({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Gotaleden

Fotograf: Jonas Ingman

Turista hållbart

På platser som vi landar på och upplever som helt nya för oss själva, har det förstås vandrat många andra innan. Att områdena vid Sävelången har tilltalat besökare och bosättare sedan 10 000 år tillbaka det vet vi med säkerhet; genom arkeologiska fynd och fornlämningar från stenåldern och att man försörjde sig på det som jorden, skogen och vattnet kunde ge. På samma gång ger det också en vision för området; att finnas på kartan i minst 10 000 år till. För att göra det, behöver vi hjälpas åt. Vi har plockat ut 8 tips som gör ditt besök hos oss lite extra betydelsefullt och som hjälper dig att upptäcka Sävelången - våra besöksmål, naturområden och anläggningar - på ett så miljövänligt hållbart sätt som möjligt!

Transporter 

Det går alldeles utmärkt att åka kollektivt , bussen eller tåget till bygden kring Sävelången. Det går snabba och enkla förbindelser från bl.a. Göteborg och Alingsås. Väl framme har du minskat din miljöpåverkan och slipper oroa dig för parkering. Du vet väl att du kan ta med cykeln på pendeltåget om det finns plats, och det kostar inget extra. 

Mat 

Mat står för en stor del av vår vardag och totala klimatpåverkan. Men mat är också njutning och något vi gärna unnar oss när vi är bortresta. Det finns flera miljömedvetna val att göra på semestern. T ex så kan man välja restauranger och café med lokalproducerad, säsongsenlig mat, eller/och som använder sig av ekologiska råvaror. Så som Jernbruket,  Garveriet och Nääs Slotts Restaurang m.fl. Prata gärna med personalen och inspirera till ett hållbart tänkande. Våga fråga och kom med önskemål!

Aktiviteter 

Passa på att njuta av vår exceptionella natur! Utbudet av aktiviteter i harmoni med naturen är stort kring Sävelången. Här finns kanotpaddling, cykling, vandring, klättring och golf som alla är bra och hållbara aktiviteter. Vandra i naturreservaten Säveåns dalgång och Nääs Ekhagar, åk tillbaka i tiden till Öijareds kapell och fornminnen eller njut av att strosa på en guidad historisk vandring i bruksorten Tollered.

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan du röra dig fritt i stora delar av landet. Då du ska utforska naturen är det bra att tänka på att det enda du ska lämna efter dig är dina egna fotspår – och ibland inte ens dem ifall du rör dig i känslig natur. Alla kan vi väl ”inte störa - inte förstöra”!

Kunskap är makt

Här finns en fantastisk kunskap om hantverk och om återbruk. Träffa t ex experterna på Slöjd- och byggnadsvård och låt dem guida dig och ge dig råd inför din ev husrenovering. Och upptäcker du med barn? Låt dom träffa Mulle Meck medan du botaniserar i biblioteket och planerar för ditt projekt.  

Drick kranvattnet 

Ta vara på att vi bor i ett land med hög kvalitet på kranvattnet, genom att ta med din egen vattenflaska och fyll den på hotell, i restauranger/caféer eller på besöksmålet. Gott och billigt alternativ!

Källsortera avfall 

Precis som hemma så kan du källsortera här i området kring Sävelången. Det finns återvinningsstation både i Floda, vid tågstationen och i Tollered, bakom Pizzeria Tuppen i Tollered. Om inte ditt boende har återvinningsmöjligheter, så kan du själv ta med dem till återvinningsstationen istället.

Elektroniska biljetter

Skall du på konsert? I bygden kring Sävelången händer det alltid någonting. Istället för att skriva ut biljetter och broschyrer, så kan du ladda ner dem till mobilen eller surfplattan. Det sparar in på onödigt papper och miljön, och så blir det enklare för dig att slippa riskera att tappa bort biljetterna!

Sist: För alla arrangörer har vi dessutom tagit fram en guide för hållbara evenemang. Den hittar du på lerum.se. Bygden kring Sävelången står värd för flera hundra, året runt; såsom festivaler, bröllop, spelmansstämmor, fester, inspelningsmiljöer och mycket annat. Alla har vi ett gemensamt ansvar  - att skapa en historiskt bra framtid ihop! 

Varmt välkommen till oss vid Sävelången!