({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna ofta, håll avstånd och undvik att resa kollektivt. Tillsammans bromsar vi smittspridningen av covid-19.

For the latest updates regarding the corona virus (COVID-19), read the information put together by The Public Health Agency of Sweden  

  • Fotograf: Mikael Hjelm

Bröderna Hjelm

Första paret ut, Lars och Michael, som verkligens satte griller i huvudet på polisen när de hittade en tunnel i en av killarnas trädgård.

Kan ni berätta lite om hur det gick till när ni kom med i Tjuv & polis

Det var jag som sökte, säger Micke.  Jag ansökte till Tjuv och polis för att jag ville visa upp vårt vackra Lysekil.  Jag tittade på förra säsongen och såg hur mycket TV-tid Askersunds stad fick, då kände jag att jag ville visa upp Lysekil på samma sätt.

Jag sökte och sen glömde jag bort det. Så när produktionsbolaget ringde fattade jag först inte vad det gällde. Men när polletten ramlade ner blev jag jätteglad och meddelade Lars att vi skulle vara med. Han visste inte att jag hade sökt, det hade jag glömt säga.. men han hängde med direkt!

Det som gjorde att vi kom med tror jag är att vi bjuder mycket på oss själva, men också vår genuina kärlek till Lysekil. Sen kan vi mycket om mycket, tillägger Micke med ett leende.

Ni skulle borra er in i ett bankvalv, stjäla 60 miljoner och ta er därifrån. Hur känns det? Blir man lika rädd som om det hade varit på riktigt?

Vi är händiga och inte rädda för att ta i så vi kände båda att det skulle bli kul och spännande! Vi tog ju en aktiv del i själva borrandet, och med tio andra deltagare blir det många åsikter att ta hänsyn till, skrattar bröderna. Lars, som arbetat som stuntman i många år och är van vid film, berättar att i jämförelse med andra filminspelningar så kändes detta på riktigt! Trots att man vet att det bara är på låtsas så blir man stressad, dessutom var vi tio stycken! Det hade man nog inte varit vid en riktig kupp!

Vem av er är mest sannolik att göra en sån här kupp?

Jag, säger Lars utan att tveka! För jag är lillebror. Mikeal håller med och tillägger ”Storebröder ta ansvar och gör inga sådana rackartyg”. Båda skrattar gott. 

Är det säkert det? Ni har väldigt många verktyg? Vad ska ni ha dem till annars..? 

Verktyg kan man inte få för mycket av, säger bröderna. Det är ungefär som att fråga frun eller tjejen om vad hon ska ha alla krämer och schampon till som hon har i badrummet. Man ska alltid vara redo!

När insåg ni missen; att det stod Hjelm på motorn?

Klistermärket är från sjöräddningen säger Mikael. Jag har varit medlem där i flera år och klistermärlet har suttit där i lika många år. Jag har också skrivit Hjelm på motorn för att ingen ska stjäla den. På vägen till brottsplatsen inser vi att dessa två markeringar ju gör båten väldigt lätt att känna igen och identifiera. Men vi hann inte göra annat än att täcka motorn med en flytväst under tiden vi använde den, efter kuppen tog vi bort klistermärket och tog upp båten. Vi får se hur långt det räckte..

Ni åkte ju fast i andra avsnittet, kan ni berätta lite om det. 

Ja, vi hade ju inte räknat med att åka fast riktigt så snabbt, säger Mikael. Men misstagen var ju rätt uppenbara och vi hann inte rätta till allt vi hade velat göra innan dom var oss på spåren.

Hur var det att sitta inlåst?

Det var jobbigt, tiden gick sakta och var lång. Man vet ju att det bara är ett spel, men känslan är nog väldigt realistiskt och dom är genuina proffs på det dom gör vilket ju inte vi är. Tidvis kände man sig skyldig till ett riktigt brott. 

Era alibin stämde ju inte så väl med varandra, hade ni inte gjort någon gemensam plan över vad ni skulle säga?

Vi hade nog mer överensstämmande alibi än vad som visas tror vi men detta var nog det svåraste i och med att vi inte fick prata med varandra.

Lars berättade hur nyckeln till sjöboden, där han gömt bytet, såg ut. Scenen när utredarna hittar den bakom listen till köksön är otroligt underhållande. De trodde knappt sina ögon när det verkligen var en gul legogubbe på. Kan ni berätta lite?

Just det, jag berättade ju det efter jag fått reda på att dom visste vart bytet kunde finnas. Jag har legogubbar på alla mina nycklar. Att gömma nyckeln bakom listen var bara en kul grej. Husransakningarna var rätt grundliga så dom hittar det mesta ex saker som vi knappt visste vi hade, skrattar bröderna. 

Tunneln! Den är nog ett stort frågetecken för många. Varför har du en sån? 

Vi båda tycker om att gräva så varför inte en tunnel. Tillfället gavs och det är en pojkdröm med en "hemlig" gång ut i det fria. Och vem vet, kanske kommer det fler tunnlar framöver, den som lever får se, avslutar Mikael. 

Stort tack till bröderna Hjelm som så frikostigt delat med sig av sina händelser under inspelningen av Tjuv och polis!