({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Närvarandefoto

Magiska kallbad i Lysekil

Möt Lisa Gustafsson som under Coronapandemin hittat ett nytt sätt att vara aktiv och stärka både sitt yttre och inre välmående genom kalla bad i havet. Också kallat Wild swimming, ett fenomen som just nu sveper genom Sverige.

Överallt, i tidningar och på nätet, kan man läsa hur fler och fler har börjat med kalla bad under Coronaepidemien. En av dessa är Lisa Gustafsson i Lysekil. För henne har detta blivit en del av en ny, mer närvarande del av livet, säger hon själv. Något som stärker henne på alla plan.

Att kallbada är både en sinnesupplevelse och naturupplevelse, säger Lisa. Havet är en tillgång vi har här i Lysekil. Vi ser det i tre väderstreck av fyra och det genomsyrar våra liv här på kusten. Det är viktigt att vi vårdar havsmiljön för allas vår framtids skull. 

Hur kom det sig att du började med kallbad Lisa?

Jag har alltid älskat att bada och ofta badat långt fram på hösten varje år. Men just i år så fortsatte jag bara. Anledningen var att jag kände mig så närvarande i livet under mina bad. Jag märkte att jag blev mer medveten om livet och dygnets rytm. Jag blev också mer medveten om soluppgången och solnedgången och mitt mål blev att bada i dessa. Ett bad i soluppgången och ett bad i solnedgånen  är ett fantastiskt sätt att starta och avsluta sin dag på.

Sen visade det sig ju att vara rätt ont om soluppgångar och solnedgångar under november, december, då det mest regnade då, skrattar Lisa, men då blev det kallbad i stället.

Fotograf: Närvarandefoto

Under vanliga år tränar jag på gym och i varmvattenbassäng för att må bra. När Corona kom blev kallbad en del av ett hälsosamt liv. Jag cyklar och vandrar till de olika badstegarna i Lysekil, för att vara aktiv. Och kallbaden förser mig med lycka och endorfiner. För inte tala om den fantastiska naturupplevelsen man får på köpet.

Jag märkte också att det var fler som kallbadade. Så detta har, för mig, blivit ett nytt sätt att vara social på, att umgås med väninnor, på ett coronasäkert sätt.

Jag tycker om att det finns en enkelhet i badet. Det är jag och mitt bad – i all enkelhet.

Då det är så mycket oroligheter i världen med tanke på Cororna och det är så mycket vi inte kan göra så känner jag att kallbad är mitt sätt att göra mina val och skapa mina egna förutsättningar till ett aktivt liv utifrån de möjligheter jag har. Kallbad är för mig tillgängligt. Och gratis. Det är också klimatsmart och hållbart. Dessutomär det en Coronasäker utomhusaktivitet. För mig är det dessutom en närvarande naturupplevelse och sinnesupplevelse. Alla sinnen är med: hur känns det mot huden? vad ser jag? Vad hör jag? Vad doftar det? Vad upplever jag. Jag är fullkomligt i nuet, något som ger mig kraft, styrka och energi.

Vad har du för tips till den som känner sig sugen på att börja?

Man ska inte bada själv som nybörjare, det är inte som att bada på sommaren.

Det är viktigt att man inte fryser. Promenera eller cykla gärna till badet. Planera ditt badande genom att ta med mössa, vantar och tofflor. Håll dig varm. Tag gärna med någon varm dryck och drick lite innan du går i badet. Drick också efter badet, för att få upp värmen inifrån. Det är så skönt att värma händerna mot koppen en stund och bara ta in den sköna känslan i kroppen som ett kallbad ger. 

Tänk på att det inte finns några måsten. Vi är alla olika och det är du själv som bestämmer vad som passar dig för att upplevelsen ska blir så bra som möjligt. Jämför dig inte med andra. Men kan ta det bit för bit. Ett första mål kan vara att ta ett fotbad.

Håll dig lugn under ditt bad. Andningen och pulsen bör vara lugn.

Efter badet är det bra att få igång cirkulationen ordentligt, så tag gärna en snabb promenade direkt efteråt.

Jag vill här också lägga till en varning! Kallbad är inte bara utmanande utan även extremt beroendeframkallande! skrattar Lisa och tillägger: om du känner att det är för kallt för dig att börja bada nu i februari, är mitt tips att inte sluta bada efter sommaren 2021. Häng i – så ses vi i vattnet.