Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Vristulvens äventyrscenter

  • Fotograf: Lotta Samuelsson

  • Fotograf: Ove Johansson, Charterfiske

Fem bästa i Mariestad!

  • 08 nov, 2018

I vårt område finns mycket att uppleva och favoriterna är många. Här har vi valt ut några av dem, som passar för årstiden.

Surö bokskog

Surö bokskog är ett naturreservat med ett rikt växt- och djurliv, ett par kilometer söder om Sjötorp. Besöksvänligt med flera promenadslingor och närhet till Vänern. Bokskogen sägs ha planterats kring 1700-talet, vilket innebär att några av bokarna är runt 300 år gamla. Hit är det alltid roligt för barn att komma; hela skogen är ett enda äventyr och efter strapatsen kan man äta sin medhavda picknick på en klippa vid Vänern.

Vårmarknad på Karlsholme

Den 1 maj varje år går vårmarknaden på Karlsholme av stapeln. Knallar från hela landet samlas i folkparken och tusentals besökare fyndar bland kläder, smycken, hantverk, ätbara godsaker och mycket mycket mer.

Fågelskådning vid sjön Östen

Sjön Östen, mellan Mariestad och Skövde, är en av landets mest värdefulla fågelsjöar. Här rastar många arter under sin flyttning. Spana efter gäss, svanar, änder och vadare. Det gör du enklast från fågeltornden och fågelplattformen, som du når från parkeringsplatsen vid Logården.

Promenad längs Vänern

I Mariestad är det aldrig långt till vattnet. Med centrum som utgångspunkt kan du promenera både västerut och norrut längs med Vänerns strand. Ta leden som går genom Ekuddens naturreservat och våtmarken Tegelängen med rikt fågelliv. Följ stigen förbi de hundraåriga ekarna och fortsätt förbi campingen och vidare mot Sandviken där nästa naturreservat väntar. Norrut går gång- och cykelvägen längs med vattnet hela vägen till Snapens friluftsområde, 4 km från centrum. Här hittar du flera motionsspår om du vill göra promenaden ännu längre. Packa matsäcken och fixa lunchen utomhus med korvgrillning över öppen eld. 

Spänning och avkoppling i sjönära miljö

På Vristulvens äventyrscenter kommer man naturen nära. Avskilt beläget på en udde intill Vristulvens sjökant bedrivs eko-inriktad verksamhet både på land och på sjön. Området är ett naturreservat och hör till Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Här erbjuds en mängd olika aktiviteter, både för dem som gillar fart och fläkt och för dem som föredrar avkoppling i en rofylld miljö. Utmana familj och vänner i femkamp med spännande grenar och avsluta i bastuvärmen och den vedeldade badtunnan. 

Hösttips