({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Gör det själv eller med guide

Tps på guidade vandringar vid Sävelången.

Kulturvandra i Tollered

Upplev den kulturhistoriska miljön kring en av landets första och främsta spinnerifabriker. Hela samhället Tollered är uppbyggt kring Nääs Fabriker som satte en dominerande prägel på byn. Fabriksbyggnader, bostäder, värdshus, butiker, sjukstuga, brandstation och kvarnar finns kvar än idag och är fyllda med nytt liv. Genom att ladda ner Nääs Fabrikers App  kan du enkelt och på egen hand gå på en historisk vandring genom bruksorten Tollered och via appen få guidning och historia berättad. Vandringen tar ca 45 minuter och är en promenad på ungefär 2 km. Ladda ner appen gratis här: Appstore eller  Google Play 

Nääs Slott

På Nääs Slott erbjuds Guidade visningar av slottet. Slottets 23 rum och kök visas, och guiden berättar om den fantastiska historien om Nääs siste private ägare August Abrahamsons liv och leverne. Abrahamson föddes år 1817, han skulle fyllt 200 år den 29 december 2017.  Här hittar du visningstider. När det inte är allmänna visningar går det bra att boka en visning - året runt. Dagliga visningar under sommarhalvåret. Biljetter till de ordinarie visningarna köps i turistinformationen/receptionen strax intill slottsbyggnaden. Ingen förbokning krävs,  men det går att reservera biljetter via telefon eller mejl. I en grupp är det max 20 personer. En guidad visning tar ca 50 minuter, och kostar 110 kronor/person, barn 7-16 år 40 kronor och 0-6 år gratis i vuxens sällskap. För mer information eller bokning av grupper utanför ordinarie visningsprogram, ring  gärna på telefon 0302-318 39 eller maila info@naas.se. Dessvärre är slottsbyggnaden inte anpassad för personer med fysisk funktionsnedsättning av något slag. Det är många trappor.

Det erbjuds också visningar och föredrag på olika teman som kan förbokas. Så som Konsten på Nääs, Sophie Elkan på Nääs, Familjen Berg på Nääs,  "Vår tid är nu", Slottsparken på Nääs samt Nääs Slöjdseminarium som är värlsberömt. Det går även bra att boka specialanpassade visningar för barngrupper!

Idag är Nääs ett nationellt byggnadsminne och ett naturreservat, men också en stor gård med en fantastisk historia. Slottet står som kronan på verket på sitt eget näs, ett landmärke som tronar över bygden och berättar om platsens historia.

Öijared

Öijared är en skogsfastighet på dryga 1800 hektar med historia från tidigt 1500-tal. Området är delvis klassat som riksintresse p.g.a. sina stora natur- och kulturvärden. Här finns flera fornminnen och ett vackert och välbevarat kapell från 1500-talet. Texten uppdateras.