({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Cykeltur med bad i 6 sjöar

Station: Norsesund (alt. Västra bodarne/Alingsås)

Vi tog denna c:a 3 mil långa runda en gång när vi försökte slå rekord i antal badade sjöar på samma cykeltur, men det är en riktigt fin och lagom utmanande cykeltur även för den som inte är en så stor badentusiast.

Med start i Norsesund tar ni bilvägen som går parallellt med järnvägen i riktning Alingsås, förbi sjöbodarna och vidare uppför backarna. Bostadsområdet på andra sidan om skogsträsket till höger heter Bergsjöholm, tidigare var här sjö, men den har dikats ur. När Västra bodarna närmar sig passeras en hästgård, och uppe i backen går en grusväg till vänster, följ Gotaledsskyltning och cykla ner förbi fårhagarna så kommer ni till första badstoppet i den stora sjön Mjörn, på badplatsen i Bergsjödal, med fin strand, bryggor, flotte och grillplats. Det går lätt att få upp värmen sedan i Bergsjödalsvägens backe, och sen tar ni och fortsätter parallellt med järnvägen igen, förbi stationen. Efter att ha korsat järnvägen vid bommarna är det cykelbana hela vägen in till Alingsås. Om ni i stället för snabbcyklad asfaltväg föredrar en lite längre grusväg med fina omgivningar (mellan hästhagar och nära sjön) så finns alternativet att ta vägen via Bryngenäs-Skår-Lövekulle.

Kanske passar det med ett fikastopp i Alingsås innan ni cyklar vidare längs ån tills ni kommer fram till Gärdsken. Här ska ni ta vänster om sjön, och ni kan välja på lite olika badplatser då här finns ett helt gäng, gräsbad, strandbad och även höga klippor för de modigaste. Ni kan cykla nära sjön ett tag, men så småningom får ni följa cykelvägen längre upp i bostadsområdet, och så småningom en grusväg. Följ skyltning mot Hjälmareds folkhögskola där ni hittar ert tredje badstopp i Lilla Färgen, innan ni behöver åka ut på väg 180 (Boråsvägen) som är vältrafikerad men med bra vägren. Trampa på där ett par km så kommer skylt mot Lygnareds camping, och är det nåt bad som inte får missas så är det detta, en av Alingsås vackraste badplatser, en bred vik med fantastisk sandbotten i Stora Färgen. För en längre paus går det också bra att köpa pizza, glass, spela minigolf eller hyra trampbåt. Eller kanske slå upp tältet och sova över?

Ni får ta er upp till väg 180 igen, och sedan ta till höger in på vackra Edsåsvägen mot Hemsjö. Här har du utsikt över sjön och i Edsås kommer en riktigt hisnande nedförsbacke, (det varnas för hög lutningsgrad), upplevelsen av den är värd alla ansträngningar, men ta det försiktigt! Efter detta blir det mer uppför förstås och ett antal kilometer senare åker ni under E20 i Ingared. Följ cykelvägen genom byn (kanske ytterligare ett pizza-glass-stopp på Ingareds handel?), och sedan ner mot sjön för bad i Sävelången, på den fina badplatsen. Därefter åker ni upp till vägen mot Norsesund och följer cykelbanan över kullen. På andra sidan om järnvägsviadukten i Norsesund finns en ministrand med brygga, här går det fint att ta ett allra sista snabbdopp i Lillelången innan du och cykeln hoppar på tåget.