({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Långa Lotta

Station: Norsesund

 

En 6,5 km lång runda genom varierad kuperad natur på hemliga slingriga stigar med storslagen utsikt över sjön Mjörn.

En känd Lotta bodde förut i ett av husen som passeras längs promenaden, och kunde ibland skymtas i skogen med sina glada hundar, därför döpte vi promenaden till Långa Lotta. Dock träffas sällan några andra på längs stigen runt udden, det verkar vara en gömd skatt, kanske för att den inte existerar på kartorna.
Start sker vid Norsesunds station. Här följer du bilvägen (Tiggarevägen) en bit mot Alingsås, längs med sjön Lillelången med sina små sjöbodar som ligger intill vägen. Förmodligen tycker du att det är för tidigt att bada redan nu, så då kan du lugnt lämna dessa funderingar och fortsätta vägen fram. Ta sedan vänster in på Solvedenvägen, en byväg som följer Lillelångens östra sluttning. Så småningom kommer du fram till Solvedens kraftstation, ett av säveåns många kraftverk. Genom detta passerar vattnet från Mjörn på sin väg mot havet.
Strax ovanför kraftverket går en bro över till andra sidan ån. Därifrån håller du höger. Denna stig följer ån och viken, som så småningom kommer att breddas och öppna upp sig till den stora sjön Mjörn, 55km2 stor, vilket gör den till Västergötlands näst största, och Sveriges 53:e största sjö. Stigen klättrar sig upp på klipporna med en hisnande vacker utsikt. Vid en vik ligger ett gammalt skjul, av kvarlämningarna att döma möjligen tillhåll för hängivet långpromenerande tonåringar. Någon ilandfluten brygga som lyckats slita sig och ta sig hit kan också finnas här. Gå över stranden så fortsätter stigen på andra sidan viken. När du närmar dig uddens spets har du spökiga lilla ön till höger, med vindhärjade avbrutna små träd och många fåglar. Härifrån kan du också långt ut i sjön skymta Risön, en av Mjörns många större öar som dessutom är en egen republik med regering, flagga, nationalsång osv. Republiken utropades redan 1894, och består numera framför allt av natur- och båtentusiaster som värnar om att bevara ön.
Naturen ändrar karaktär när stigen viker av in i ängsmark och lövskog. Här kan hittas mysiga gläntor och f.d. ängar som vildsvinen numera bökat upp.
Så småningom kommer du ut på traktorvägar som tar dig till Gallvik, ett område med villor och sommarstugor. Den innersta viken vid det flotta vita huset har bra botten och lämpar sig för strandbad, om du inte redan varit i vid någon av klipporna. Därefter kan du svänga in på skogsvägen till vänster, som passerar intill ett ödehus innan den så småningom ansluter till stigen vid Solvedens bro, där du redan varit. Gå ej över bron denna gång utan ta stigen som går på Lillelångens andra sida. Du kommer efter en brant uppförsbacke och en skogspassage in i byn och får se mer av Norsesunds vackra små hus och trädgårdar. Följ vägen som går längs Lillelångens sluttning så kommer du snart ner till Norsesunds station. I stationshuset finns en mysig familjedriven restaurang/pub som kort och gott heter Stationen. Ibland är det perfekt att titta in där i väntan på tåget hem.