({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Lerums kommun

Garntua är den personliga webshoppen för dig som gillar stickning!

Mia är ursprungligen från Norge men har bott i Sverige sedan 20 år. Som de flesta i Norge började hon sticka i skolan vid 7-års ålder. Stickning var ett ämne som alla fick lära sig på 70-talet. Hennes mamma var nog ändå den som lärde henne mest om stickning och hela hennes släkt har stickat och handarbetat så länge hon kan minnas. Så man kan verkligen säga att Mia har stickning i blodet.På Garveriområdet i Floda nära sin hemort Tollered, har Mia idag sin verksamhet GarnTua.

Berätta om GarnTua 

GarnTua är en av Sveriges äldsta garnaffärer, som öppnades  1944  i Alingsås. I 2010 tog jag över verksamheten och ganska snart märkte jag att intresset för att handla garn på nätet bara ökade i samma takt som de fysiska besöken till butiken minskade. Det gick inte ekonomiskt att ha kvar butiken i Alingsås. I 2015 bestämde jag mig för att satsa fullt ut på webshopen så jag stängde butiken och öppnade ett lager och kontor på Garveriområdet i Floda.  

- På den tiden fanns inte mycket liv på området till skillnad från hur det är idag. Det är fantastiskt kul att ha varit med på förvandlingen som nu har skett i samband med Garveriets etablering. Idag är det två garnhandlare i lokalen då Mia samarbetar med Stina-Maria som har gjort 3 stickböcker och som också säljer garnkit och handgjorda smycken. Butiken är fantastisk mysig och en upplevelse att gå in i. Huset är från 1850 och det är tjocka vitkalkade stenväggar och djupa fönsternischer.

Tillsammans med Garveriet har de startat upp ett stick-kafé som ska vara en mötesplats för de som gillar att handarbeta och dit ska du kunna komma och träffa likasinnade. I samband med stick-kaféet har de även öppet i butiken så man kan komma in och känna, klämma och handla samtidigt. 

Med kvalitet i fokus

Mia är mycket noggrann med att köpa bra producerat garn. Garnet hon köper in är av finaste kvalitet med tillhörande trendiga stickbeskrivningar. Garnena produceras i fabriker i Italien, Peru och Norge. Våren 2018 var Mia på studieresa i Peru och besökte då en alpackafarm 4000 m.o.h och även en fabrik där de producerar alpackaull.  Hon har även sitt eget garn som är av rasen SURI som är en långhårig alpacka. Detta garnet är fantastiskt mjukt och skönt och blir riktiga favorittröjor! 

- Alpackaullen är i jämförelse med fårull mjukare, varmare, starkare och glansigare.  Mias personligt favoritgarn är annars en tunn mohair från schweitsiska Langyarns som kan stickas enkelt, dubbelt, fyrdubbelt och sexdubbelt och som även är fantastisk att blanda med andra garner för att ge en fin fluffig yta på plagget. 100% cashmere är också en favorit. 

Intresset för handarbete och stickning har enligt Mia ökat de senaste åren. För många är idag stickning som en slags meditation. Man behöver varva ner, koppla av och samtidigt ha möjligheten  att skapa något unikt och personligt. På Garntua säljer Mia sin egen design och följer de rådande trenderna inom mode.  Mia är också mycket mån om att hjälpa sina kunder att hitta rätt kombination av färg, garn och design.  Mia och Stina-Maria planerar även att bredda verksamheten med stick-kurser.

Vad tycker du det är som gör området runt Sävelången så speciellt? 

- Det är den fantastiskt vackra naturen; lugnet, skogarna och alla sjöarna. Varje dag sedan 12 år går jag på promenader i skogen i mitt närområde. Det är min meditation. All stress rinner av i skogen!

Vad får man enligt dig inte missa vid ett besök vid Sävelången?

- Att gå längs med Säveån. Kliv in på promenadslingan bakom Garntua och följ stigen längs med Säveån. Det är ett magiskt vackert och det ter sig olika beroende på vilken sida om ån man promenerar och i vilken riktning. Ett tips är att gå en rundslinga och avsluta promenaden med en god och hållbar fika på Garveriet.