({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Pubrunda / Trainhopsing

Stationer: Valfritt

 

Reportage från en lite annorlunda pubrunda då vi med tåget tar oss mellan Alingsås och Göteborg med avhopp för besök på stationsnära trevliga hak. Väl värt att prova detta på egen hand, följ vårt upplägg eller hitta på ett eget!

Vi är ett litet tappert Utopendla-gäng som trotsar stormvarningarna och möts upp i Alingsås en ruggig lördagseftermiddag. Det blir en rask promenad från tågperrongen till ”Bryggaregatan 2” som är en ganska nyöppnad restaurang i samma byggnad som handbollsarenan Estrad. Atmosfären har blivit mer genuin än när kedjan Harrys hade stället, och maten på menyn ser också något mer exklusiv ut än traditionell pubmat. Här dricker vi lokal öl från Alingsås bryggeri och alkoholfri IPA, innan vi beger oss vidare.

Nästa stopp blir på ”Stationen” i Norsesund, en familjedriven restaurang känd bl.a. för sina gigantiska schnitzlar. Det är evenemang ikväll (här är ofta olika artister, musiktemakvällar och quiz) och i princip fullbokat men vi smyger in en stund i lugnet före stormen och får ett bord. Levande ljus på borden, ett trumset riggat mitt i lokalen och en mycket mysig atmosfär. Här kommer säkert bli en riktigt trevlig kväll, men vi lämnar vårt bord efter en timme och spanar ut över upprörd sjö i väntan på tåget mot Floda.  

Även i Floda finns en trevlig restaurang i stationshuset ”Järnvägskrogen” men ikväll väljer vi ”Jernbruket”, ett litet gemytligt ställe beläget i ett gammalt järnbruksmagasin i tegel intill ån. Här är starkt fokus på bra och lokala råvaror. På övervåningen är det bordsbokning och på nedervåning drop-in för öldrickande och något enklare meny. Här är ganska mycket folk men vi får ett bord på nedervåningen, har hunnit bli hungriga och beställer in burgare och en veganplanka bestående av tre olika biffar komponerade med spännande tillbehör. Här finns också ett gediget utbud av hantverksöl och viner.  Vi är nöjda med maten, men framför allt är det miljön och den speciella lokalen som vi uppskattar och som kommer att göra detta ställe till kvällens favorit.

I ”Stationshuset” i Lerum, en italiensk restaurang, var tanken att vi skulle äta efterrätt, men burgarna hade visst inte lyckats mätta tillräckligt för att delar av sällskapet skulle kunna stå emot åsynen av vedugnspizzorna här. Någon veganefterrätt kunde inte skakas fram, men i övrigt var vi nöjda. Även denna lokal känns genuin, och det vi slås av är hur passande gamla stationshus är för att husera en restaurang/pub. Bara byggnaden i sig sätter sin personliga prägel och när verksamheten utnyttjar detta och lägger in lite extra tågkänsla blir det ännu bättre.  

Planen var att besöka ytterligare en trevlig stationsrestaurang, ”USA Today” i Partille, men tiden har dragit iväg och vi känner att det räcker så här för ikväll. Det preliminära tidsschemat vi satt upp fick vi släppa redan i Norsesund. Det är ju inte kul att stressa. Tågen går varje halvtimme, och alla ställen ligger ett par minuter från tågstationen, men minst en timme på varje hak behövs, längre tid om det ska ätas.

För ert snickrande av egen pubrunda vill vi också nämna ”Aludden Providore” i Aspedalen. Ett vackert läge, ekologiskt bageri och café/restaurang med fokus på hållbarhet och lokala säsongsråvaror. De har dock begränsade kvällsöppettider så dessa kan behöva kollas upp. Poppels bryggeri har också öppnat sin egna restaurang "Poppels öl och mat" där du kan få en meny där maträtterna är ihopparade med passande öl.