Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Lucka på 2018 års julkalender.

Lucköppning - Julkalender 2018

Följer du lucköppningen på vår Facebooksida? I så fall är du säkert nyfiken på att veta mer om det som döljer sig bakom dagens lucka. Efter varje lucköppning fyller vi på med information här.

Håll utkik efter julkalendern på Mariestads turistcenters Facebook-sida!

LUCKA 1

Norrqvarn Hotell & Konferens

I Norrkvarn vid Göta kanal, ett par mil norr om Mariestad, finns en gammal kvarnbyggnad som är ombyggd till förstklassigt hotell, restaurang och konferensanläggning. I dessa tider högaktuellt med sitt dignande julbord med goda klassiker, bra vegetariska alternativ, ett fantastiskt dessertbord och en sprakande julstämning. 

Här kan du också spendera natten i trevliga hotellrum eller varför inte i en trollstubbe eller svamp. Med läget precis vid Göta kanal kan du uppleva kanalmiljöerna året runt, till fots eller på cykel. På sommaren lockar Barnens minikanal, Göta kanal i miniatyr, till plask och lek. 

Läs mer om Norrqvarn Hotell & Konferens:  norrqvarn.se och  Facebook

 

LUCKA 3

Qvarnstensgruvan Minnesfjället i Lugnås

Runt om på Lugnåsberget finns spår av kvarnstenstillverkningen som pågick här från 1100-talet fram till i början av 1900-talet. Här finns ca 600 dagbrott och 55 gruvor. En av de gamla gruvorna är öppen för besökare och här kan du följa med under jorden och lyssna till guidens berättelse om geologin, livet och arbetet i gamla tider. Gruvan är en av världens få kvarnstensgruvor som är öppen för besökare. Bokade grupper tas emot hela året och på sommaren är det dagliga guidade turer utan förhandsbokning. 

Den natursköna platsen är härlig att besöka året runt! Här är härligt att sitta en stund och njuta av stillheten i skogen. För att komma till de gamla gruvorna vandrar du några hundra meter från parkeringen i den sköna naturen som sommartid sköts av betande får eller getter.
Läs mer om Qvarnstensgruvan: www.qvarnstensgruvan.se och Facebook.

LUCKA 6

Vänern Outdoor

Hyr en kajak och upptäck den storslagna naturen vid Vänern på egen hand eller följ med på en guidad flerdagarstur med bekvämt boende i egen hytt på den tvåmastade motorseglaren M/S Pärla. Du kan också hyra SUP (Stand Up Paddleboard), gå på kurs, följa med på guidade turer, förlägga en kick-off med företaget eller hitta på något annorlunda med vännerna. Under sommaren kan du följa med på dagsturer till Djurö och spendera en dag i den vildmarksliknande nationalparken.

Vänern Outdoor bedriver upplevelsebaserad ekoturism i och kring Vänern med utgångspunkt i Mariestad.

Läs mer om Vänern Outdoor: www.vanernoutdoor.se och Facebook

LUCKA 9

Universitetsbron

Tänk dig en härlig promenad alldeles vid vattnet i vacker miljö. I Mariestad kan du få allt detta – mitt i stan. Här bjuder vi på ett förslag på en promenad i centrala Mariestad som går både längs med och över Tidan. Över fyra broar som binder samman de båda delarna av stan på varsin sida ån.

Universitetsbron, som figurerar i filmen, är den nyaste av broarna och invigdes i januari 2018. Den förbinder Trädgårdens skola med Universitetsparken. Här finns trädgårdsmästeri, odlingar och murhus som har skapats för Göteborgs universitets trädgårds- och hantverksutbildningar. I parken blandas utbildning och forskning med vackra parkrum för Mariestadsbor, besökare och studenter och har sin charm i alla årstider.

Läs mer om promenaden över broarna

LUCKA 11

Sjötorps Upplevelsecenter

Följ med på en cykel- eller båttur längs Göta kanal och njut av en härlig blandning av natur, kultur och goda smaker. Med Sjötorps Upplevelsecenters färdiga paket behöver du inte tänka på något annat än att njuta av omgivningarna och tillvaron. Vill du ge dig ut på en egenkomponerad tur, hyra cykel för en dag eller bara några timmar finns alla chanser till det. Sjötorps Upplevelsecenter har Göta kanalområdets största cykelpark med vuxen- och barncyklar, cykelkärror, packväskor och hjälmar.

Vill du hellre uppleva de många slussarna och den fina kanalmiljön från sjösidan? Följ med Sjötorps Upplevelsecenter på ett kryssningsäventyr ombord på en passagerarbåt.

Göta kanal är fint att besöka året runt. Vinter, vår och höst är här ingen båttrafik, och inte alltid ens vatten i den, men naturen och besöksmålen längs kanalen har sin tjusning i alla årstider.

