Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: XX

  • Fotograf: Privat

Våra lokalsamhällen

  • Maria Jerenvik

Om orterna omkring dig - och destinationen i stort.

Något för alla - oavsett reseanledning! En eftermiddag i Lerum, en övernattning eller en hel helg i naturen? Från pendeln Göteborg- Alingsås når du mycket, och väl på plats lockas du ut i livskraftiga lokalsamhällen och unika möten. Här samsas, för att nämna något, restauranger och caféer med vandringsleder och industrihistoria. Sveriges största golfbana hittar du på halvön Öijared och på vägen dit, det välrenommerade Slöjd & Byggnadsvård på Nääs. Det är aldrig långt till en badplats eller någon av de absoluta sevärdheterna.

Aktivt föreningsliv & hållbar besöksnäring. Du kommer också kunna hitta spännande format på scener och kulturarrangemang för liten som stor, och det kryllar av aktiviteter i samlingslokaler och bibliotek ute på orterna. Lerum har ett engagerat föreningliv, spännande nätverk och flertalet samhällsentreprenörer i samverkan för såväl en hållbar livsstil som besöksnäring - och det märks inte minst på på det rika utbudet av upplevelser över året.

Sjövik är med sin placering längs retroväg 190 en trevlig ort intill Mjörns strand längre norr ut mot Alingsås. Här kan du handla i en lanthandel, besöka ett retromuseum och den vackra naturen är en given kuliss för en upptäcktsresa på egen hand. Upplev förslagsvis: Sjöviksgården, Ångbåten Herbert eller Hagströms Lanthandel.

Gråbo är kommunens lantbrukssamhälle som är omgivet av bondgårdar och åkrar åt alla håll. Gråbo har också ambitionen att bli Sveriges första hållbara samhälle. Kring ett trevligt småstadstorg pågår många intressanta projekteringar. Upplev förslagsvis: Lammet & Bonden, Stora Lundby kyrka eller Lilla & Stora Gråborundan.

Floda, i östra delen av Lerums kommun invid E20 och järnvägen, är en plats i ständig utveckling och flera nyetableringar inom matområdet ger platsen en ny upplevelse. I omgivningarna finns stora grönområden med härlig natur, kulturhistoriskt intressanta miljöer. Upplev förslagsvis: Sävelångens Sjöpromenad, Jernbruket Grill & Öl eller Elvismuséet.

Tollered är en av Sveriges bäst bevarade bruksorter. Här står kulisserna på plats sedan 1833 och skapar inramningen för unika kultur- och naturupplevelser. Kombinera vandring uppe i byn, med förstklassig shopping och mat vid Nääs Fabriker. Upplev förslagsvis: Tollereds Biograf, Brique Inredning & Design eller Sjölyckan Kanotcenter.

I Stenkullen, kommunens centralaste ort, finns hjärtat av idrott och föreningsliv och flera företagare har etablerat sig i industriområden omkring. Från pendelstationen kliver du rakt ut i Säveåns dalgång, ”blåsippshavet” och dess fantastiska miljöer. Upplev förslagsvis: Hedefors Bruk, Hillefors Grynkvarn och Lerum Friidrott.

I Lerum, som är kommunens centralort, finns ett bra utbud av restauranger, kaféer och butiker. Här stannar både pendeln och flera korsande busslinjer. Här ligger också gymnasiet och genom kärnan rinner Säveån som faktiskt rinner hela vägen in till Göteborg. Upplev förslagsvis: Aluddens kafé, Dergårdsteatern eller evenemanget Växtrum.

Norsesund hittar du allra längst norrut i kommunen, pendeln stannar här och ett aktivt föreningsliv präglar orten. Här bor drygt 250 personer och Norsesundsgruppen Konst & Kultur är väl renommerade. Här finns också utmärkta vandringsleder och utmanande klättring. Upplev förslagsvis: Norsesunds Station, Karosseriet, Västra Bodarna.

Kort och gott, upptäck bredden! Här kan du ta del av färdiga upplevelsepaket, men också hitta ditt alldelse eget guldkorn. Här på sajten hoppas vi därför att du kommer att upptäcka just bägge ock - och överraskas!

Välkommen ut!