({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

NÄSTA, NATUREN!

Lerums och Partille kommuner har idag 8 pendeltågstationer som ligger som en direkt väg ut från Göteborg Central. Vid var och en av dom kan du kliva av och upptäcka såväl vandringsleder som restauranger till konstgallerier och kulturarv, men det vet få om. Ännu svårare att förstå är att du kan vandra från storstaden till landsbygden, direkt ut. Du är i något som uttrycks som ett insjörike, men du ser det inte.

Utmaningen med hur vi tar oss till, från och mellan våra besöksmål skall prioriteras. Insatsen handlar bland annat om att tillgängliggöra och marknadsföra pendelnära besöksmål  - och utflykter du kan kombinera med kollektivtrafik - samt att färdigställa en vandringsled från stad till land på 7 mil. Sammanfattningsvis leder hela insatsen till att det skapas en lägre tröskel till ett bilfritt upptäckande. 

Nästa, naturen!

Vi förtydligar tillgängligheten till en storstadnära landsbygd genom ökad satsning på kommunikation och paketering kring utflyktsmål du når från pendeln. Vi testar bland annat besökarvarumärket, utvecklar målgrupper, skyltar upp vid stationenerna, jobbar med rörliga medier för att skapa attraktivitet och genomför en lokal workshop om vad en natt i naturen skulle kunna vara. 

En sammanhängande vandringsled på 7 mil

Helgen den 14-16 juni 2019 invigdes leden som startar i centrala Göteborg, sträcker sig genom hela fyra kommuner och går i mål 7 mils upplevelser senare i Alingsås. Den märks upp och tillgängliggörs för både lokal som internationell besökare och fungerar även i etapper i kombination med kollektivtrafik. 

Varför gör vi denna insatsen?

En pendeltur bort ligger öppna naturreserverat, vilda skogar, cykelspår och kanotleder. Eller för den delen, inspirerande restauranger, kulturupplevelser eller övernattningsmöjligheter. Insatsen vill stärka besöksanledningen för närturismen och visa på vad som finns här, inte långt från där du bor eller jobbar  - men inte heller långt bort som en kontrast till storstaden. Alla besöksmål eller upplevelser har som utgångspunkt att kunna nås med ett miljövänligt hållbart färdsätt. Detta gör vi med syfte att minska resorna, förbättra tillgängligheten, lyfta ”locals” och stärka lokalt företagande.

Ett annat syfte är att arbeta fram en riktad produkt för den internationella besökaren. På den marknaden har vi valt att förstärka produkten vandring. På en led inifrån centrala Göteborg och ut på en storstadsnära landsbygd, anser vi oss kunna ta emot utländska besökare utan att det gör anspråk på vare sig människa eller miljö. Syftet med detta är att ge lokal näring en pengastark målgrupp, men på samma gång behålla kontrollen över vad hållbar besöksnäringsutveckling är för oss.

Hur genomförs det?

Lerums kommun har beviljats projektmedel från EU/Leader för initiativen ”Rälsen till Reservatet” och ”Gotaleden”. Medsökare till projektet är Partille kommun. En utökad redaktionsgrupp har bestått  av deltagare från fritid, kommunikation, samhällsbyggnad och miljö.