Läs mer om Sjötorps Upplevelsecenter: www.cykelsemester.se eller Facebook 

LUCKA 12

Torsöbron – vägen till Vänerskärgården

Vänern är en fantastisk resurs som ger oss härliga bad, orörda naturhamnar och ett spännande fiske. Innanhavet Vänern med Europas största insjöskärgård står i en klass för sig. Totalt finns nära 22 000 öar, holmar och skär. Det största skärgårdsområdet ligger vid Mariestad och domineras av Torsö och Brommö.

Bron över Östersundet till Torsö är en knapp kilometer lång och byggdes 1994. Vid brofästet ligger restaurangen Brygghuset med en underbar utsikt över Vänern. Här är öppet året runt.
Torsö har skön natur, fina badstränder och vandringsmöjligheter, en sommaröppen restaurang, fornlämningar, kyrka och kapell. Här finns en aktiv bygdegårdsförening och hembygdsförening med roliga arrangemang och på Dillö en jättebadbalja med plats för många!

Mer om Vänerskärgården

LUCKA 15

Nyårsrevyn

Mariestads Unica Revy bjuder på skratt i anrik miljö. Årets nyårsrevy har titeln "Lösryckt". En nummerrevy i två akter på Mariestads teater, mitt i centrum. Revygänget bjuder varje år på sång, dans och sketcher som lockar publiken till skratt. Premiären är enligt tradition på nyårsafton den 31 december. Biljetter säljs online och vissa dagar på plats på teatern.

Mariestads teater är en av Sveriges äldsta och bäst bevarade landsortsteatrar. Den byggdes 1842 och har än idag kvar mycket av den gammaldags charmen från de resande teatersällskapens tid.

Läs mer om nyårsrevyn och biljetter: www.unicarevyn.se eller Facebook

LUCKA 17

Nöjeslokalen

Är det någon som fyller jämnt, ska jobbgänget ha en kick-off eller letar du efter platsen för ett annorlunda barnkalas? Här har du det perfekta stället för olika typer av grupper att aktiveras. Nöjeslokalen erbjuder roliga och spännande gruppaktiviteter, både inomhus och utomhus. Besöket skräddarsys efter önskemål och här finns något som passar alla.

Nöjeslokalens huvudinriktningar är Roomescape, Nöjeslokal med bland annat Shuffleboard, Archery-Tag samt femkamp. Möjlighet till catering finns.

Läs mer om Nöjeslokalen: www.facebook.com/nojeslokalen/ 

LUCKA 19

Upptäck Lugnåsberget

Runt omkring i Mariestad finns fina vandringsmöjligheter och på Lugnåsberget hittar vi flera av dessa. Här vandrar du naturskönt på Stenhuggarstigen, Pilgrimsleden och Biosfärsleden. Stenhuggarstigen är sex kilometer lång och startar vid Klosterängens naturreservat. Det går förstås att börja vandringen var man vill, kanske som på filmen vid Kvarnstenstorget. Skyltar längs stigen berättar om stenbrott, geologi, djur- och växtliv. 

Kvarnstenstorget är en av de lämningar som finns kvar efter kvarnstensbrytningens framfart på Lugnåsberget. Här finns idag en samling kvarnstenar som dels legat kvar på ”torget” och dels flyttats fram från skogarna runt Lugnåsberget. Stentorget fungerade som plats för finhuggning samt för lagring och försäljning.

Läs mer om Lugnåsberget

LUCKA 21

Sjöstaden Mariestad – Vänerns pärla

Det inte bara på sommaren som vi kan njuta av våra härliga stränder. En blick över det vida vattnet och ljudet av vågskvalp har en lugnande effekt på julstressiga människor. Och stränder har vi gott om med en strandlinje på sammanlagt cirka 140 kilometer inom kommunen. Vänern är Sveriges och EU:s största insjö och har 22 000 öar, kobbar och skär och hela 36 fiskarter. Sjön är dessutom en källa till dricksvatten och det goda vattnet tål att drickas direkt ur sjön.

Ta vara på och njut av det mäktiga innanhavet Vänern året runt genom promenader längs kusten, grillstunder vid någon iordningsställd grillplats, fiske, paddling, båtliv och bad när årstiden och vädret så tillåter.

Läs mer om Vänern.

LUCKA 24

Julhälsning från Gamla Stan

Gamla Stan i Mariestad är klassad som en av landets tio bäst bevarade stadskärnor. Bebyggelsen är mestadels från 1700- och 1800-talen och som kronan på verket reser sig domkyrkans höga torn mitt i den gamla stadskärnan. Den vackra träbebyggelsen i Gamla Stan finns fortfarande kvar och i den nordligaste delen, kallad Näset, finns inslag bevarade från tiden före den stora stadsbranden 1693. Här finns bland annat Pommerska tomten, som du kan se i filmen, där Mariestads första hus låg.

Vandra på kullerstensgator och besök gårdar som minner om en svunnen tid. Vill du guida dig själv runt i Gamla Stan har turistcenter en enkel folder med karta och texter om husens historia. Sommartid kan du följa med på guidade stadsvandringar ett par gånger i veckan. Stadsvandringen är bokningsbar för grupper hela året.

Läs mer om Gamla Stan

Vi önskar en glädjefull jul och ett lyckosamt gott nytt år!