({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Martin Hermansson

  • Fotograf: Martin Hermansson

Ett utomhusgalleri i Mariestad

I centrala Mariestad går Konststigen Tidan – en promenad längs ån och över två broar där konstinstallationer väcker din uppmärksamhet längs vägen. Stigen har sin grund i projektet Off Season Art Gardening vars syfte är att skapa en konsthall utomhus som alla boende och besökare i Mariestad kan ta del av. Förutom verken längs Konststigen finns tre andra nya skulpturer placerade i och nära centrum.

Promenad med färgglad konst

Längs Konststigen Tidan står flera olika installationer gemensamt skapade av konstnärer och barn och unga mellan 6-15 år. Konsten skapades under en workshop i slutet på december 2018. Här kombineras olika färger, former och material och bidrar till spännande upptäckter på din promenad. Stigen går längs med Tidan över Hamnbron och Universitetsbron, i vacker miljö mitt i stan. Den passerar även Universitetsparkens trädgårdsmästeri och odlingar.

Hållbar konst i utemiljö

Tre professionella konstverk finns också nu att beskåda i Mariestad - alla skapade av internationella konstnärer. Bäcken Shelter, designat av Jette Mellgren från Danmark, är ett litet fikanäste placerat vid Bäcken på Ekudden. Skulpturen är byggd av pil som vävts samman i en struktur av galler och linjer som skyddar från regn och sol. Naturmaterialet som använts förändras genom årstiderna och årens gång.
På hamnpiren står nederländska Ninette Konings skulptur Save the Nature. Här har man format pil till en stor livboj och målat den vit och röd. Med tiden kommer färgen att blekna och växtligheten att ta över. På så vis blir skulpturen en del av naturen.
Den tredje skulpturen heter Umbel och är placerad i Universitetsparken. Konstnären Jenni Ward från USA har skapat dessa metallstjälkar som bär upp små blommor i keramik. Blommorna är målade skarpt röda och bildar en fin kontrast till den blå himlen och det gröna i naturen. 

Off Season Art Gardening

Det internationella projektet Off Season Art Gardening kommer framöver att omfatta samverkan med Litauen, Holland och Högskolan i Skövde. Det handlar om att arbeta med konstinstallationer utomhus kring temat trädgård/landart. Man vill skapa upplevelser som alla kan njuta av under hela året och bjuder in lokalinvånarna att delta. I projektet vill man bidra till en hållbar platsutveckling och genom internationella nätverk och kompetensutbyten hitta nya sätt att bland annat stärka Mariestad som trädgård- och hantverkscentrum. Insatserna går också helt i linje med Mariestads vision 2030 och Unescos Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle som internationellt modellområde för hållbar utveckling. Ambitionen på längre sikt är att stimulera till skapande i sin egen miljö och låta konsten bli en del av trädgårdar, odlingar, gårdar och balkonger. 

Här kan du läsa mer om projektet.