({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jonas Ingman

Stångehuvud naturreservat
Lysekil

Skyddsområde för Bohusgraniten

Stångehuvuds röda, runda berghällar bildades för omkring 920 miljoner år sedan. Det är ett naturreservat med speciellt ljus och en välkänd plats för fotografer. Fantastisk havsutsikt från de röda granitklipporna som får sällskap av ett vitt litet fyrhus.

Stångehuvud

Det är en fantastisk upplevelse att vandra i naturreservatet Stångehuvud. Här möter du ett vackert granitlandskap som slipats till mjuka former av vatten och vind, men också huggits till kantiga blockformer när stenbrotten tidigare lämnat sina märken. Stångehuvud är Lysekils yttersta spets som möter skärgårdens övärld och här blickar du det öppna havet - Skagerrak. 

Vid första anblick verkar området kargt och ödsligt men här frodas växter, blommor och fågelliv bland skrevor och i dalgångarna. På flera platser i området finner man informationsskyltar om naturreservatet, områdets flora och fauna samt dess historia.

En vandring i naturreservatet är otroligt vackert men samtidigt relativt krävande. Terrängen är delvis ojämn med höjdskillnader, stup och trappor. Bra skor är att rekommendera och att vara särskilt försiktigt när bergen och klipporna är våta. Då är halkrisken stor.

I närheten finns badplats, båthamn samt toaletter och kiosk vid Pinneviks badplats under sommartid. Vid utsiktsplatsen "Victoria-stigen" på Galleberget finns handikappanpassat picknickbord. En av Lysekils stadspromenader går runt och igenom Stångehuvud, en 4 km lång rundvandring med början och slut i centrum av Lysekil.

Lysekils Stadspromenader


Fyrhuset - ett välkänt landmärke

Fyrhuset byggdes år 1890 och drevs under de första årtiondena med fotogen. Det sägs att yngre lysekilspojkar fick hjälpa fyrvaktaren att bära fotogendunkar över bergen ut till fyren. År 1917 bytte man ut fotogendriften till gas. I dag är fyrhuset ur bruk men är ett av Lysekils mest fotograferade landmärken.

Calla Curman

Calla Curman (1850–1935), gift med Carl Curman (1833–1913), badläkare, professor och grundare av Lysekil som badort, var en av dem som med oro såg hur Stångehuvud naggades i kanten alltmer. Under åren 1916-1920 köpte Calla Curman in stora delar av de kvarvarande partierna av det vackra granitlandskapet. På så sätt räddade hon detta åt eftervärlden, undan från den alltmer utbredda stenbrytningen.

Hon donerade sedan området som gåva till Kungliga Vetenskapsakademien samtidigt som hon instiftade en stiftelse som har hand om skötsel och underhållsinsatser för Stångehuvud. I hennes gåvobrev framgår det att området ska ”förvaltas och för all framtid såsom ett naturminnesmärke bevaras”. Den 22 mars år 1983 förklarades området som naturreservat.
Tack vare Calla Curman kan vi idag ströva över orörda granitklippor, formade endast av naturens egna krafter.

Var ligger Stångehuvud?

Från Södra hamnen i Lysekil till Stångehuvud är det 1,5 kilometer. Parkera vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen.

Du kan välja mellan att gå längs med Pinneviks badplats, ner mot Stångholmesund mot Stångehuvud, alternativt gå längs Gullmarsvallens granitmur och följa grusvägen mot Stångehuvud.

Alternativt kan du köra från Södra hamnen till Campus Väst i Norra hamnen, köra upp för backen till vänster och där finns en parkeringsplats. Vid parkeringsplatsen finner du
Victoria-stigen som är en asfalterad stig utmed Galleberget som erbjuder en fantastisk utsikt.

Parkering

Parkering finns vid Pinneviks badplats vid Gullmarsvallen. Det finns flera handikapparkeringsplatser. Avgiftsfritt under höst, vinter och vår.

Ett annat alternativ är vid Campus Väst vid Galleberget, där finns elva parkeringsplatser varav en handikapparkeringsplats.

Buss

Det går regelbundet med bussar mellan Södra hamnen och Strandvägen. Det går även regelbunden busstrafik från Södra hamnen till Gamlestan och därifrån tar det 5 minuter att gå till Galleberget.

För busstidtabell, se www.vasttrafik.selänk till annan webbplats

Kontaktinformation

Carl och Calla Curmans Stiftelse



E-post: goran.hansson@kva.se

Hemsida: stangehuvud.se