({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Med cykel på banvallen

Station: Stenkullen - Jonsered

Fantastisk cykelrunda cirka fyra mil

Stenkullen - Gråbo - Olofstorp - Partille - Stenkullen.

  • Stenkullen - Gråbo 4,2 kilometer
  • Gråbo - Olofstorp 9 kilometer
  • Olofstorp - Partille 13,1 kilometer
  • Partille - Stenkullen 16 kilometer

Den går delvis längs gamla Västgötabanan, tidigare trafikerad av tåg, numera afalterad cykelstig. 

Från Stenkullen följer du cykelvägen norr om järnvägen i riktning Floda en bit, svänger sedan vänster mot Gråbo, se skyltning i rondellen och därefter är det bara att följa cykelvägen c:a 6 km, tills du närmar dig Gråbo.

Här kommer du fram till den gamla järnvägsrakan, och tar då in på den till vänster mot Olofstorp. Denna cykelbana går till största delen helt fritt och avskilt från trafikerade vägar genom ett vackert öppet landsbygdsområde, och följer den slingrande Lärjeån med små kullar och hagmarker. Då den också är i princip fri från backar ger den känslan av att vilja fortsätta trampa fram på sin cykel i all evighet.

I byn Olofstorp är det bra läge för matstopp, här finns två pizzeria/grill-ställen.

Närmaste vägen till Partille blir att åka upp och följa väg 190 vid Knipared innan cykelbanan börjar runda golfbanan i Gunnilse, och sedan ta in till vänster vid Rågården. Det innebär ett litet stycke utan cykelväg så kan inte helt rekommenderas.

En finare och några km längre runda får du om du fortsätter på cykelbanan förbi golfbanan och så småningom tar Gunnilse Granväg /Gunnilsevägen tillbaka upp mot väg 190, korsar den och följer Angereds Kyrkväg och Hultavägen ned mot Lexby/Partille. I korsningen Rågårdsvägen/Hultavägen går det att ramla in på en liten loppis/blomsterateljé, sen väntar en fin slingrande väg som mestadels går nedför till Lexby.

Väl nere i Lexby med järnvägen framför dig befinner du dig ganska precis mittemellan Partille och Jonsered station.

Följ cykelvägen mot Jonsered, den leder så småningom in i vackra naturreservatet Jonsereds strömmar längs Säveån tills du kommer till Jonsereds fabriksområde och stationen. Om cykelturen vill avslutas med ett bad innan hemfärd är det inte långt till fina Humlebadet i Aspen, bara fortsätt längs ån och följ skyltning.