({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: William Stroud

Några utflyktsförslag!

  • Anneli Wåhlin

Det finns oändliga möjligheter att uppleva Sävelången, med både små och lite äldre barn. För en timme, för en dag - eller rentav en hel helg! Vi har gjort 4 förslag på vad du skulle kunna föreslå där hemma och vad som passar beroende på hur och när du kommer.

 

För familjen som kommer i bil

Börja dagen med en tur ut till vackra Öijared för en runda footgolf eller frisbeegolf på den helt nya multigolfbanan. Njut av den fantastiska omgivning Öijared ligger i och utmana ditt sällskap i detta annorlunda golfsätt. Kul för både stor och liten! Efter golfen börjar nog alla bli lite hungriga och då passar det bra med lunch på Öijared Resort, i det spektakulära klubbhuset. De erbjuder lunchservering alla dagar 11.30-15.00 och Grillbuffé på fredagar.

När alla är mätta och nöjda styr ni mot Nääs Slott för en guidad visning på slottet. De har dagliga visningar hela sommaren kl.12.00, 13.30 och 15.00. Efter visningen kan det vara skönt att strosa runt i slottsparken lite, låta barnen testa att gunga i de otroliga ängla-gungorna som hänger i utvalda gamla ekar på området och njuta av utsikten mot Sävelången. Eller hyr en käpphäst i turistbyrån och prova den anlagda terrängbanan för käpphäst-hoppning i slottsparken. Kanske skulle det smaka med en eftermiddagsfika, en kopp kaffe eller en glass i solen. Kafé hittar ni i Nääs Slottscafé & Restaurang, vägg i vägg med turistbyrån eller i Nääs Konsthantverk, som ligger i byggnaden Mellan Nääs. Gå ner genom slottsallén och över bron, till höger hittar ni kaféet.

Efter fikat går ni över parkeringen från Mellan Nääs till byggnaden Källnääs och Slöjd- och byggnadsvård. Där hittar ni Mulle Mecks lekfulla snickeriverkstad. Avsluta dagen med lite kreativitet! Här får barnen använda hammare, spik, såg och borr och efter egen fantasi och kreativitet snickra ihop en båt eller bil eller vad det nu är som lockar. Verksamheten riktar sig till barn, ca 4-10 år och är helt kostnadsfri i sällskap av vuxen. För de som snickrat ihop en båt kan det vara kul att prova sjödugligheten direkt i Sävelången, innan avfärd hemåt igen.

För familjen som nyttjar kollektivtrafiken

Ta Alingsåspendeln till Floda station. Härifrån är det en kort promenad, över kvarnbron vid Sävelången, till den fantastiska Spindelskogen. Lekplatsen som helt designats av barn och utformats efter deras tankar, idéer och önskemål. Det är här ni börjar dagens äventyr! Barnen leker och de vuxna njuter av naturen eller nyttjar det utegym som ligger i anslutning till barnens lek. När lunchsuget gör sig påmint passar det bra med ett besök på Lilla Ön, som ligger nära till hands i anslutning till Floda Torg, med TCB-caféet som serverar dagens lunch. Här kan den som gillar 50-talet får en riktig nostalgitripp. Hela caféet är inrett i riktig 50-tals anda och på väggarna hänger minnesföremål från Elvis & co.

Efter lunch, och kanske en sväng inom på TCB House of Music, tar ni buss 533 från Floda station till lilla Nääs. På Lilla Nääs på (Facebook) besöker ni den vidunderliga Lilla Nääs Julvärld (hemsida www.lillanääs.se), som lockar både stora och små. Kliv in genom ett skåp och hamna i en helt annan värld, med allt som hör julen till. Julmusik och snötäckta fönster, små världar av tomtar och väsen. Passa på att ta en fika i caféet och köpa med konfektyr och sötsaker från förr. Här finns nämligen tablettaskar, klubbor, polkakäppar, choklad och lösgodis så som det var i gamla tider. En skatt från svunna tider!

Energipåfyllda promenerar ni sedan, eller tar buss 533, mot Tollered för en guidad tur i bruksorten via appen Nääs Fabriker. Dagen avslutas därefter med bad och picknick vid Torskabotten och Tollereds populära badplats. Besök Hugos Handel och Kök på Nääs fabriker-området för köp av olika delikatesser. Ta sedan vägen inom på den lilla livsmedelsbutiken Handlar’n, för inköp av allt som behövs för korvgrillning. Avsluta med bad och middag med picknick och korvgrillning vid den angjorda grillplatsen på Brännabbens badplats. Ett mer bekvämt alternativ är att köpa med take- away pizza, sallad eller kebabrulle från Tollereds Pizzeria Tuppen. Buss 533 tar er till och från badplatsen, om ni inte väljer att gå, samt tillbaka till Floda Station när det blir dags att tänka på refrängen och tacka för idag.

