Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Maria Jansson

Dykning i Lysekil

Dykning i Lysekil är en unik upplevelse. Lysekils vatten har länge varit mycket populära bland dykare. Redan på 50-talet inrättades Sveriges första sportdykningsskola i Lysekil och gav dykare från hela landet möjlighet att uppleva Lysekils friska havsvatten.

För nybörjaren finns prova-på dykning från Lysekils Dyk- och kajakbrygga som färdigställdes för några år sedan. Detta är en fantistisk möjlighet att följa livet under ytan. Få chans att se sill och makrill på nära håll. Har du tur kanske du får se en virvelkrake eller småfläckig rödhaj. Har du otur kanske du får se en brännmanet. 

Runt Släggö i Havsbadsområdet finns ett stort djurliv och en nyupprättad snorkelled. Idén med denna är att man ska lära genom att utföra olika uppdrag. Att snorkla kan vara ett bra första steg mot mer avancerad dykning. Och att följa snorklingsleden är både enkelt, kul och lärorikt. Fler snorkelleder hittar ni i: Bökevik – tema ålgräs, vid Klubban, Fiskebäckskil– information om olika arter och vid Stora Skeppholmen – tema alger.

Men Lysekil passar inte bara amatören, det är även ett paradis för den mer erfarne dykaren. Lysekil erbjuder en fantastisk fauna tack vare den unika Gullmarn, Sveriges enda riktiga fjord. Det finns också stor variation bland bottentyper vilket inbjuder till ännu fler möjligheter. 

Mer information om dykkurser och dykning i Lysekil finns på Dive Team i Havsbadsområdet. 

Det finns också ett nyöppnat dykmuseum i Lysekil. De har nyligen öppnat sin premiärutställning i Föreningen L. Laurins lokaler i norra hamnen i Lysekil. I utställningen kan en lära sig om sportdykningens historia. 2018 firar svensk sportdykning 60 år vilket kommer firas i Lysekil under hösten. 15-16 september kommer det hållas uppvisningar, mässa, bankett med mera.  Anledningen till att man väljer att starta ett museum och att fira sportdykningens 60-års jubileum just i Lysekil är enkel att förstå. Lysekil är känd bland dykare för sina fantastiska dyk och var platsen för Sveriges första sportdykskola. Det är öppnandet av denna man räknar som starten på sprtdykning i Sverige.