Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Elin Giese

Topplista

  • 27 apr, 2017

Lysekil är fullspäckat med saker att se och göra. Här under har vi listat de som vi tycker att ni absolut inte får missa under er vistelse här i Lysekil.

Vandra stadspromenaderna

Vill du se hela Lysekils stad med vet inte riktigt vart du ska börja? Följ närmaste stadspromenad så lovar vi att du får se det mesta av Lysekil. Det finns fyra olika stadspromenader i Lysekil som var och en visar vacker natur och sevärdheter. Det är bara följa den blå, grå, röda eller gröna symbolerna som sitter på stolpar, så kommer de ta en på en trevlig promenadrunda runt vårt vackra Lysekil. Mer kan du läsa här 

Stångehuvud

Vid Stångehuvud – Lysekils yttersta utpost mot västerhavet – har bohusgraniten sin sydligaste landfasta utlöpare. Graniten som bildades för cirka 920 miljoner år sedan var eftertraktad bland stenbrytningsföretag under andra halvan av 1800-talet. I närmare 50 års tid bröts granit i delar av Stångehuvudområdet innan Calla Curman lyckades köpa upp området och rädda de. Läs mer om Stångehuvud här!

Lysekils kyrka

Lysekils kyrka, ritad av arkitekten Adrian Crispin Petterson från Göteborg, är byggd helt i granit och stod klar 1901. Detta är stadens tredje kyrka; de två föregående var träkyrkor och en av dem flyttades till Malmön där den fortfarande är i bruk. Den nuvarande kyrkan är Bohusläns största kyrka och är placerad på Rosviksberg, det enda stället i staden där en så stor byggnad kunde få plats. Eftersom den var så svårplacerad, är den dessutom byggd i nord-sydlig riktning istället för ost-västlig.

Läget på Rosviksberg gör kyrkan till ett landmärke, som syns miltals omkring. I närheten finns ett utkikstorn byggt i trä, som ger en fantastisk utsikt över hela staden och ut över havet. Sommartid anordnas många fina konserter i kyrkan. Du kan läsa mer här

Havets Hus

Västerhavet har mycket att visa och lära oss. Visst är havet vackert från klippkanten, men det är en helt ny värld att upptäcka under havsytan. För den som vill uppleva havet utan att behöva ta på sig snorkel och cyklop finns Lysekils saltvattenakvarium. På Havets Hus kan du upptäcka arter som finns i Västerhavet, klappa på sjöstjärnor och delta i sommarläger. 

Havbadsområdet

Förr i tiden sades det att det salta havsvattnet i Lysekil hade en läkande effekt - både psykiskt och fysiskt. Därför kom det besökare från storstäderna till badorten för att känna av vattnets krafter. Havbadsområdet blev centrum för badortsepoken och än idag lockar området till både bad och nöjen såsom kustnöjes måndagsklubb och seglingsveckan Lysekil Women's Match.   

I havbadsområdet finns fortfarande kallbadhuset kvar som uppstod i mitten av 1800-talet. Det ägs numera av föreningen Kallbadhusets Vänner. Här badas det för fullt året om av både åretrunt-boende och besökare. Bli medlem och få tillgång till bad samt Bastu.

Gamlestan

Gamla strandgatan är stadens äldsta gata och leder genom ”Gamlestan” som är Lysekils äldsta stadsdel. Redan på 1600-talet, fanns det bebyggelse här. Utmed den stenbelagda gatan står den välbevarade träbebyggelsen från mitten av 1800-talet och några decennier framåt. På den tiden gick bebyggelsen ända ut till strandkanten. På flera av husen finns små skyltar som berättar om dess ägare och historia. Helt klart värt en besök under Lysekilsvistelsen.

Norra Hamnen

Området omkring Norra Hamnen, var tills för några år sedan ett område med i huvudsak industribebyggelse.  Sedan dess har mycket hänt, och idag är det Lysekils modernaste stadsdel som byggts i harmoni med Gamlestans unika historiska bebyggelse. Industrierna har ersatts av boningshus och utmed vattnet har en attraktiv strandpromenad byggts. Utmed strandpromenaden står skulpturen Sillen som skall påminna om en viktig näring i Lysekils förflutna. Gästhamnen och flera restauranger har etablerat sig och området har blivit mycket populärt bland både Lysekilsbor och besökare. Detta är också en av Lysekils vackraste solnedgångar.

Backa hällristningar

Vid Backa utanför Brastad finns Sveriges kanske hällristningstätaste område. Backa var särskilt under yngre bronsålder ett viktigt religiöst centrum. Detta kan vi ana genom att här finns en mycket stor mångfald av ristade hällar och motiv. Ristningarna är direkta spår efter de människor som levde och verkade här för 3 000 år sedan. Här arrangeras varje sommar en hällristningsvecka med flera olika aktiviteter. Under veckan ordnas guidade visningar, barnaktiviteter, föreläsningar, vandringar och kurser. Mer kan du läsa här 

Skaftö

På andra sidan Gullmaren från Lysekil ligger Skaftö. Ön är bland annat känd som inspiration och inspelningsplats för Viveca Lärns Saltön. Men ön är så mycket mer än det. 

Ett bra exempel på en dagsutflykt kan vara att cykla den ca 6 km långa vägen mellan Grundsund och Fiskebäckskil och passa på att se vacker ö-natur på samma gång. Stanna för ett dopp i havet och ät en god lunch när ni kommer fram. Ta M/S Rania över till Grundsund på förmiddagen. Se vackra Grundsund och cykla vidare i den takt du behagar till lilla, mysiga Fiskebäckskil. Härifrån tar färjan Carl Wilhelmsson dig tillbaka till Lysekil nästan vilken tid som helst på dygnet. Du kan hyra cykel bl.a. genom Lysekils turistinformation

Cykelkarta över Skaftö

Vill du veta mer om Skaftö kan du hitta allt du vill veta här