({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

Rickard och Johan

Rickard och Johan, killarna som verkligen gör jobbet betydligt knepigare för poliserna i serien! I mitten på bilden ovan ser ni också kameramannen, Daniel Magnusson, som bodde hos Johan under inspelningstiden.

Vad kom det sig att ni sökte till Tjuv och polis?

Jag såg på programmet tillsammans med min fru förra året, när Tjuv och polis utspelade sig i Askersund, berättar Johan. Efter varje avsnitt brukade vi diskutera vad man som tjuv borde gjort annorlunda som en rolig tankelek. När programmet senare skulle komma till Lysekil så fick jag ganska mycket påtryckningar av min fru att söka. Att välja Rickard som tjuvpartner var en självklarhet eftersom vi står varandra så nära.

På vilket sätt kompletterar ni varandra?

Jag och Rickard är väldigt lika i vårt tankesätt, fortsätter Johan. Det finns inga problem utan lösningar och hinder som man helt enkelt bara måste ta sig över.  Vi behöver inte diskutera så mycket utan vi ser ett problem, hittar en lösning och kör. Självklart alltid med ett skratt och ett leende på läpparna, säger killarna med ett garv. 

Hur kände ni när ni insåg att ni skulle borra er in i ett bankvalv?

Vi gillade det! Det gjorde att det hela kändes mer på riktigt. Vi uppskattade båda två att produktionen gjort det svårt för oss tjuvar denna gången. På så sätt blir ”leken” mer allvarlig och man fick verkligen känna pressen och adrenalinet som vi misstänker att en riktig tjuv kan känna.

Efter tillslaget kunde man se hur någon av er dyker ner med alla verktyg och gör ett monument av dem, obetalbart roligt! Hur kommer man på en sån sak? 

Dykningen är en stor del av vårt liv, och för turismen i Lysekil, så vi hade som tanke att inkludera den i programmet om tillfälle gavs. Dock kunde vi inte gömma pengarna under vattnet som planen var från början men att ställa upp verktygen i en vacker formation var absolut möjligt så det gjorde vi. 

Men hur fick ni dit allt? Det var ju ändå en del verktyg att få med. 

Det var faktiskt inte så svårt. När man dyker vid Släggö här i Lysekil har man den fantastiska möjligheten att ställa bilen 10 meter ifrån dykstegen. Sedan var det vara att kasta i allt lite snyggt när ingen tittade. Vi fick dock passa oss lite då det alltid finns nyfikna människor när dykarna ska i vattnet.

Allt låg i en stor påse vilket gjorde det möjligt att simma ner med det till 23 meters djup och ställa upp det. Vi kände till sedan innan att polisen inte får dyka djupare än 18 meter i vanliga fall så vi placerade alla bevis precis utom räckhåll, skrattar killarna gott när de tänker tillbaka på händelsen.

Ni verkar ju uppenbarligen gilla att busa med poliserna, berätta om brevet till Lysekilsposten, där ni totalt vilseledde poliserna och skickade ut dem i skogen.

Jag var ju ganska säker på att Polisen skulle knacka på min dörr inom 3 dagar, säger Johan, då vi använde min skåpbil vid själva rånet. Men när detta inte skedde började vi funderar på hur vi kunde busa med polisen för att ge oss själva samt de andra tjuvarna lite mer spelrum. Vi visste ju att polisen hade en stor tidspress på sig och om vi hade möjlighet att slösa med deras tid så måste vi självklart göra det.

Att lägga in en Geocashposition var ju genialiskt, och poliserna gick på det!  Hur kom ni på den idén?

Detta var egentligen det svåraste i meddelandet. Tanken var ju från början att polisen skulle bli lurade åt ett annat håll än där vi var. Men vi kunde ju inte bara skriva åk till stugan i fjälla, det hade Polisen aldrig gått på. Samtidigt ville jag såklart att invånarna i Lysekil skulle vara på tjuvarnas sida. Så insändaren fick bli ett brev från oss tjuvar till invånarna i Lysekil där jag bakade in lite koder för att polisen skulle ha något att jobba med. Tror jag lyckade vara så subtil i koden att polisen var tvungna att undersöka det. 

Själva iden med Geocash fick jag från vår kompis Flex som håller på med sådant.

Flex ja, er poliskumpan, hur kom han in i bilden?

Flex är en väldigt bra vän sedan länge. När han fick frågan om han ville vara med och busa med sina före detta kollegor tackade han snabbt ja. Det var väldigt bra att ha honom som bollplank när vi höll oss undan samt när vi ville busa med polisen. 

Jag har förstått att det var ni som spanade på poliserna innan de spanade på er. Vill ni berätta?

Detta skedde kvällen innan vi gjorde rånet. Jag (Johan) gick ner för att äta middag med min familj samt svärföräldrarna som var på besök. När vi satt oss i lugn och ro insåg jag och min fru Evelina att poliserna satt vid bordet mitt emot oss. Här gällde det såklart att vara lite kall för att de inte skulle komma ihåg mitt ansikte. Men jag kunde inte hålla mig riktigt utan tog smygfotografi på dem som en liten trofé. Fick höra i efterhand att jag är en av få som lyckats få en bild på en av poliserna. Så det var en lyckad kupp! 

Avslutningsvis, är det något annat ni vill lägga till?

Vi hade verkligen skitroligt under inspelningen. Det var ett rent nöje från början till slut. Det tror jag även syns i programmen. Vi tycker även att det är otroligt roligt att en sådan produktionen utspelar sig i vackra Lysekil så att hela Sverige kan få se stadens skönhet.

Ja att killarna hade roligt har nog inte undkommit någon, stor tack Johan och Rickard för intervjun och för att ni överraskar både oss tittare och poliserna med era härliga upptåg! Och lycka till! 

Tillägg 

Killarna klarade sig nästan hela vägen fram. Men i ärlighetens namn kom nog Rickard närmast. Han var i allafall vid rätt kvarn... Tack Johan för en underhållande avslutning, vi skickar en karta över Skaftö så du kan lokalisera rätt kvarn vid nästa besök.