({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Tapetrullar från Lim och Handtryck med motiv bland annat från Nääs slott

Fotograf: Ann-Charlott Strandberg

FLERA besöksmål för den konst- och designintresserade

  • Anneli Wåhlin

Med inrednings- och livsstilsbutiken Brique på Nääs fabriker i Tollered, prisbelönt arkitektur i form av Öijareds klubbhus, fantastiska konsthantverk på Nääs konsthantverk och sinnrik hemslöjd och anrikt bakhantverk från Skallsjö Nääs hemslöjdsförening. I trakten kring Sävelången är det inte långt mellan inspirationsställena. Ta en tur och se vad som lockar dig idag!

Norsesundsgruppen

I det lilla samhället Norsesund, som ligger naturskönt beläget mellan sjöarna Sävelången och Mjörn, finns ett ovanligt livaktigt konst-och kulturliv. Föreningen Norsesundsgruppen Konst & Kultur samlar ett 80-tal medlemmar, såväl konst- och kulturutövare som kulturintresserade personer med anknytning till Norsesund. Tillsammans skapar de en spännande mötesplats. Under två helger i slutet av augusti - början på september pågår varje år en festival. Då kan du ta en skön promenad mellan sjöarna och besöka öppna konstateljéer och samtidigt se spännande konstinstallationer längs vägen. I konstkafét bjuds du på program med musik, poesi och föredrag. Festivalen är årets höjdpunkt, och har utvecklats från konstvandring till en mångsidig kulturfestival. En plats där oväntade möten uppstår mellan konsten, naturen och publiken. I det gamla järnvägsmagasinet vid Norsesunds station, ryms ett nytt rum för konst och kultur. Magasin NORSESUND är ett konst- och kulturgalleri som öppnar samhället för världen utanför. Här möter du kreativa idéer i olika former och utryck och det är utställningsplatsen för Norsesundsgruppen, som komplement till konstnärernas egna ateljéer.

Kulturtemakvällar

Under våren och hösten möts man på utvalda kvällar kring ett brett kultur-program. Dessa kulturkvällar är öppna för allmänheten. Det handlar om musik och poesi, olika filosofiska teman och aktuella samhällsfrågor. Det ordnas även studiebesök i olika konstnärs-ateljéer med utbud inom bildkonst, skulptur, objekt, keramik, film och fotokonst. Program informeras om på sociala medier och platsen är huvudsakligen Magasin NORSESUND.

Inredning och design 

Brique är en inrednings- och livsstilsbutik på Nääs Fabriker. Med inspiration från storstäder och den jordnära naturen, i det råa industriella kontra det romantiska finner du på Brique en personlig och unik stil inom heminredning. Brique som på franska betyder tegelsten, ligger i de gamla fabrikslokalerna i Tollered, som är byggt i vackraste rödtegel. Omsorgsfullt väljs detaljerna i butiken ut, det rena grafiska till det vackra bohemiska. Personlig stil, tidlöst hantverk och nyskapande design är något du finner här. Det finns garanterat något unikt just för dig. Här kan du botanisera, inspireras och finna nya fynd till ditt hem.

Prisbelönt Arkitektur 

I Öijared finns prisbelönt arkitektur i form av golfklubbens klubbhus, väl värt ett besök. Utslagshålet till en av golfbanorna ligger uppe på taket och på håll ser man bara en utdragen glaskil. Arkitekten, Gert Wingårdh liknade själv fasaden med en förkastningsspricka i kullen. Klubbhusets utbredning följer kullen och interiört är den i praktiken ett enda rum sammanhållet av ett stort böljande tak. Röd kalksten är ett bärande inslag. Mestadels med grova klovytor. Men ju längre in och högre upp, desto finare är bearbetningen. Glasfasaden, vänd åt söder och väster, består av glaspartier med vinkelsteg i 54 hörn och reser sig från 7 decimeter till 7 meters höjd.

