Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Fredrik Lundqvist

Där havet möte granit och fjord

Lysekils kommun är inramad av skog, granit och hav. Man inte behöver ta sig långt utanför centrala staden för att få uppleva både dramatiska vyer och lummig grönska. Kommer man med bil eller buss från E6:an i norr finns mycket att välja mellan.

GULLMARSFJORDEN

LINGATAN
Med sitt ursprung kring förra sekelskiftet, i jordbruksegendomen Lindgådde, har denna resort vuxit fram i flera etapper. Från att initialt ha varit en privatbostad blev anläggningen på 1920-talet ett skyddshem för så kallade vanartiga flickor från Göteborg. Därefter blev det en fångvårdsanstalt, där Clark Olofsson var den mest kände internen och varifrån han också rymde. Namnet Lingatans Kursgård anammades av IF Metall som bedrev konferensverksamhet för sina medlemmar här mellan 1978 - 1997. Därefter har det varit en öppen hotell- och konferensanläggning. Anläggningen döptes om till "Vann", som är det bohuslänska ordet för vatten, i samband med ägarbyte och totalrenovering 2009.

GULLMARSSKOGEN
På motsvarande sida av fastlandet löper Gullmarsfjorden, och här är kustremsan lummigare och grönare. Gullmarsskogen, som i folkmun kallas "Fjälla", är ett härligt friluftsområde året runt, med både elljusspår, svampskog och fina vandringsleder.
Här finns även fotbollsplan, utegym, grillplats och värmestuga med kokmöjligheter, dusch och bastu.

STÅNGENÄSET

HÄRNÄSET MED BRASTAD OCH BRODALEN

Den här delen av kommunen har anor från stenåldern. Visste du att man på Härnäset hittat de allra äldsta kvarlevorna efter en människa i Sverige? Här levde den s k Österedskvinnan för 10.000 år sedan, och med hjälp av olika forskningsmetoder har man fastställt att hon blev över 70 år och födde flera barn. Hela bygden är full av fornminnen och gravplatser, varav några av de mest kända är Backa Hällristningar och Vibräckastenen.

I övrigt är den här delen av kommunen väldigt granitrik, och det är inte konstigt att stenhuggeriet var en stor näring när det begav sig.

Idag är framförallt området kring Brodalen populärt bland klättrare och vandrare, och det finns fina vandringsstråk över naturreservatet Näverkärr och en relativt nyetablerad Kulturstig i Bro. Lederna är ännu inte färdiginventerade, varför de utforskas bäst av den orienteringsvane. Här finns även en InfoPoint.

Brastad är centralort och populär bostadsort för barnfamiljen, och här finns nödvändig service som snabbköp, uttagsautomater, postombud, bensinstation och InfoPoint.

LYSEHALVÖN

LYSE OCH SKALHAMN
Även Lyse har en anrik historia, och här frodades framförallt bondesamhället. Lantbruket är en näring som fortfarande finns i liten skala, och håll utkik längs med vägarna efter gårdsförsäljning av t.ex mjöl, ägg, potatis och honung.
Mitt emot Lyse kyrka finns den gamla kyrkoruinen bevarad, och här hålls det sommartid både bröllop och allmänna arrangemang. Håll utkik i evenemangskalendern! Fina bad finns längs med hela kusten, och på Basteviksholmen hittar du både marina och restaurang.

PREEMRAFF
Längst norrut på Lysehalvön ligger Preemraff, som är Skandinaviens största oljerafinnaderi. Området är inte tillgängligt för besökare, men det är häftigt att stå uppe på klipporna och se de enorma oljetankfartygen lotsas in i råoljehamnen.

KORNÖARNA

Kornöarna kan vara det mest genuina som finns kvar av bohuslänsk fiskelägesmiljö. Hit tar man sig endast med egen båt, eller med specialturer från traktens charterbåtar.