({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lerums kommun, Anneli Wåhlin

Jag tror att vissa platser drar till sig kreativa människor.

  • Anneli Wåhlin

”Norsesund är lite som Transsibiriska järnvägen – det är speciellt för att det inte är så speciellt! Här är det lugnt, inget händer. En väldigt tillåtande plats, med lugnet och naturen. Här vill man bara vara.”

Agneta Segerfelt bor i Norsesund och ingår i Norsesundsgruppen som är en Konst & Kulturförening verksam i just Norsesund. Agneta började med konsten sent i livet, då hon var 40 år fyllda. Dessförinnan arbetade hon som informationssekreterare. Efter en ridolycka följt av en trafikolycka, satte en nackskada stopp för den yrkesbanan, trots tappra försök. Sjukskrivningen efter skadan ledde till att hon gör det hon idag mest vill, måla och skapa konst. I början var ambitionen inte så hög. Det var när hon i vuxen ålder för första gången träffade sin biologiska pappa, en firad konstnär, som hon blev taggad i sitt konstnärskap. Idag har hon egen ateljé och vill synliggöra konsten. Hon gjorde 2017 det uppmärksammade plats-specifika verket ”Evas sju döttrar” i betong till projektet ”A Clear Day” i Nääs Slottspark ihop med Helena Ekenger. Hon har gjort målningar till Alingsås konsthall och åkt på konstresidens till Tanzania, Spanien och Kina. Kort sagt, Agneta är en mångkonstnär som förutom måleri gärna nyttjar material som siden, sammet, bambu, betong, trä och porslin i sitt konstnärskap.

Berätta om Norsesundsgruppen!

Norsesundsgruppen är en Konst & Kulturförening, med konstnärsgruppen som kärna och sedan övriga kulturämnen kring. Vi är ca 100 medlemmar, vilket säger en del då det bor ca 300 personer i hela Norsesund! Sedan 2012 är vi en ideell förening, dessförinnan var det ett nätverk för konstnärer. Vi arrangerar föredrag, utställningar, konstinstallationer, konserter mm. Vi har verksamhet hela året och har regelbundet kulturträffar som är öppna för allmänheten. Dessa kulturträffar kan vara poesi, historia, yoga, musik, olika filosofiska teman eller aktuella samhällsfrågor. Det ordnas även studiebesök i olika konstnärs-ateljéer med utbud inom bildkonst, skulptur, objekt, keramik, film och fotokonst. Program informeras om på sociala medier. Platsen är huvudsakligen Magasin NORSESUND, ett konst- och kulturgalleri som öppnar samhället för världen utanför. Inrymt i det gamla järnvägsmagasinet vid Norsesunds station, möter besökaren kreativa idéer i olika former och utryck.

Varje år i slutet av augusti anordnas en Konst & kulturfestival i Norsesund. Då kan du som besökare ta en skön promenad mellan sjöarna, besöka öppna konstateljéer och samtidigt se spännande konstinstallationer längs vägen. Det finns Konstcafé som bjuder på program med musik, poesi och föredrag. Festivalen är årets höjdpunkt, som utvecklats från konstvandring till en mångsidig kulturfestival. En plats där oväntade möten uppstår mellan konsten, naturen och publiken. 2019 års tema är ”Sagolikt”. Det är ett öppet projekt så vem som helst får vara med. Det är opretentiöst och uppskattat!

Vad gör att det är så kreativt i just Norsesund?

Jag tror att vissa platser drar till sig kreativa människor. Och många lockar fler, så växer det hela tiden då likasinnade träffas. Det är så vackert i Norsesund. Vacker natur, vattnet. Att det är så bra kommunikationer med tågstation i Norsesund bidrar mycket. Men framförallt är det en väldigt tillåtande plats med tillåtande atmosfär här. Då samlas kulturarbetare, bildkonstnärer, författare och musiker och allt vad vi nu är.

Vad är det som gör området kring Sävelången så speciellt?

Jag är förälskad i naturen och lugnet där inget händer. Man får bara vara! Favoriten i området är självklart Norsesund! Det är en så tillåtande plats med vacker natur och vattnet nära.

Vad får man inte missa vid ett besök vid Sävelången?

Området kring Nääs. Jätteparken där man kan lufsa runt och slipper de där prydliga fina-rabatterna. Naturen får vara natur. Jag älskar det tillåtande! Favoriten är den stora blodboken som står vid vattnet när man går mot Nääs badplats. Det är mörkt rött på håll och när man ställer sig under trädet är det grönt!

Har du något eget smultronställe att tipsa om?

Det finns en liten tjärn i Norsesund som jag tycker om. Det är lugnt, rofyllt och som ett eget rum i naturen. Har man tur kan man lyckas se bäver där.