({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Inspirera dig i växtrummen

Gå din egen guidade tur längs Säveån och Växtrumsplatserna. Du kan börja din tur var som helst längs Säveåpromenaden.

Växtrum

Vill du bli rekommenderad en start så skulle det vara invid Aspenäsbron och sjön Aspen. Här kan du gå en lagom slinga kring de centralaste delarna i Lerum och besöka det 6 växtrum som snart är 8 st. I slutet av maj står de två nya Växtrumsplatserna klara, i regi av Anders Stålhand och Cecilia Liljedahl som är är 2019 års Växtrumsdesigners. 

Aluddengläntan

Bakom annexet till restaurang Aludden Providore (den vita byggnaden vid sjön, Aspenäsvägen 12) hittar du Växtrumsplats Aluddengläntan. Platsen är skapad av den kände trädgårdsdesignern Hannu Sarenström tillsammans med 15 trädgårdsälskare boende i Lerums kommun.

Här växte till alldeles nyligen sly och ogräs i en enda röra. Platsen röjdes i december 2014 och våren 2015 avlöste skissande, grävande och planterande vartannat – och resulterat i den trädgård du nu ser. På skylten vid annexets gavel finns mer information, och på sidan om trädgårds-designers kan du läsa mer om Hannu Sarenström.

Växtrumsplats Aspen Sol

Direkt efter Aspenäsbron i riktning mot badplatsen ligger Aspen Sol. Växtrumsplatsen anlades 2017 av Gunnel Carlson och hennes team. Den har formen av en sol, sex meter i diameter och är planterad med blommande växter i varma färger. En nylagd gångväg leder in till platsen från Strandvägen. På störarna växer guldhumle. Slå dig gärna ner på bänkarna och njut av de glödande planteringarna och glittret över sjön Aspen. På sidan om trädgårds-designers kan du läsa mer om Gunnel Carlson.

Växtrumsplats Nyebrogläntan

Mellan gångvägen och den lummiga växtligheten vid ån i Nyebroparken ligger Karin Berglunds Mariaträdgård. Växtrumsplatsen har formen hämtad från gamla tiders klosterträdgårdar och med blommande, doftande växter som alla bär på en historia med anknytning till jungfru Maria och passionsberättelsen i Bibeln. På sidan om trädgårdsdesigners kan du läsa mer om Karin Berglund.

Växtrumsplats Frödingslunden

På den norra sidan om ån, alldeles intill brofästet, ligger André Strömqvists hyllning till de många handelsträdgårdar som en gång låg längs med Säveån. Med en vårblommande krikonlund, och ett vackert förfallet växthus som skyddas av den lilla lunden intill, ger platsen vila får både kropp och själ. På sidan om trädgårdsdesigners kan du läsa mer om André Strömqvist

Växtrumsplats Brobacken

Brobackenslänten är en vacker sluttning mot Säveån, mellan dåvarande Britta-gården och en gammal smedja. Hanna Karlsson drev sitt pensionat i Brittagården fram till mitten av 1930-talet och här har många gäster ätit och sovit gott. Färskt frukostbröd fick de tack vare Hannas bror, som hade bageri i huset intill.

Simon Irvine och hans arbetslag anlade 2015 en helt igenom ekologisk köksträdgård där Hanna förr serverade handelsresande god och näringsrik mat. 2017 anlägger vi en perennträdgård på samma plats, också den designad av Simon Irvine.

På skylten uppe vid Brobacken finns mer information, och på sidan om trädgårdsdesigners kan du läsa mer om Simon Irvine.

Växtrumsplats Snödroppslunden

Vid Wamme Brofäste (där Brobacken tar slut, innanför rhododendronbuskaget) har Gerben Tjeerdsma och hans team skapat en lund med vårblommor, snödroppsträd och rara växter. Den lummiga grönskan mot ån hålls nere något men sparas för djurlivet och ger platsen en mjuk inramning. På sidan om trädgårds-designers kan du läsa mer om Gerben Tjeerdsma.

Växtrum