Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Gotaleden

    Fotograf: Jonas Ingman

Turista hållbart

Sverige är världens främsta ekoturismmål, med vår unika natur, fyra årstider och genomgående miljömedvetenhet. Här är möjligheterna att turista hållbart oändliga!

Transporter

Åk kollektivt och ta bussen eller tåget till bygden kring Sävelången. Det går snabba och enkla förbindelser från bl.a. Göteborg och Alingsås. Väl framme har du minskat din miljöpåverkan och slipper oroa dig för parkering.

Mat

Mat står för en stor del av vår vardag och totala klimatpåverkan. Men mat är också njutning och något vi gärna unnar oss när vi är bortresta. Det finns flera miljömedvetna val att göra på semestern. T ex så kan man välja restauranger och café med lokalproducerad, säsongsenlig mat, eller/och som använder sig av ekologiska råvaror. Så som Jernbruket, Garveriet och Nääs Slotts Restaurang m.fl.

Aktiviteter

Passa på att njuta av vår exceptionella natur! Utbudet av aktiviteter i harmoni med naturen är stort kring Sävelången. Här finns kanotpaddling, cykling, vandring, klättring och golf som alla är bra och hållbara aktiviteter. Vandra i naturreservaten Säveåns Dalgång och Nääs Ekhagar, åk tillbaka i tiden till Öijareds kapell och fornminnen eller njut av att strosa på en guidad historisk vandring i bruksorten Tollered.

Källsortera avfall

Precis som hemma så kan du källsortera här i området kring Sävelången. Det finns återvinningsstation både i Floda, vid tågstationen och i Tollered, bakom Pizzeria Tuppen. Om inte ditt boende har återvinningsmöjligheter, så kan du själv ta med dem till återvinningsstationen istället. Prata gärna även med personalen och inspirera till ett hållbart tänkande.

Elektroniska biljetter

Istället för att skriva ut biljetter och broschyrer, så kan du ladda ner dem till mobilen eller surfplattan. Det sparar in på onödigt papper och miljön, och så blir det enklare för dig att slippa riskera att tappa bort biljetterna!

Lokala souvenirer

Bidra till den lokala ekonomin istället. Välj miljövänliga alternativ på souvenirer, så som t ex lokalproducerade delikatesser och bruksföremål att ta med hem.

Drick kranvattnet

Ta vara på att vi bor i ett land med hög kvalitet på kranvattnet, genom att ta med din egen vattenflaska och fyll den på hotellet, i restaurangen eller på besöksmålet. Gott och billigt alternativ!