1988 belönades Öijareds klubbhus och arkitekten Gert Wingårdh med Sveriges finaste arkitekturpris, Kasper Salinpriset. Ett överraskande val till en då okänd arkitekt. Gert Wingårdh ritade klubbhuset som en nedgrävd byggnad med marken som tak – en byggnadskonstruktion gestaltad i stark symbios med den lokala naturen. Lika mycket landskap som byggnad. Även i en internationell jämförelse var Wingårdh tidigt ute. Det var först i mitten på 90-talet, när Snøhetta och andra kontor dök upp, som byggnadstypen blev vida använd. Juryns motivering löd: ”Den oregelbundna planformen, stenmaterialet och takformen har välkända förebilder, som dock utvecklas på ett konstnärligt och självständigt sätt.”  Bygget och Wingårdh har prisats ytterligare med Stenpriset 1989 som tilldelades för den unika utformningen.  Stenpriset är ett arkitekturpris som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. 

Konsthantverk

Nääs Konsthantverk på Nääs slottsområde är fördelat på tre våningar och 300 kvadratmeter. Här manifesteras konstens många uttryck och är en sedan länge uppskattad mötesplats. En strävan efter att ge konsthantverket och konsten hög status och stor tillgänglighet, gör platsen ständigt intressant. I Galleriet visas regelbundet utställningar av nutida nordiska konstnärer och på tredje plan finns en studio för gästande konstnärer. I butiken som ligger i anslutning till galleriet finns konsthantverk av hög kvalitet från ett trettiotal konstnärer ifrån olika delar av Sverige. Dessutom finns det ett café här som ger dig möjligheten att ta en fika i denna tveklöst inspirerande miljö, mitt i konsten!

Hemslöjd & bakhantverk

I den gamla skolbyggnaden på Ryttarbacksvägen 12 i Floda (nära Skallsjö kyrka) håller Skallsjö Nääs Hemslöjdsförening till. Här är större delen av verksamheten förlagd. På vinden finns vävstuga och snickarbod. På tisdagar är det öppet hus då man syr, väver, snickrar eller helt enkelt ”hantverkar”. Kurser ges i bl.a. knyppling, lappteknik och vävning. Det hålls månadsmöten och då kan man få veta mera om hantverk, t.ex. gammaldags måleriteknik eller olika former av slöjd.

Skallsjö-Nääs Hemslöjdsförening har också räddat den gamla bakstugan på Nääs från rivning. I den bakas i vedeldad stenugn "Nääskakan", som ibland får en så strykande åtgång att besökare inte ens kan få köpa så många de önskar! Bakningen pågår vissa helger under maj - augusti, då andra aktiviteter sker på Nääs. Detta är en väl värd smakupplevelse med anor från 1870-talet, då det började bakas på Nääs. Man bakar runda mjuka kakor av råg- och vetemjöl. Under varje bakdag är minst fyra medlemmar engagerade. Kvällen före bakningen måste ugnen eldas upp så den är varm morgonen därpå. Vid sjutiden bakdagens morgon måste man börja elda ugnen igen för att den skall få rätt temperatur när första degen är utbakad och jäst. Degen sätts i ett stort degtråg, får jäsa och bakas sedan ut till runda, naggade kakor med hål i mitten. Dessa får sedan i sin tur jäsa övertäckta på lavar längs väggen innan de läggs på bakspaden och skjuts in i ugnen. I en vedeldad stenugn sker bakningen mycket snabbt och det är en av orsakerna till att bröd bakat i stenugn blir så gott. Här kan du se när bakstugan är aktiv och försäljning sker. Det gäller att passa på när tillfälle ges, tillfällena att smaka på en bit god historia är inte så många!

Hemslöjdsföreningen har också ett samarbete med en kommunal skola i Floda och tillsammans har de startat ett linprojekt. Eleverna får vara med i varje steg från frö till linneväv och det blir en levande lektion i gammal hantverkskunskap. De sår, rycker, skördar, frörepar, rötar, bråkar, skäktar och häcklar linet. Med slända spinner de linet till tråd och barnen får sedan väva eller göra något annat av linet. På detta vis går kunskaperna vidare generation till generation.

I Tollered i Gamla Kontoret och Flygeln träffas man också. Där har föreningen några vävstolar att hyra ut. Där finns också en smedja där smideskurs kan hållas. I Gamla Kontoret och Flygeln hålls Hantverksdagarna varje November. Dessa brukar ha olika teman. Under Hantverksdagarna ges allmänheten tillfälle att  se hantverkarna i arbete, köpa lotter och hantverksalster och ta sig en kopp kaffe med tilltugg under de gamla valven. Ett trevlig och uppskattad evenemang!