Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Lotta Samuelsson

5 hösttips i Mariestad

  • 11 sep, 2019

Hösten är en härlig årstid för utflykter. I Mariestad finns många besöksmål att utforska den här årstiden. Här beskriver vi några av dem. Vill du ha fler tips hittar du alla sevärdheter och aktiviteter i sidans meny.

Vadsbo Museum

Centralt i Mariestad, på ön Marieholm vid ån Tidans utlopp i Vänern ligger . Det före detta landshövdingsresidenset Marieholm består av huvudbyggnaden och sex flygelbyggnader. Museet är inrymt i fyra av dessa flyglar, varav två är publika. Det är fritt för allmänheten att strosa på ön även dagar då museet håller stängt - trädgården i sig är värt ett besök.

I Stallet visas den nya basutställningen som presenterar ett axplock ur museets samlingar. Här visas Mariestads framväxt från förhistorisk tid fram till 1900-talets början. I Stallet finns också museets butik med bland annat en nytillverkad kopia av Unicaboxen och andra produkter från lokala producenter och hantverkare.  

I Industri, i den Östra Stallängan, presenteras Mariestads industriella utveckling. Här visas allt från Unicaboxen till Katrinefors bruks äldsta pappersmaskin från 1872. Här får man också en bild av äldre och nyare lokala företag, bland annat Mariestads bryggeri, Nike, Klings Glass och Electrolux.

Fotograf: Linda Bäckvall

Historiska Karleby

Karleby strax söder om Mariestad är en radby med bebyggelse från 1700- och 1800 talen. Persgården är Ullervad Leksbergs hembygdsförenings hjärta och härifrån utgår kulturstigen.

Fotograf: Åke Möller

Kulturstigen i Karleby

Vill du uppleva kultur, natur och historia i kombination med motion och frisk luft då ska du vandra kulturstigen i Karleby. Utmed den markerade stigen träffar du på lämningar efter torp och backstugor, gammal åkermark där skogen nu står tät och olika sorters träd. Längs den ca 2,5 km långa stigen finns informationstavlor som berättar vad du ser och passerar.

Karleby kyrka

1986 upptäcktes en stensträng under plogdjup på en åker, ca 700 nordost om Karleby by. Under åren 1987-1989 genomfördes en utgrävning med arkeologen Maria Vretemark på Västergötlands Museum tillsammans med amatörgrävare från hembygdsföreningen. Här återfanns grunderna till två kyrkor och en kyrkogård med uppskattningsvis 1500 gravar.

Den första kyrkan, en stavkyrka tillhörig en stormannagård, har daterats till omkring år 1000. Tillsammans med en samtida kyrka i Varnhem är Karleby kyrka den äldsta kända i Sverige. På kyrkplatsen finns nu en klockstapel och ett rest träkors. 

Fotograf: Elisabet Johansson

Vandra på Torsö

I Mariestads skärgård finns Vänerns största ö Torsö. Här finns två nya vandringsleder som går på den västra delen av ön. Upplev skärgården och Torsös fantastiska natur med skog- och jordbrukslandskap. Du kan starta din vandring på flera platser. Kartor finns att ladda ner här nedan.

Karta vandringsled Sandviken - Laxhall - Hattareviken
Karta vandringsled Laxhall - Hattarevik - Sandbäcken

Vandrar vid Sandbäcken på Torsö.

Fotograf: Anna Söderman

 

Vristulvens äventyrscenter

Vid skogssjön Vristulvens strand ligger ett äventyrscenter som erbjuder eko-inriktade aktiviteter för mindre grupper. Här kan du prova på allt från femkamp, badflotte och bäversafari, till isvaksbad, kanotpaddling och vildmarksspa med vedeldad bastu och badtunna. Perfekt för företagsfester, svensexa/möhippa och teambuilding. 

Fotograf: Vristulvens äventyrscenter

 

Fiske

Hösten lämpar sig bra för fiske i Vänern och de mindre sjöarna i vårt område. Fiska på egen hand eller boka en fiskeguide som kan dela med sig av sina bästa tips. Glöm inte att köpa fiskekort och hålla koll på fiskeregler om du väljer att fiska på egen hand. 

Fotograf: Pexels.com