({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Farfars hästspanartur

Station: Aspen-Jonsered

Denna c:a 5 km långa promenad har fått sitt namn till minne av en kär farfar som vid varje besök av sitt hästgalna barnbarn tog henne med ut på en tur med bilen, en speciell runda i trakter med massor av hästhagar och de gjorde små stopp vid varenda en för att titta närmare på alla fina hästar. Nu bodde denna farfar i Gästrikland långt härifrån, annars hade han och hans barnbarn säkert tagit tåget hit. Även för icke hästintresserade är detta en bra promenad genom vackra miljöer med sjöutsikt och historiskt intressanta inslag. Obs! Gå aldrig in i en hästhage utan hästägarens tillstånd och mata inte hästarna!

Kliv av vid Aspen station och följ Jonseredsvägen åt höger (riktning Göteborg). När du kommer till korsningen vid vägen som heter Svartåliden kan du ta en stig ner till höger precis i början av Svartåliden. Ta sedan strax av till höger på en mindre stig över en äng. Till höger om dig ses en liten damm som är ett minne från när Aspen slukade järnvägen (och en markyta på 2ha) i ett stort skred år 1913. Ett tåg klarade sig från att åka rakt ner i djupet genom en nödbromsning med 30 meters marginal. Skredet orsakade också en liten tsunami som kastade upp fiskar på gräsmattor i Aspenäs.

När du kommer upp på en bredare stig ska du ta höger, och ta träbron över Svartån. Fundamentet från en c:a 100 år gammal bro ser du till vänster, denna ska ha byggts för att ta hästar till bete.

Efter bron går du uppför en brant backe. Du kommer upp till ett ridhus, och den vackra slottslika gården Gullringsbo. Fortsätt följa vägen uppför backarna, men ta ett ögonkast bakåt ibland och njut av utsikten över Aspen. Flera hästhagar och gårdar passeras nu på båda sidor om vägen. Så småningom kommer du till en korsning och då tar du höger in på Stålebovägen. Nu kommer du förbi Stålebo med sina öppna marker. Passera alla hagar och fortsätt följa bilvägen tills du ser en skyltad ridstig på vänster sida av vägen, ta in på den. Det är tillåtet att promenera på ridvägarna (dock ej cykla!) men tänk på att visa hänsyn om du möter ryttare. Nu är du inne i ett ravinlandskap med vacker lövskog. Fortsätt rakt fram på ridvägen, och du kommer snart förbi ytterligare en liten hästgård, Götebo. När du passerat detta stall och någon kurva av grusvägen går det en mindre väg/stig ner till höger – följ denna nedför backen och en bit till så kommer du så småningom ut på Jonseredsvägen nära Aspen, och här är det inte långt kvar till vackra Jonsereds by. Men kanske läge för en fika på One cake eller Jonsereds trädgårdscafé innan hemfärd?