Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Anki Sandinge/Lysekils kommun

Turista hållbart

  • Lysekils turistinformation

För att vi i framtiden ska kunna njuta av Lysekil på samma sätt som idag, så måste vårt turistande påverka staden och miljön så lite som möjligt. Det är det som kallas hållbar turism, och det behöver varken vara svårare eller dyrare än vad vi är vana vid, det gäller bara att inte lämna sitt miljötänk och sunda förnuft hemma. Sverige är världens främsta ekoturismmål, med vår unika natur, fyra årstider och genomgående miljömedvetande. Här är möjligheterna att turista hållbart oändliga!

 

Transporter

Åk kollektivt och ta bussen till Lysekil, det går snabba och enkla förbindelser från bland annat Göteborg, Munkedal och Uddevalla. Väl framme har du minskat din miljöpåverkan, och slipper oroa dig om parkering. Klicka här för Västtrafiks reseplanerare.

Är det svårt att lämna bilen hemma, så finns det en speciell pendelparkering vid infarten till Lysekil, där du kan ställa bilen och ta bussen in till stan. Både parkeringen och bussen är gratis, dessutom slipper du att leta parkering inne i centrum.

Vill du ha skjuts eller har du platser kvar i bilen på väg till Lysekil? Varför inte samåka på semestern? Spara pengar och miljö via organisationer så som t.ex  Gomore.

Väl framme är en bra och hållbar idé att besöka staden till fots eller att hyra cyklar på plats, för att lätt och smidigt upptäcka Lysekil på bästa miljövänliga sätt. Det går att hyra cyklar bland annat hos turistinformationen.

Boende

Redan i valet kring boende finns det gott om möjligheter att göra skillnad för miljön. Att hyra boende hos privatpersoner är en hållbar lösning som bidrar till den lokala ekonomin. Tältning är en naturnära lösning med minimal påverkan på miljön. Oavsett vad som passar dig bäst, välj ett boende med någon miljömärkning i första hand. Du kan även be om att handdukar och lakan inte byts varje dag, kanske behövs hotellrummet inte ens städas varje dag? 

Några exempel på miljömedvetna boenden är VANN och Gullmarsstrand - två svanenmärkta hotell med kravmärkt frukostbuffé och restaurang; Strandflickorna - ett hotell med miljö och lokal ekonomi i fokus; Villa Bro - ett boende med vikt på hållbarhet och med flera miljöprojekt i kikaren; Löfgrens Camping - en camping med ekologiska principer så som el från vindkraftverk och varmvatten värmt av solfångare.

Ni hittar fler boenden här. 

Mat

Mat står för en stor del av både vår vardag och totala klimatpåverkan, men det är något vi gärna unnar oss lite extra när vi är bortresta. Det finns flera medvetna val att göra under semestern. Till exempel så kan man välja restauranger med lokalproducerad, säsongsenlig mat, eller som använder sig av ekologiska råvaror.

Lysekils goda delikatesser så som fisk och skaldjur kan vara lockande att smaka på under besöket, men tänk på att välja restauranger som serverar MSC-märkt sådan, eller att köpa lokal, MSC-märkt fisk och skaldjur i hos handlaren.

I kommunen hittas restaurangerna på Gullmarsstrand och VANN med lokalproducerad kravmärkt mat och Brygghuset som fokuserar på lokala råvaror av hög kvalitet. Alla tre är certifierade av Smaka på västsverige

Aktiviteter

Passa på att njuta av västkustens exceptionella natur! Utbudet av aktiviteter i harmoni med naturen är stort i Lysekil. Både cyklingklättringpaddling och vandring är bra och hållbara aktiviteter. Vandra på Kuststigen, besök naturreservatet Stångehuvud, åk tillbaka i tiden till Backa hällristningar eller njut av Lysekils stadspromenader. Flera lokala företag kan hjälpa er att uppleva naturen på bästa sätt. 

Men det finns även andra besöksmål som är miljöcertifierade, så som Havets Hus, som jobbar aktivt med miljö och bevarandearbeten. 

Strandstädning

På Bohusläns vackra stränder och klippor driver det i land flera ton skräp om året. För att hålla kusten ren och fin behövs din hjälp. Delta i en organiserad strandstädning, till exempel med strandstädarna eller städa på egen hand och fyll i på ren kusts karta när det är avklarat.

Film om strandstädning i Lysekil 

Vill ni hjälpa till kan ni hämta ut en skräppåse på turistinformationen! Här erbjuds också ett diplom/skräpspel till de barn som är med och ser till att hålla de vackra stärnderna rena. Tack!

Källsortera avfall

Precis som hemma så kan du källsortera här i Lysekil. I besökskartan finns alla återvinningsstationer utmärkta för att du lättare ska kunna ta hand om ditt avfall.

Om inte ditt boende har återvinningsmöjligheter, så undvik att lägga dina sopor i papperskorgen, och ta med dem till återvinningsstationerna istället. Prata även med personalen och inspirera till ett hållbart tänkande.

Elektroniska biljetter

Istället för att skriva ut biljetter och broschyrer, så kan du ladda ner dem till mobilen eller surfplattan. Det både sparar in på onödigt papper och det blir svårare att tappa bort biljetterna!

Lokala souvenirer

Välj bort massproducerade och importerade souvenirer och bidra till den lokala ekonomin istället. Välj miljömärkta souvenirer, och lokalproducerade delikatesser att ta med er hem, som ni hittar bland annat på Havets Hus souvenir shop.

Låna/hyr utrustning på plats istället för att köpa

Istället för att köpa ny, dyr utrustning som du kanske inte kommer att använda så ofta, så som cyklar, vandringskläder, tält osv, är ett bra tips att hyra eller låna utrustningen på plats. Kommer ni använda er utrustning flera gånger, så lönar det sig med hög kvalitet och miljömärkningar, för att slippa köpa nytt lika ofta och minimalt påfresta miljön. Eller varför inte köpa begagnat?

Solkräm

När solen skiner på västkusten är det viktigt att skydda sig mot de starka strålarna. Välj en naturlig solkräm utan farliga gifter som tas upp av huden eller sprids ut i naturen/havet när du badar.

Drick kranvattnet

Ta vara på att vi bor i ett land med hög kvalité på vattnet genom att ta med din egen vattenflaska och fylla på den på hotellet, restaurangen eller på besöksmålet.

Utbilda dig!

För att leva och resa hållbart kan det vara spännande och intressant med en utbildning i medveten konsumtion. Gratis kurser erbjuds av organisationer så som Schysst resande och medveten konsumtion. Det går även att studera miljökurser på distans via flera av Sveriges universitet runt om i landet. 

 

Fråga arrangörer, hotellpersonal, guider osv om deras miljöarbete, och berätta att ni uppskattar deras ansträngningar eller ge förslag hur de kan förbättra sig. Berätta för vänner och bekanta hur du gör för att resa hållbart för att inspirera till ett miljömedvetet tänk.

Många bäckar små leder till ett stort hav.