köpa med konfektyr och sötsaker från förr. Här finns nämligen tablettaskar, klubbor, polkakäppar, choklad och lösgodis så som det var i gamla tider. En skatt från svunna tider!

Energipåfyllda promenerar ni sedan, eller tar buss 533, mot Tollered för en guidad tur i bruksorten via appen Nääs Fabriker. Dagen avslutas därefter med bad och picknick vid Torskabotten och Tollereds populära badplats. Besök Hugos Handel och Kök på Nääs fabriker-området för köp av olika delikatesser. Ta sedan vägen inom på den lilla livsmedelsbutiken Handlar’n, för inköp av allt som behövs för korvgrillning. Avsluta med bad och middag med picknick och korvgrillning vid den angjorda grillplatsen på Brännabbens badplats. Ett mer bekvämt alternativ är att köpa med take- away pizza, sallad eller kebabrulle från Tollereds Pizzeria Tuppen. Buss 533 tar er till och från badplatsen, om ni inte väljer att gå, samt tillbaka till Floda Station när det blir dags att tänka på refrängen och tacka för idag.