En hel helgutflykt för familjen

Packa med er matsäck för en liten picknick i det fria och bege er till Nääs Slott. På lördagsförmiddagar erbjuder nämligen Nääs Ridförening på Nääs Ridcenter, ponnyridning i det de kallar Ponnykul. Ponnykul är ridning för de minsta barnen, från 3 års ålder, eller för de som bara vill prova på att rida. Då används bara ponnyer och man samlas i stallet. Vuxen som kan leda hästen ska finnas med. Först ska det borstas och pysslas lite innan ridturen och så hittas det på roliga saker på hästryggen. Barnen får lära sig lite hästvett och enkla grunder i ridningen. Hjälm och väst finns att låna. Tänk på att det är bra och säkert om barnet har en sko eller stövel med klack på sig.
Veckans ponnykul läggs ut på facebooksidan på onsdagar för helgen veckan därpå och anmälan sker där eller via mail naasridcenter@gmail.com. Ponnykul är en rolig och uppskattad aktivitet för de djurintresserade att starta dagen i trakten kring Sävelången med! Ta sedan fram matsäcken och sätt er på en filt i slottsparken eller vid något av borden på området kring Nääs. T ex nere vid Nääsbron. Och avnjut en lunch i de undersköna omgivningarna på Nääs.

Efter att ha blivit mätta och nöjda kan det passa fint med en promenad längs Floda-Nääs Sjöpromenad till Floda och besöka Lilla Ön och TCB House of Music. Det här är stället för alla musikälskare. House of Music visar musikinstrument, scenkläder och andra föremål som tillhört legender som Johnny Cash, Carl Perkins, James Burton, DJ Fontana, Tommy Blom och inte minst legendariske Elvis Presley. Det finns dessutom en exakt kopia av Elvis Presley's födelsehus från Tupelo att besöka och en mini-biograf som visar Elvis Show eller en Elvis film. Ta en guidad tur och låt guiden berätta historier bakom föremålen. Upplev en tidsresa till 70-talets Rock ’n’ Roll-scen. Avsluta dagen med middag i Floda. Här finns flera restauranger att välja mellan, låt oss föreslå två som ligger nära Floda Station; Jernbruket och Järnvägskrogen.

Jernbruket ligger i ett gammalt magasin som en gång tillhört Floda Järnbruk, och här lagas det mat över öppen eld. Det är en rustikt inredd restaurang med en matfilosofi som utgår från att matlagning ska vara ett fysiskt hantverk där råvarorna står i centrum. Köttet köps från lokala bönder och grönsakerna odlas i egen regi. Jernbruket är dessutom listade i the White Guide.

Järnvägskrogen huserar i Floda stationshus, byggt i slutet av 1800-talet. Här serveras goda högrevsburgare och grillrätter, specialiteten är härliga klassiska persiska grillrätter m.m. Restaurangen är topprenoverad med kakelugn och kristallkronor i taket, men låt dig inte luras, alla är välkomna, barn också. Kom som ni är, njut av värmen från kakelugnen, ät god mat, njut av gott sällskap och en god öl eller ett glas vin 

På söndagen, styr stegen mot Tollered och upplev allt denna lilla bruksort har att erbjuda! Låt barnen leka loss på naturlekplatsen bakom Nääs fabriker och strosa runt i alla mysiga butiker på Fabriksområdet. Lunch avnjuter ni med fördel på Nääs Fabriker kafé som både har dagens lunch och alternativ med sallader, paj, matiga mackor mm. Särskild barnmeny finns med klassiker som pannkakor med sylt. Alternativt intas lunch på Hugos Handel & Kök som erbjuder lättare lunchalternativ och delikatesser. De har även en väldigt populär glass.

Eftermiddagen spenderas i kanot som ni hyr från Sjölyckans kanotcenter. Där får ni karta och ruttförslag, kanot, paddlar och flytvästar i paketpris och sjösätter sedan kanoterna i Sävelången. Förslagsvis paddlar ni till Norsesund och intar kvällens middag på restaurang Stationen Norsesund, välkänd för sin Österrikiska wienerschnitzel som är gigantisk och ett måste att prova när man är i området. Paddlingen till Norsesunds Stationshus går via Sävelången från Tollered, via Ingareds sköna sandstrand, under järnvägen genom mysiga tunnlar och in i den natursköna Lillelången. Från Lillelången paddlar ni in i en liten grönskande förgrening till vänster och når då restaurangen. Kom ihåg kameran! Mätta och nöjda paddlar ni sedan tillbaka till Tollered, flera sinnrika upplevelser rikare!