({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

lokalt är spännande!

  • Anneli Wåhlin

Med Sveriges minsta Biograf för filmentusiaster och kulturföreningen Smeden & Spindeln, regelbundna Stand-up kvällar och en egen festival lockar området kring Sävelången många för en kulturell och unik upplevelse. På den geografiskt ganska lilla ytan erbjuds det mesta man kan önska inom film, musik, teater och komik. Stora upplevelser i litet format!

Sveriges minsta biograf

Tollereds biograf är Sveriges minsta fristående biograf med kakelugn. Den drivs av en ideell förening som vill visa bra film för alla åldrar. Biografen visar kvalitetsfilm från hela världen, allt från drama och dokumentärer till musikfilmer, komedier och barn- och ungdomsfilm. Numera anordnas dessutom stickbio, då är salongen något upplyst och man kan ha med sig sitt eget handarbete och kombinera med en filmupplevelse. Sedan gammalt har man kvar paus mitt i filmvisningen. Tidigare var detta en naturlig paus då filmrulle byttes, numera är det ett önskemål från besökare som uppskattar en kort paus i filmen för att kunna samtala lite och ta en fika i det lilla biocafét. Du kan bli medlem i Tollereds biograf. Då kan du vara med och påverka filmutbudet  och verksamheten på biografen. Som medlem blir du också inbjuden till filmbarer och andra evenemang. Klicka in på hemsidan för mer info.

Kulturförening

I den gamla Smedjan i bruksorten Tollered finns en kulturell mötesplats som erbjuder allt från historiegalleri och levande musik till performance, teater och föredrag för både barn och vuxna. En samling smeder och spindlar, tillika kulturentusiaster, ligger bakom kulturföreningen som sedan 2015 arrangerar klubb och arrangemang i den vardagsrums-liknande smedjan. För att uppleva dessa kvällsarrangemang krävs att man är medlem i Kulturföreningen Smeden & Spindeln. Alla är välkomna att bli medlemmar, du hittar hemsidan här.

På loven anordnar dessutom Smeden & Spindeln aktiviteter för små besökare när det bjuds in till workshops, teater, musik eller dansupplevelser. Detta då föreningen vill att det i ett levande kulturarv alltid skall finnas något att göra. Håll utkik i lovprogrammen i kommunen, eller på sociala medier. Alla aktiviteter under loven arrangeras av Kulturföreningen Smeden & Spindeln, Nääs Fabriker och Lerums kommun/Fritidsenheten ihop. Uppdatera dig om vad som är på gång på Instagram eller gå med i gruppen på Facebook.

Stand-up på Garveriet

Garveriet i Floda bjuder regelbundet in till Stand-up kvällar med Stationsteatern på scen. Biljetter och kommande event hittar du Garveriets kalender och Stationsteaterns Facebook. Stationsteatern är en nystartad förening i Lerums kommun med visionen att öppna och driva en teater-, kultur- och underhållningsarena för alla åldrar. De vill stimulera kulturen i kommunen genom att skapa en plattform för både nya och etablerade kulturarbetare och artister. Det finns redan en kulturell tradition, men det finns ingen kontinuerlig verksamhet eller plats som erbjuder en scen där ”Fin- och fulkultur blandas.” Stationsteatern siktar på att erbjuda allt från stand-up comedy, teater, improvisationsföreställningar, trolleri, dans, konst & grafitti, och musikuppträdanden. Det är Wilhelm Johansson och Oscar D'souza som är kreatörerna. De är båda utbildade på Skara Skolscen och har en gedigen teaterbakgrund. 

Gretafestivalen

Efter en förfrågan från Weeping Willows 2016 om lämplig spelplats någonstans i krokarna Göteborg-Alingsås, föddes det som sedan utvecklades till en kulturfestival, Gretafestivalen i Tollered. Med artister som Weeping Willows, Miriam Bryant och Augustifamiljen har Greatfestivalen satt sig på kartan och är ett efterlängtat och uppskattat kulturinslag i den sinnrika trakten Sävelången. Det är en idyllisk festival med stort hjärta, som görs i liten skala men bjuder på stora upplevelser. Den huserar på den gamla dansbanan på Spinnarvallen i Tollered och kringliggande och nybyggda utomhusscener. Dagtid är festivalen öppen för barn och är då gratis, kvällstid är det konserter för vuxna och entréavgift. Greatfestivalen arrangeras av ett litet, men otroligt engagerat gäng entusiaster och är helt ideelt organiserat. Därför är Gretafestivalen inte ett helt självklart inslag i bygden varje år, men håll dig uppdaterad så du har koll på om den även denna sommar bjuder upp till dans! Du kan följa dem i sociala medier, facebook och instagram.